Vučić: Prvo da se ispuni sve potpisano ranije, pa onda da pričamo o drugom, ZSO ne može da bude NVO

KFOR smatra da nema potrebe za povratkom Vojske i oružanih snaga Srbije na teritoriju KiM, pri tom se pozivajući na Rezoluciju 1244 o svojoj ulozi. Oni se, međutim, nisu pozvali na deo Rezoluciju prema kojoj je moguće da se vojska vrati, saopštio je Aleksandar Vučić. 

Direktno sa Hilandara, u studio TV Pink kod Jovane, otkrio je odgovor, koji je na Badnji dan KFOR uručio na Merdaru Vojsci Srbije.

Imalo bi smisla da su nam na Badnje veče uručili pozitivan odgovor, ali da baš na Badnje veče uoči Božića to činite, znate da to nije slučajno.

Navodi da je „pismeno pažljivo sastavljeno“ a upućeno Vladi Srbije, da bi on potom dobio od vojnog kabineta.

Pozvali su se na pozitivnu normu iz njihovog ugla da imaju pravo i obavezu da čuvaju pravni poredak ali su napravili još jednu „nenamernu“ grešku, takođe otkriva predsednik.

„Mi pažljivo motrimo na to šta se zbiva na Severu a samo dva sata ranije pucano je na dečake srpske nacionalnosti – na Srbe, ali na jugu“, otkrio je Vučić odgovor iz KFOR-a.

Nije vaš posao da brinete o barikadama na Severu! Vaš je posao je da brinete o bezbednosti Srba na celom Kosovu i Metohiji i bezbednosti svih drugih na KiM

„Kao što ste videli, baš te večeri se to dogodilo na jugu Kosova i Metohije, a oni su spomenuli samo Sever, što će reći, da oni brinu, da njihovo političko rukovodstvo brine o političkim rešenjima zemalja članica koje su organizatori, mentori svega toga o njihovim rešenjima za budućnost a ne o stvarnoj bezbednosti“, naglasio je Vučić, podsećajući na napad na srpske dečake u Štrpcu na Badnji dan.

Svi smo znali i očekivali taj odgovor, već smo to i najavili. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor KFOR-a i tu se sada postavlja pitanje – da li treba ići na sednicu SB ili ne

To je zato što tvrdi da u Srbiji postoje „dve grupe“, među kojima su oni koji, kako navodi predsednik, „vrše razne vrste pritisaka“ oko Kosova, a predsednik „nije siguran da znaju šta treba da urade“.

„Imate jedne, tobož, velike patriote koji nikada ne traže rešenje, već problem u sopstvenoj državi, ne bi li oni ispali veći i oni će vam reći idite na sednicu SB„, kaže, dodajući da ako ode – „tamo će ih podržati Rusi“.

Šta ćemo onda, objašnjava, kada izglasaju da ne dozvoljavaju da se vrate vojska i policija – ta tri dana skočiće rejtinzi, ali šta će biti 4. dan?

„Da li da ostavi Kurtiju mogućnost da se izjasni kako se i SB izjasnio i da govori o novoj vrsti prava protiv srpske drzave?“, pita Vučić.

Podsetio je ponovo na to da je nekoliko političara „zarad lične popularnosti“ u prošlosti zatražilo mišljenje jer „im je dobro bilo šest  meseci da se hvale“.

Ipak, predsednik ne isključuje ni to, te kaže da će se razgovarati o tome da li Srbija sada da isti zahtev uputi i Savetu Bezbednosti.

Praveći paralele sa prošlošću, odnosno bivšim vlastima, kaže dalje:

„Želeći da ponize Srbe, nekada su tražili od poslušničkih vlasti iz Srbije da Miloševića isporuče na Vidovdan, kada su obećali da će svi problemi da budu rešeni tako su nam i ovo uručili na Badnje veče“.

Imalo bi smisla da su nam na Badnje veče uručili pozitivan odgovor ali da baš na Badnje veče, uoči Božića, to činite – znate da to nije slučajno

Ipak, profesionalno Vučić ne može da kaže da KFOR amaterski obavlja svoj posao. Naprotiv, oni znaju svoj posao, tvrdi predsednik, a druga je stvar to što je NATO „političko oruđe u rukama najmoćnijih sila“.

Iako nije decidno naveo dalje poteze Srbije, Vučić je naglašavao više puta da je situacija teška, da predstoji težak period, te da ima nekoliko opcija, i da se zapadna politika sastoji u tome da se Srbija ponizi.

