Dva protesta u isto vreme: U KM protiv SL i Vučićeve „veleizdaje“, u Štrpcu zbog ranjavanja mladića

Mitrovica centar spomenik kružni tok
FOTO: KoSSev

Srbi sa Kosova danas na podne organizuju dva odvojena protesta. Prvi – protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste, zakazan je još prošle nedelje, u Kosovskoj Mitrovici za 9. januar, a potom pomeren za 8. Održavanje drugog – u Štrpcu, u istom danu i isto vreme, najavila je juče Srpska lista. Povod za ovaj protest bilo je ranjavanja mladića i dečaka u Štrpcu, te navodni napad na 18-godišnjaka u Klokotu.

Održavanje protesta u severnom delu Mitrovice kod spomenika Knezu Lazaru, simbolično u 12.01, najavio je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović.

Protest je prvo bio zakazan za 9. januar, ali su se organizatori odlučili na promenu datuma usled, kako su naveli, brojnih zahteva sugrađana, a zbog obaveza koje će imati na radnim mestima 9. januara.

Najava za održavanje usledila je nakon smirivanja najnovijih tenzija na Severu Kosova, odnosno uklanjanja barikada od strane Srba, ali bez prethodnog ispunjenja većeg dela uslova koje je postavila Srpska lista.

Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do 29. decembra bilo ih je najmanje 14. Zvaničan povod za postavljanje novih barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića. Njegovo puštanje, ali uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedile na Severu.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, a Beograd navodno dobio garancije da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama, Srđan Trajković i Miljan Adžić još uvek su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mešovitim naseljima severnog dela Mitrovice.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije je potom pozvao građane da se okupe kako bi digli glas protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste, te „najsvirepije izdaje“ od prošle nedelje – „aminovanje“ baza Kosovske policije.

„Građani srpske Mitrovice izaći će da javno i jasno pošalju poruku javnosti, srpskoj pre svega, da Aleksandar Vučić ovakvom proalbanskom i po Srbe na Kosovu i Metohiji pogubnom politikom svojom, kao i Srpska lista koja je bila dugogodišnji partner Tačiju i Haradinaju, ne mogu više da predstavljaju Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji“, kazao je.

Najavio je i da će da zatraže od vlasti u Beogradu da se Srbima na KiM odredi „državni pregovarač“ – zastupnik, koji će pre svega da poštuje interese i Srbije i Srba na Kosovu, te da će da zatraži povlačenje svih policijskih snaga sa Severa koje su u međuvremenu raspoređene, a konkretno od KFOR-a – da ne izlazi iz okvira svog mandata.

Protestno okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici podržao je Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

„Posle najnovije kapitulacije Aleksandra Vučića i povlačenja barikada sa severa Kosova, bez ispunjavanja postavljenih uslova, srpski narod na Kosovu i Metohiji u potpunosti je prepušten nemilosti albanskih separatista i njihovih NATO zaštitnika. Na severu Kosova grade se nove baze albanskih odmetnika, Srbi i dalje robuju u albanskim kazamatima, spiskovi za odstrel Srba i dalje su na snazi. Na Badnji dan pripadnik tzv. KBS pucao je u srpsku decu i ranio dva dečaka iz Gotovuše“, poručili su.

Tokom jučerašnjeg dana ujedno je pokrajinski odbor Narodne stranke Kosovo i Metohija, pozvao na protestni skup u Kosovskoj Mitrovici.

„Nama Srbima, kojima je potpuno jasno šta se dešava, koji su posledice licemerstva i prodaje srpskih interesa osetili na svojoj koži, ne preostaje ništa drugo nego da se još više ugledamo na hrabrost Srba koji istrajavaju u borbi za opstanak života na Kosovu i Metohiji i da u njihovo ime pozovemo na protestni skup protiv režima u nedelju 8. januara, u Kosovskoj Mitrovici“, poručili su.

I dok pojedini građani i opozicione stranke i pokreti pozivaju na protest u Mitrovici protiv Vučića i Srpske liste, ova stranka poziva na protest u Štrpcu.

U isto vreme – 12.00 časova, Srpska lista zakazala je, kako su ga nazvali, veliki narodni protest na platou ispred Doma kulture u Štrpcu.

Povod je ranjavanje 11-godišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića na Badnji dan u Gotovuši u vezi sa kojim je uhapšena osoba koja se tereti za tri krivična dela, među kojima je teško ubistvo u pokušaju, kao i navodno prebijanje mladića srpske nacionalnosti u Klokotu na Božićno jutro od strane Albanaca, za koje Kosovska policija tvrdi da je tuča dve grupe u kojoj se još uvek ne zna ko su osumnjičeni.

Treći razlog za održavanje ovog protesta je „kontinuirana antisrpska represija režima Aljbina Kurtija“, poručuju iz ove stranke.

Kako navode, reč je o mirnom, demokratskom protestu. Pozvali su sve građane sa celog Kosova i Metohije da dođu.

„Da pružimo podršku ranjenima i njihovim porodicama, ali i podignemo glas protiv tiranije Aljbina Kurtija čija je posledica ugrožavanje mira i kontinuirani progon srpskog naroda na ovim prostorima“, naglašava se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Tužilaštvo traži 30 dana pritvora zbog ranjavanja mladića, tereti A. K. za teško ubistvo u pokušaju

 

Kancelarija za KiM SL i Novi DSS: Napali srpskog mladića u Klokotu; KP se ne oglašava

 

Opozicija u BG o ranjavanju: Odraz Kurtijeve politike, osudom hoće da „zabašuri“ stvar, šta bi se desilo da je obrnuta situacija?

 

Prištinski zvaničnici osuđuju ranjavanje mladića – Neprihvatljivo, zao i kukavički čin, nulta tolerancija za zločine

 

Međunarodni predstavnici osuđuju ranjavanje mladića kod Štrpca: Grozan i besmislen zločin, želimo im brz oporavak

 

Jevtić najavio protest za sutra: Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih

 

Kurti čestitao Božić: Da naporno i pošteno radimo za suživot i razumevanje, pravdu i praštanje

Uklonjene barikade kod Štrpca

 

„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

 

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

 

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

 

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

 

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

 

Otac ranjenog mladića: Ne znam koga bih osudio

 

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

 

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.