Protest Srba u Štrpcu: Želimo mir, bezbednost, sigurnost

Protest Štrpce
FOTO: Kim

Više hiljada Srba iz svih krajeva Kosova okupilo se u centru Štrpca protestujući zbog napada na dečaka Stefana i mladića Miloša iz Gotovuše na Badnji dan i napada na Stefana Tomića iz Klokota na dan Božića, piše Kim. „Verujemo u suživot sa našim komšijama Albancima i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, poručeno je sa protesta.

Protest je počeo nekoliko minuta nakon 12 sati himnom Republike Srbije „Bože pravde“. Pred okupljenima je najpre govorila Huanita Račićević supruga Dimitrija Račićevića bivšeg direktora za urbanizam u Opštini Štrpce uhapšenog u akciji „Brezovica 1“ krajem 2021. godine.

„Pitam kada će prestati strepnja za živote naše dece? Od prekjuče se više ne čuju osmesi i graja dece na ulicama. Tišina i jeza, sablasnost i strah. Svaki roditelj, svaka baka, svaki deka sada se plaši za sigurnost svoje dece. Ko to nama brani da slobodno dišemo? Ko to nama brani da se slobodno krećemo? Da slavimo najveći hrišćanski praznik?“, navela je ona.

Dodala je da je prošlo više od godinu dana kada su počeli napadi na „čitav narod Sirinićke Župe“.

„Hapse, maltretiraju, zastrašuju, pucaju. Još koliko Stefana i Miloša treba da se bori za svoj život? Pre dva dana smo pokazali da smo jedan narod, ujedinjeni, stali smo goloruki na sred puta i branili živote naših najmilijih, branili živote Stefana i Miloša. Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju njihovi roditelji. Bojite se majčinih suza, suza dečijih. Svačije dete je moglo biti na Miloševom i Stefanovom mestu. Ako je neko sumnjao u Božije postojanje pre dva dana se uverio da je najači i da postoji. Ne smemo da dozvolimo da nas gaze, zastrašuju, da pucaju na našu decu“, kazala je Račićević.

Stojan Marinković, direktor OŠ “Rajko Urošević”, u koju ide povređeni dečak Stefan rekao je da su se okupili na najradosniji praznik kako bi uputili podršku Stefanu i Milošu iz Gotovuše i Stefanu iz Klokota.

„Okupili smo se u miru i dostojanstvu da pokažemo svoju zabrinutost i nezadovoljstvo. Pitamo se ovih dana, zar je moralo ovo da se desi? Zašto se ovo desilo? Da li zbog toga što su Miloš i Stefan nosili badnjak ili zbog toga što su Srbi? Srpski narod odvajkada na ovim prostorima proslavlja praznik i zapravo praznici kao što je Božić mire nas i jačaju našu veru, ovo je poruka koju šaljemo, želimo mir, bezbednost, sigurnost. Mi ne tražimo mnogo, tražimo da naša deca bezbrižno odrastaju, idu u školu i da se bezbrižno bude. Šaljemo poruke onima koji poštuju demokratiju da mi verujemo u suživot sa našim komšijama Albancima i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, zaključio je Marinković.

Okupljeni su nosili transprente na kojima je pisalo “Štrpce je Srbija”, “Pomoravlje uz braću iz Štrpca”, “Mi samo želimo mir”, “Stefane srce srpsko junačko”, “Evropo za šta su naša deca kriva”.

Na protestu u Štrpcu okupljenima su se obratili predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

Rakić: Ne smemo se predati

„Moja poruka je da se mi ne smemo predati. Ako Stefan Stojanović od 11 godina nije sagao glavu pred uperenim pištoljem i nije se predao ko od nas sme da posustane i da se preda. Naša borba mirnim i demokratskim sredstvima i naša sloga su naše najače oružje da se odupremo antisprskom diktatorskom režimu Aljbina Kurtija. Dok smo jedinstveni i složni mi ćemo sigurno pobediti“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić okupljenima na protestu u Štrpcu, prenosi Kim.

Rakić je izneo tvrdnju da tokom barikada koje su na severu Kosova trajale 20 dana nije napadnut nijedan Albanac.

„Nismo želeli da damo povoda Kurtiju da njegovi sledbenici iskoriste to za napad na naše ljude južno od Ibra. Želeli smo da na njihov poziv na rat odgovorimo pozivom na mir i to poručujemo i danas drugog dana Božića. Verujemo da mir nema alernativu. Ipak želim da vas obavestim da se teror Aljbina Kurtija nastavlja, kako ovde u Štrpcu tako i na severu Kosova i Metohije“.

On je kazao da su pre par dana prekopani putevi te da su srpska sela i domaćini u Leposaviću odsečeni od sveta, lekara, škola i rođaka.

„Na tvrđavi Zvečan gde se ponosno vijori srpska trobojka šetaju Kurtijevi policajci pokušavajući da isprovociraju srpski narod. Postavljaju neke punktove i sa dugim cevima pretresaju porodične ljude i majke sa malom decom. Kurti se toliko zaigrao da je mislio da su se Srbi sklanjajući barikade pokleli, da su se uplašili. On ne shvata da smo to učinili kako bi sačuvali mir, a ne zato što ga se iko na severu plaši. Ko se plaši videlo se tih 20 dana kada nije smeo da priviri na sever, a njegov safari ministar se švercovao do prelaza“, kazao je Rakić.

Napomenuo je da se na čelu kosovskih institucija nalazi čovek koji je „zaslepljen mržnjom“.

„Čovek sa kojim se ne može pregovarati. Iako nismo podržali njegovu vladu jer smo znali da će se njegova politika zasnovati na ugnjetavaju Srba. Lično sam sa svojim saradnicima dok sam bio ministar ukazivao da je potrebno da prestane sa maltretiranjem Srba i pozivao i njega i njegove poslušnike da poštuju Srbe“, kazao je predsednik Srpske liste.

Rakić je naveo da moramo da opstanemo, kao što su naši preci opstajali, te da u tome imamo podršku države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

„Odavde nema nazad. Živela Srbija“, zaključio je on.

KoSSev: U isto vreme kada se održavao protest u Štrpcu, u severnom delu Mitrovice organizovan je skup građana protiv, „ucena i pretnji“ Srpske liste, kao i „veleizdaje“ srpskog predsednika.

 

O tome čitajte u posebnoj vesti: U Mitrovici održan skup protiv SL i Vučićeve „veleizdaje“ – „Nećemo tvoju ZSO, prodao si nas“; Kritike upućene KurtijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.