„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

Danas pravoslavni vernici slave Božić prema Julijanskom kalendaru. Na Kosovu i Metohiji dočekuju ga u uzburkanim tenzijama krize na Severu i ranjavanjem dva srpska dečaka iz Gotovuše kod Štrpca.

Mirno prepodne na Badnji dan obeležila je radost odlaska u seču Badnjaka i priprema za njihovo nalaganje u pomesnim crkvama.

Tada se tradicionalno za popodnevne sate priprema vatromet, posluženje uz posne đakonije, kuvano vino i rakiju nakon nalaganja badnjaka u crkvenim dvorištima.

Nije sve proteklo glatko u dvorištu crkve Sv.Trojice u Zubinom Potoku kada je grupa revoltiranih meštana uz pogrde dočekala direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je bio u društvu zvaničnika Srpske liste, ali i vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Osim psovki, optužili su ga za izdaju i izostanak bezbednosti za same Kolašince usled boravka specijalnih jedinica Kosovske policije u ovom gorštačkom kraju.

Ispod Ibra, gotovo istovremeno, na srpske dečake kod Štrpca otvorena je vatra kada su, prema svedočenju, pokušali da se na Badnji dan fotografišu.

Dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica, a obišao ih je vladika Teodosije, dok im reči ohrabrenja stižu sa svih strana, a usledilo je ihapšenje osumnjičenog, odnosno pripadnik KBS.

Fotografije ranjene dece iz bolničke postelje su postale simbol ovog Božića, a oni sami – virtuelni položajnici u mnogim domovima.

„Hristos se rodi radosti naša!“, poručeno je iz manastira Draganas uz sliku malog Stefana.

Pred meč sa Valensijom bek košarkaša Crvene zvezde Nemanja Nedović ispisao je upravo njihova imena na dresu: „Stefan i Miloš Stojanović“.

FOTO: Sport klub

„Da si živ i zdrav, Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!“ – poručio je Aleksandar Vučič uz sliku deteta iz bolesničke postelje sa tradicionalnim pozdravom Srba – podignuta tri prsta.

„Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelja sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Кosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici“, poručio je patrijarh, uz reči ohrabrenja na Božić.

Molimo se da zlo ne pomuti vašu radost, igru i veru kojom ćete u budućnosti donositi badnjake za blagoslov i sreću vašim domovima i vašem Štrpcu

Napad na decu i želje za što brži oporavak uputili su i najviši kosovski i međunarodni zvaničnici na Kosovu.

Patrijarh srpski Porfirije, sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, pozvao je u Božićnoj poslanici da u svim narodima sveta zavladaju ljubav, razumevanje i božićna dobra volja i mir. Pozvao je i na to da se Srbima na Kosovu i Metohiji obezbede univerzalne slobode kakve imaju Albanci i svi drugi ljudi na svetu.

„Lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena“, naglašava se u poslanici.

Srbe, gde god živeli, poziva da poštuju jevanđelje i da budu spremni da blagu vest mira i ljubavi objavljuju svakom čoveku na svetu.


Vernicima i svima onima koji danas proslavljaju Božić, želimo ono što i same reči kažu: „Mir Božji, Hristos se rodi!“ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.