Opozicija u BG o ranjavanju: Odraz Kurtijeve politike, osudom hoće da „zabašuri“ stvar, šta bi se desilo da je obrnuta situacija?

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Ranjavanje dečaka iz mladića srpske nacionalnosti na Badnji dan kod Štrpca nailazi i na osude dela opozicije u Srbiji. Oni jučerašnji incident vide kao odraz politike kosovskog premijera, ali i pokazatelj do čega dovodi stalno podizanje tenzija i izazivanje konflikata. Kurtijevu osudu napada vide kao pokušaj da se „zabašuri“ stvar“, te ga pozivaju na odgovornost. U sličnom tonu Srpska lista poručuje da je napad „direktna posledica antisrpske histerije koju podgreva Aljbin Kurti“.

Badnji dan na Kosovu započet je tradicionalno – odlaskom po badnjak. I dok su mediji u prepodnevnim satima izveštavali o običajima, u popodnevnim su primat preuzeli naslovi o dečaku S.S.(11) i mladiću M.S.(21) srpske nacionalnosti koji su ranjeni u selu kod Štrpca, a kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica.

Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad koji se sada tereti za pokušaj ubistva. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A.K. sa Kosova. Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopštio da je pripadnik KBS umešan u incident.

Pucnjavu su pratile osude najviših srpskih, prištinskih i međunarodnih zvaničnika, ali i predstavnika opozicije u Beogradu.

Predsednik pokreta „Srbija – Centar“ (SRCE), Zdravko Ponoš, kaže da bi Kurti hteo da osudom napada „zabaruši stvar“.

„Kada predstavnik tvojih snaga reda puca na decu samo zato što su Srbi, onda je to i tvoja odgovornost! To je odraz tvoje politike koju si mu sipao u glavu dok si mu davao oružje u ruke. A ti bi s tom politikom u Savet Evrope!“, poručio je Ponoš.

Jučerašnje ranjavanje 11-ogodišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića Stranka slobode i pravde vidi kao dokaz kako Srbi žive na Kosovu i Metohiji.

„Jedan dečiji život se na Badnji dan umalo ugasio zbog bezumne mržnje koja vlada Kosovom i 23 godine posle rata. To što se dogodilo je najbolji pokazatelj do čega dovodi stalno podizanje tenzija i izazivanje konflikata od strane Aljbina Kurtija i njegovih saradnika“, naveli su iz ove stranke.

Preciziraju da je jedini način za normalizaciju ne samo odnosa Beograda i Prištine, već pre svega za normalizaciju života za Srbe, ali i Albance na Kosovu, promena odnosa međunarodne zajednice prema onima koji konstantno sprečavaju da do normalizacije dođe.

„Neophodno je momentalno ispunjenje svega što je do sada dogovoreno i potom nastavak razgovora dve strane kako bi se u potpuno drugačijoj atmosferi nastavilo sa izgradnjom poverenja i suživota dva naroda. Ukoliko do toga ne dođe, pitanje je dana kada će se desiti nešto slično onome što se desilo u Gotovuši kod Štrpca, ali sa fatalnim posledicama“, naglasili su iz SSP-a.

Članica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije ispred Demokratske stranke, Tatjana Soldatović Manojlović, naglašava da je pokušaj ubistva dva srpska dečaka za svaku osudu i traži najoštrije kažnjavanje počinioca i imperativno reagovanje svih međunarodnih činilaca.

Kaže da ovo „zlodelo“ nije izolovan slučaj.

„Ne sme se zaboraviti zločin u Goraždevcu, takođe nad decom, masakr nad žeteocima u Starom Grackom, među kojima je bilo i tek punoletnih. Ne sme se zaboraviti da do danas počinioci nisu otkriveni i procesuirani i da se o zločinima uglavnom ćuti, osim o tužnim godišnjicama, kada na to podseća srpska strana“, kazala je.

Soldatović Manojlović ujedno pita „sve one koji žmure nad činjenicom da su Srbi na Kosovu i Metohiji najobespravljenija grupacija u Evropi, kakva bi se odmazda sprovela da je, nekim slučajem, obrnuta situacija?

Kakva bi se hajka digla i kojih razmera na narod koji se decenijama stigmatizuje sa svih strana

Ocenjuje da je krajnje vreme da se prestane sa „dvostrukim aršinima“ i da međunarodni faktori, duboko involvirani u složeni proces pregovora između Beograda i Prištine, „prestanu da žmure nad patnjom“ Srba na Kosovu i Metohiji.

Princ Filip Karađorđević obratio se međunarodnoj javnosti poručivši im da su Srbi na Kosovu nezaštićeni.