A toga neće biti. Tačka

Srbija će nastaviti da ukazuje na nedostatak zaštite „srpskog življa“, uključujući i nedavne napade od Klokota do Štrpca.

„Ako se u Klokotu ne osećate sigurno, kako ćete da se osećate sigurno u Donjoj Budrigi i u čitavom Kosovskom Pomoravlju – od Pasjana do Gnjilana? A da ne pričam o Sirinićkoj Župi gde su napadnuti naši dečaci. Sramna je kampanja i sveta podrške Azemu Kurtaju. Otprilike nisi hteo da ubiješ dete, slučajno se to sve dogodilo“.

Na Hilandaru predsednik nije bio dostupan i nije mu radio telefon, ali je ipak uspeo da proveri, to da mu nije niko od međunarodnih diplomata i ambasadora ukazao na ono što se dogodilo srpskoj deci na Božić.

Međutim, kaže da je prethodno dobio poruku od 11 ambasadora da mu ukažu na činjenicu da je Rada Trajković „sedela na nekoj klupici, uživala i slikala se tamo“.

To je bilo strašno maltretiranje, strašno kršenje ljudskih prava, a pokušaj ubistva srpskih dečaka nije ih toliko uznemirilo

To govori o odnosu prema srpskom narodu i to treba da očekujemo, kaže Vučić.

Kada je reč o odnosu, predsednik ipak pravi razlike u nijansama.

„SAD je vrlo iskrena u tome da želi punu kosovsku nezavisnost. To moramo da razumemo. Najveća sila koja je rodila nezavisnost Kosova, ali sa Amerikancima je moguće da razgovaramo. Oni se trude da razumeju našu poziciju. Trude se da razumeju položaj Srba na Kosovu i Metohiji“, kaže Vučić

Navodi da je imao dobre razgovore sa ambasadorom SAD u Beogradu, Kristoferom Hilom, pred Novu Godinu.

„Ne kažem ja da će on da promeni svoj stav. Ima vrlo tvrd stav, ali čuje i sluša ono što im mi govorimo. Isti je slučaj sa Šoleom i Eskobarom“, naveo je i danas više puta govorivši o Dereku Šoleu koji uskoro dolazi u Beograd, kao o „mnogo važnom čoveku“.

Da li to može da izrodi kompromisnu šansu, nije siguran, jer je „skeptik u svojoj prirodi“.

Ipak, za Amerikance kaže da u ovim uslovima nisu bili oštri kao ostali.

Kod oštrine prisetio se još nečeg:

„Oštriju ste reakciju imali za šok bombu koja je pirotehničko sredstvo – to je ništa, jedno ništa. Oni su od toga nadigli dreku kao da je ne znam šta, ali upucavanje dece – to je za njih pucnjava. Stvarno? Šumokradica na lovokradicu?“

Uz novinarku prisetio se i nekih medijskih izveštaja, odnosno izjava portparola, koje su opisali kao ublažavanje onog što se desilo i to da čak i, kako je novinarka konstatovala, „deo naših medija nisu namerno govorili o srpskim dečacima“.

„Slušaj bre, slušaj ti, nije došlo do pucnjave da su lovokradice pucale na šumokradice, nego je jedan čovek, samo zbog mržnje koju gaji prema srpskom narodu i srpskoj deci, videvši ih da nose badnjak, pravoslavni bradnjak, hrastovo drvo – samo iz tog razloga pucao. Ničim ga nisu povredili, a vi kažete došlo je do pucnjave. Jeste, igrala se deca na fliperu pa se posvađala i pucala između sebe“.

Tu je i pritisak stranih službi koje zajedno sa kosovskim premijerom, kako dalje tvrdi Vučić, iz „najmanje dve zemlje pokušavaju da rade na jednoj stvari“ – „Nećemo vam dozvoliti podelu Kosova“.

„Ko vas pita za bilo šta?! Ovde je reč o pokušaju ubistva dvojice srpskih dečaka, a onda se vide i domaći agenti koji pokušavaju na isti način da to pravdaju i to je matrica kojom su uspeli mnogo toga, da nam razore prethodnih nekoliko godina i zajedno sa nekim drugim službama, čak i sa istoka, ne bi li se izbegla mogućnost da Srbija bude stabilna za dugi niz godina i ne bude talac njihovih napada na sopstveno stanovništvo“.

