Uklonjene barikade kod Štrpca

FOTO: Aleksandar Araenijević

Vest je ažurirana

Barikade koje su revoltirani meštani Štrpca postavili rano večeras nakon ranjavanja dva srpska dečaka, odnosno mladića, uklonjene su oko 22 časa večeras.

Barikade su napravljenje od drveća i guma i uklonjene su nakon nekoliko sati razgovora sa pripadnicima Kosovske policije, javljaju mediji iz ovog kraja.

Kako Koha javlja, normalizovan je i saobraćaj, koji je neposredno nakon incidenta zatvorila i sama Kosovska policija.

Ona je prethodno, kako su javili i mediji i sama policija potvrdila, povećala broj svojih pripadnika u selu Gotovuša, gde su lokalni Srbi prethodno i blokirali put nakon povređivanja dvojice mladića iz sela Drajkovce kod Štrpca.

Prema medijskim izveštajima, situacija je bila mirna, uprkos revoltu srpskog stanovništva u ovom kraju.

A politički aktivista Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice, podelio je tokom trajanja blokade puta, ranije večeras, informaciju da gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić sa saradnicima ubeđuju građane da uklone barikade jer je postignut dogovor oko postavljanja kontrolnih punktova.

Međutim, to je demantovao gradonačelnik Štrpca:

„Što se tiče blokade puta, koju sam ličnim prisustvom podržao, ona je rezultat svega onoga što nam se u poslednje vreme dešava. Uslov da se blokade uklone bio je da se uhapse počionici današnjeg ranjavanja dvojice srpskih mladića. Nakon hapšenja građani su tražili da КFOR poveća svoje prisustvo, kao i da sama Policija poveća broj patrola uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu. Nakon ispunjena tih uslova, velika većina građana je pristala da se raziđe. Da li je time problem rešen? Ne, nije. Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo“.

Dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su danas u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica.

Napad na srpske dečake su listom osudili najviši srpski, kosovski i međunarodni predstavnici. Međunarodni i kosovski ujedno pohvaljuju brzu reakciju policije, koja je potvrdila ubrzo po izbijanju incidenta da je uhapšen 33-godišnji osumnjičeni napadač, dok je potom ministar odbrane potvrdio da je u incident umešan i pripadnik KBS.

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.