„Sve što treba da znate o položaju srpskog naroda u enklavama na Kosovu vidi se na ovom snimku i fotografiji. Na srpskog dečaka od 11 godina pucao je pripadnik tzv. ‘Kosovskih bezbednosnih snaga'“ naveo je princ Filip uz objavu snimka i fotografiju ranjenog dečaka.

„Srbi na Kosovu su nezaštićeni“, podcrtao je.

Nakon ranjavanja dvojice mladića oglasila se i Srpska lista koja je osudila pokušaj ubistva i zatražila kažnjavanje osumnjičenih, ali i najoštriju reakciju međunarodne zajednice i kosovskih institucija.

„Napad je direktna posledica antisrpske histerije koju podgreva Aljbin Kurti“, poručili su iz ove stranke.

U sličnom tonu reagovao je i nekadašnji saborac Olivera Ivanovića, Marko Jakšić.

Kaže da su „jedini odgovorni za napade na Srbe“ za Božićne praznike kosovski premijer, Aljbin Kurti, predsednica, Vjosa Osmani, ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i ostatak režima na Kosovu koji, kako navodi, „već mesecima generiše mržnju prema Srbima“.

„Tome doprinosi blagonakloni stav NATO-a, Kancelarije EU na Kosovu, EULEX-a, Ambasade SAD na Kosovu, nemačke ambasade i ostalih“, poručio je Jakšić.

Jučerašnji incident pratilo je postavljanje barikade od drveta i guma od strane uznemirenih i revoltiranih meštana opštine Štrpce koja je uklonjena nakon višesatnog pregovaranja sa policijom.

Uklanjanje blokade, međutim, pratila je najava Srpske liste za održavanje protesta u Štrpcu.

Protest je zakazan za sutra, odnosno isti dan i u isto vreme za kada su prethodno oponenti postupaka srpske vlasti i Srpske liste na Severu, najavili svoje okupljanje u Kosovskoj Mitrovici.

Protestno okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici danas je podržao Pokret za odbranu Kosova i Metohije, koji je takođe ukazao na jučerašnje ranjavanje dečaka i mladića iz Gotovuše.

Pokrajinski odbor Narodne stranke Kosovo i Metohija, u međuvremenu je takođe pozvao na protestni skup u Kosovskoj Mitrovici.

„Nama Srbima, kojima je potpuno jasno šta se dešava, koji su posledice licemerstva i prodaje srpskih interesa osetili na svojoj koži, ne preostaje ništa drugo nego da se još više ugledamo na hrabrost Srba koji istrajavaju u borbi za opstanak života na Kosovu i Metohiji i da u njihovo ime pozovemo na protestni skup protiv režima u nedelju 8. januara, u Kosovskoj Mitrovici“, poručili su.

Komentarišući jučerašnji incident kod Štrpca, navode da je metak, koji je pogodio dete od samo 11 godina, morao da „probudi sve Srbe – naše vlastodršce posebno, naše generale, glavnokomandujuće, pa i crkvene velikodostojnike“.

Međutim, poručuju da nažalost nije došlo do toga zato što je „‘projekat raseljavanja Srba’ došao u fazu u kojoj više niko niti zna šta je to minimum normalnosti i uviđajnosti, niti sme da uradi bilo šta, što nije deo već unapred pripremljenog scenarija“.

„Od svih ‘autoriteta srpske vlasti’ na Kosovo i Metohiju se jedino ušunjao neubedljivi i izviždani Petar Petković, sa ciljem da napravi neku političku vajdu od prostrelne rane na dečaku od 11 godina“, navode iz ovog Odbora Narodne stranke.

Kažu i da je Srbija doživela da se u projektu „raseljavanje Srbije“ organizuju vanredne sednice snaga bezbednosti, zbog preleta „dečijih“ dronova u njenom vazdušnom prostoru, da se podižu „Migovi“, ne bi li „vitlali“ te dronove.

„Ali dok se ispaljuju meci na srpsku decu na Kosovu i Metohiji, e za takve događaje nema zasedanja, nema tenzija, jer to nije deo projekta. Izostaje čak i vanredno obraćanje predsednika Srbije, koje je postalo skoro pa redovno“, poručuju iz Odbora.

Pročitajte još:

Prištinski zvaničnici osuđuju ranjavanje mladića – Neprihvatljivo, zao i kukavički čin, nulta tolerancija za zločine

 

Međunarodni predstavnici osuđuju ranjavanje mladića kod Štrpca: Grozan i besmislen zločin, želimo im brz oporavak

 

Jevtić najavio protest za sutra: Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih

 

Kurti čestitao Božić: Da naporno i pošteno radimo za suživot i razumevanje, pravdu i praštanje

Uklonjene barikade kod Štrpca

 

„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

 

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

 

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

 

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

 

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

 

Otac ranjenog mladića: Ne znam koga bih osudio

 

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

 

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.