I dok, kako navodi, strane agenture, pokušavaju da celu situaciju predstave kao nastojanje iz Beograda za podelu Kosova, predsedniku je jasno da se trenutno odigravaju napadi na Srbe na Kosovu, kao posledica politike Aljbina Kurtija.

„Sve ovo što se dešava je rezultat atmosfere koju su Kurti i još neki spolja pravili i nije ovo došlo iz čista mira i nije on poludeo iz čista mira i nisu ovi drugi albanski dečaci poludeli iz čista mira“.

On ne misli stoga da su napadi „organizovani“ i bilo bi i preterano i nefer da kaže da je tako, ali nema „nikakvu sumnju da je to rezultat atmosfere koju je Kurti napravio“.

„Mržnje prema Srbima, mržnje prema svemu srpskom, i ono što mene plaši, isto to vidim i kod našeg naroda – da više nismo u stanju da sve racionalno posmatramo, jer ta slika koja se pojavila – ona se pojavila na Badnji dan, nešto što je zgrozilo Srbiju, izazvalo suze kod svakog čoveka“.

Ranjavanje dva srpska mladića i prebijanje mladića iz Klokota je dodatno ujedinilo srpski narod, primećuje predsednik ali i upozorava:

„Nadam se u racionalnom i odgovornom pristupu a ne mržnji“.

Predsednik očekuje da se uskoro vidi sa sve tri porodice povređenih mladića iz Klokota i Štrpca i potvrdio je da se Srbija danas bori i za slobodu uhapšenih Srba sa Severa, spomenuvši sva tri imena pojedinačno: Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića.

„I nastavićemo da se borimo i to nije mala razlika. (…) Reći će – šta sad možeš da uradiš, ne mnogo, nemamo naše snage osim svakodnevnih molbi NATO-u da se borimo za bezbednost Srba“.

Što se tiče garancija koje je spominjao u vezi sa hapšenjem Srba, prilikom uklanjanja barikada, kosovski premijer Aljbin Kurti je u najnovijem intervju za Al Džaziru naveo da on nije dao nikakve garacnije, te da ne pregovara sa „kriminalcima“ za koje postoje nalozi za hapšenje.

Vučić sada naglašava da on nije tražio garancije Kurtiju, već Zapadu.

„Što se Kurtija tiče, on i da da bilo kakve garancije, niko mu ne bi verovao. Njegova reč ne znači ništa, ne meni, nego nikome i to svi znaju. Ja ne moram da se potpisujem, ali znaju da moja reč znači, a njegova ne znači ništa“.

Takođe na Kurtijeve pohvale o vladavini prava na Kosovu, Vučić ovako odgovara: „Što više dece dole upuca, to je bolje stanje ljudskih prava“.

Govoreći o pravima i mogućem kompromisu, Vučić je naveo da kosovske vlasti moraju da ispune potpisane sporazume, a da će se Srbija stalno pozivati na sve te dogovore.

Prvo da se ispuni sve što je potpisano ranije, pa onda da pričamo o svemu drugom. ZSO ne može da bude NVO

Nasuprot svojim nastojanjima, način na koji je srpska političarka sa Kosova Rada Trajković, koja je aktuelna savetnica ministru Nenadu Rašiću u kosovskoj vladi prokomentarisala ranjavanje srpske dece, uz navode da bi to nekima i u Beogradu odgovaralo, kaže da se radi o „obavljanju prljavog posla za neke druge službe“. Ne može da kaže za koga jer je potpisao zakletvu.

Nikada se nije desilo da ja odam nešto što ja znam po tom pitanju, jer ja potpišem zakletvu i da to neću da činim

Upravo se Trajković protivi podeli Kosova, ali predsednik ima objašnjenje i zašto je to tako: „Znate li zašto su ljudi protive podeli? Jer su za nezavisno Kosovo u celini!“

Stoga, dodaje: „Nemojte da imate iluziju za gospođu Trajković“.

„Srbija u kojoj živi je susedna država a ona je, kako njen lider Kurti kaže, nezavisna država. Za njega nije Kosovo nezavisna država, za nju je Kosovo nezavisna država. Tu je razlika“.

Govorio je o ogromnom broju špijuna u Srbiji i vršljanju stranih službi, a jedno takvo vršljanje im je pošlo za rukom kada su sprečili iskopavanje litijuma čime su, kako tvrdi, direktno ugrozili razvoj Srbije. Više puta se tokom emisije osvrtao na to.

„Strane službe rade svoj posao, tako su nas uništili sa litijumom, direktno su nas ugrozile, rušili petogodišnji razvoj Srbije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.