Kancelarija za KiM, SL i Novi DSS: Napali srpskog mladića u Klokotu

Povređen mladić Klokot
FOTO: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Mladić srpske nacionalnosti napadnut je na Božić oko 02.30 u Klokotu, saopštila je danas Kancelarija za KiM. Sa istim navodima u međuvremenu su izašli Srpska lsita, kao i Novi DSS. Kosovska policija se do sada nije oglašavala u vezi sa navodima zvaničnog Beograda, dok ujedno nisu odgovorili na upit našeg portala.

Iz Kancelarije za KiM naveli su da je navodno osamnaestogodišnjeg S. T. pretukla grupa Albanaca, dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

„Nakon službe u crkvi, mladić je krenuo kod tetke, kada ga je na putu napala grupa Albanaca, od kojih je neke prepoznao kao obezbeđenje lokalnog restorana“, naveli su iz ove Kancelarije.

Sa istim tvrdnjama u međuvremenu se oglasila i Srpska lista, navodeći da se „nastavlja nasilje nad srpskom decom od strane albanskih ekstremista, podstaknutih Kurtijevom represijom i antisrpskom histerijom Prištine“.

 

Zatražili su od međunarodnih snaga na Kosovu da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra.

 

Preciziraju da je S. T. navodno zadobio povrede oka, ruke, abdomena i nogu, kao i da je lekarsku pomoć potražio u zdravstvenoj ustanovi u Vitini.

U saopštenju se ujedno dodaje da je porodica slučaj prijavila policiji koja je, kako navode, do ranih jutarnjih sati ispitivala S. T. o napadu.

Kosovska policija se do sada nije oglašavala u vezi sa navodima zvaničnog Beograda. Ujedno je izostao odgovor ove institucije na upit KoSSev portala.

 

Portparol Kosovske policije regiona Gnjilana u razgovoru za KoSSev u prepodnevnim satima potvrdio je za KoSSev da je slučaj prijavljen, ali bez iznošenja drugih detalja o istom.

Sa porodicom povređenog mladića razgovarao je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković koji im je preneo podršku države Srbije koja će biti tu da im pomogne, naglašava se u saopštenju.

 

Petković je juče i danas boravio na Severu Kosova.

 

Nakon sinoćnog boravka u crkvi Sv.Trojice u Zubinom Potoku i peha koji mu se dogodio kada je grupa revoltiranih meštana nekoliko minuta skandirala sa negodovanjem zbog njegovog dolaska, direktor Kancelarije za KiM razgovarao je sa porodicama nedavno uhapšenih Srba na Severu Kosova.

 

Petković je kasno sinoć saopštio da mu je kosovski premijer zabranio da poseti povređene srpske dečake iz Štrpca u bolnici u Gračanici, iako je, kako kaže, zatražio da mi bude omogućena poseta ranjenima.

 

Ovog jutra bio je položajnik u domu porodice Srećka Sofronijevića iz Zvečana.

Nakon jučerašnjeg ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti, iz Kancelarije za KiM poručuju da „i ovaj mučki napad na srpsko dete na Kosovu i Metohiji pokazuje antisrpsku histeriju koja vlada na Kosovu i Metohiji i koliko su Srbi, posebno južno od Ibra ugroženi“.

„Zato se postavlja pitanje šta međunarodna zajednica čini da spreči ovakve napade na Srbe i poveća bezbednost Srba, što je njihova primarna dužnost i obaveza“, naglašavaju iz Kancelarije.

Novi DSS: Srbi prepušteni Aljbinu Kurtiju na milost i nemilost

Povodom incidenta u Klokotu, ali i jučerašnjeg ranjavanja mladića i dečaka srpske nacionalnosti kod Štrpca, danas se oglasio Novi DSS.

Poručuju da je mladić iz Klokota sin njihovog člana i predsednika opštinskog odbora stranke u Vitini.

I oni navode da je S. T. zadobio povrede abdomena, ruku, nogu i oka, te saopštavaju da je sa porodocom putem telefona razgovarao predsednik Novog DSS-a, dr Miloš Jovanović.

Pokrajinski odobr stranke poručuje da je ogorčen poslednjim napadima na srpsku decu, a koji se, kako navode „‘gle čuda’ događaju odmah nakon uklanjanja barikada na severu Kosova, i garancija koje je predsednik Srbije dobio od zapadnih diplomata“.

„Srbi sa Kosova i Metohije se nakon svega osećaju kao glineni golubovi, prepušteni Aljbinu Kurtiju na milost i nemilost“, naveli su.

Kažu da je poslednji momenat da Srbija prekine sa ustupcima „prištinskim secesionistima“ i konačno pokaže odlučnost u zaštiti svog teritorijanog integriteta i naroda „kome preti fizičko istrebljenje“.

Povodom noćašnjeg napada na mladića S. T. u Klokotu, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović poručio je da se „prebijanje Srba i pucanje na njih događa na celoj teritoriji Kosova i Metohije“, te ocenio da je to „smišljeno pravljenje atmosfere straha i nesigurnosti za srpsko stanovništvo“.

„Najnovije premlaćivanje našeg člana iz opštine Vitina od sedmorice Albanaca i pokušaj premlaćivanja njegovog brata koji je uspeo da pobegne, ne može proći nekažnjeno i bez reakcije države Srbije“, dodao je Mihailović.

Kazao je i da danas položaj Srba na Kosovu nije „ništa bolji“ od položaja Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, te najavio da će tražiti hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o toj temi.

Podsetimo, dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su juče u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica.

Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A.K. sa Kosova koji je, kako je policija potvrdila, osumnjičen za pokušaj ubistva. Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio da je pripadnik KBS umešan u incident, izraživši najdublje žaljenje, naglašavajući da se radi o izolovanom slučaju i poželevši mladićima brz oporavak.

Odmah nakon incidenta usledile su osude najviših srpskih i kosovskih, ali i međunarodnih predstavnika.

Pročitajte još:

 

Opozicija u BG o ranjavanju: Odraz Kurtijeve politike, osudom hoće da „zabašuri“ stvar, šta bi se desilo da je obrnuta situacija?

 

Prištinski zvaničnici osuđuju ranjavanje mladića – Neprihvatljivo, zao i kukavički čin, nulta tolerancija za zločine

 

Međunarodni predstavnici osuđuju ranjavanje mladića kod Štrpca: Grozan i besmislen zločin, želimo im brz oporavak

 

Jevtić najavio protest za sutra: Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih

 

Kurti čestitao Božić: Da naporno i pošteno radimo za suživot i razumevanje, pravdu i praštanje

Uklonjene barikade kod Štrpca

 

„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

 

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

 

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

 

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

 

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

 

Otac ranjenog mladića: Ne znam koga bih osudio

 

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

 

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.