Na odboru većina kosovskih poslanika protiv Vidovdana i Sretenja za „državne praznike“, ubistva i sudžuk

Vidovdan
28. Jun 2009. Vidovdan, Gazimestan, foto: Vikipedija-Radosav Stojanović

Kosovski parlamentarni odbor za prava i interese zajednica i povratak, podneo je predlog da se 15. februar (dan državnosti Srbije), 28. jun (Vidovdan) i 24. jun (Dan Egipćana) svrstaju u „državne praznike“ na Kosovu. Iz istog odbora oštre reakcije protiv predloga koji podržava, izgleda samo Srpska lista. Neprihvatljivo, kažu, jer je to „provokacija“ i „uvreda“. Ali i teške reči: „Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više ali bismo od vas napravili sudžuk“ – u zgradi parlamenta izgovorio je poslanik NISMA-e Miljaim Zeka.

U obrazloženju nacrta  Zakona o izmeni i dopuni zakona br 03/l-064 o službenim praznicima, stoji da predlog ima za cilj „izmenu i dopunu postojećeg Zakona o službenim praznicima, radi utvrđivanja državnih praznika nevećinskih zajednica, Srba i Egipćana, kao što to pravo uživaju i druge nevećinske zajednice na Kosovu“.

Obrazloženje Nacrta Zakona o izmeni i dopuni zakona br 03/l-064 o službenim praznicima

„28. Jun – Vidovdan je za Srbe najveći praznik koji ima istorijski i verski karakter. Tog dana se 1389. godine odigrala Kosovska bitka, na kojoj su se sukobile otomanska imperija i srpska kneževina. Ovaj praznik slave svi Srbi, gde god da se u svetu nalaze, već stotinama godina, od kada se odigrala ova velika bitka. Kako je istorijski odavno utvrđeno da su u ovoj bici protiv Otomanske imperije na srpskoj strani učestvovali i Albanci, ovaj praznik simbolizuje i jedinstvo svih naroda na Kosovu.“

„15. februar je drugi po redu najznačajniji praznik u srpskom narodu koji nije verskog karaktera. Na taj dan, 1804. godine, podignut je ustanak protiv otomanske imperije, koji je na kraju doveo do oslobođenja srpskog naroda od turske okupacije. Ovaj datum se takođe tradicionalno proslavlja u srpskom narodu, gde god da se u svetu nalaze, sve od 1804. godine. Ovaj se praznik tiče isključivo borbe za oslobođenje srpskog naroda, i nema nikakvih negativnih konotacija za bilo koji drugi narod, ali je istorijska činjenica da je ovaj proces doveo do oslobađanja svih naroda na Balkanu.“

24. Jun – Dan Egipćana. „Egipćanska zajednica je poznata kao zajednica koja tradicionalno živi i radi u Republici Kosovo, ima svoj identitet i etničko poreklo. Odluka o određivanju datuma 24. jun kao memorijalni dan egipćanske zajednice doneta je na sastanku koji je održan u Peći 22.12.2012. godine, kojem su prisustvovali regionalni predstavnici egipćanske zajednice. Na ovom sastanku, jednoglasno je odlučeno da 24. jun bude memorijalni dan Egipćanske zajednice. Ovaj datum se uzima kao datum prvog sastanka na kome je uspostavljeno prvo Egipćansko udruženje, u gradu Ohridu u Makedoniji, na dan 24. jun 1990. Stoga, ovaj navedeni dan se obeležava na osnovu volje svih političkih mehanizama i inicijative civilnog društva na Balkanskom nivou“.

Parlamentarni odbor za javnu upravu, lokalnu samoupravu i medije, razmatrao je nacrt u sredu, pri čemu je predlog da se 28. jun – Vidovdan, uvrsti u  „državne praznike“, izazvao burne reakcije, prenosi Koha Ditore.

Predsednik komisije, Nait Hasani, izjavio je da je obeležavanje Vidovdana za njih kao parlamentarni odbor – neprihvatljivo, čak i predložio da se neki postojeći praznici ukinu.

’’Svrstavanje Vidovdana u državne praznike za mene je neprihvatljivo, zato što je reč o prazniku koji se ne uklapa u postojeću listu praznika koji su utvrđeni kao državni. Veliki i mali Bajram, katolički i pravoslavni Božić i Uskrs, već su na listi državnih praznika i nema mesta za druge verske praznike na ovoj listi. Mi kao komisija nismo uspeli da se složimo oko toga da li treba svrstati Vidovdan u državne praznike ili ne. Moje lično mišljenje je da čak i verski praznici u sekularnoj državi ne bi trebalo da budu državni praznici, posebno Bajram, Božić i Uskrs, koji predstavljaju praznike zajednica koje one mogu da proslavljaju individualno. Predložio sam da se čak i Međunarodni dan rada, 1. maj i Dan Evrope, 9. maj, uklone

sa liste državnih praznika,“ rekao je Hasani.

Srpska lista: Jedino Srbi i Egipćani bez „državnih praznika“

Zamenica predsednika odbora, Jasmina Živković (Srpska lista), rekla je da su ovi praznici predloženi s obzirom na to da jedino Srbi i Egipćani „nemaju svoje državne praznike“ poput ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu. Pored toga, istakla je da njihov predlog da se 28. jun – Vidovdan, uvrsti u listu „državnih praznika“, ne predstavlja provokaciju.

NISMA: Ubistva i pravljenje sudžuka

Poslanik Socijaldemokratske inicijative (NISMA), Milaim Zeka, izjavio je da nema ništa protiv toga da Srbi proslavljaju ovaj praznik, sve dok to čine u svojim domovima.

’’Još samo sunet nismo proglasili za državni praznik. Problem Srpske Liste i Samoopredeljenja u ovoj zemlji je da ni jedna ne priznaje državu Kosovo, ni himnu, ni zastavu. Na osnovu toga, kada vi sednete i okrenete glave ka Prištini, a ne ka Beogradu, kada priznate državu Kosovo, zastavu Kosova, himnu Kosova, onda možemo da sednemo i da razgovaramo i o takvim praznicima. Vi kažete da vaš predlog nije provokativan, ja kažem da je vrlo provokativno. Previše je provokativno i previše uvredljivo za Albance koji žive na Kosovu kada vaši sunarodnici dođu iz Beograda sa slikama Miloševića i Mladića, koji su vršili masakre, ubijali ljude – i Albanci su ubijali, to je bio rat. Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više ali bismo od vas napravili sudžuk.“

Samoopredeljenje: Ne čudi što traže, već vlada i predsednik iznenađuju što dopuštaju o tome raspravu

Poslanik Samoopredeljenja, Adem Mikulovci rekao je da nije iznenađen predlogom Srpske liste da se 28. jun uvrsti u „državne praznike“, ali ga iznenađuju Vlada i Predsednik Skupštine Kosova, koji dopuštaju da se o ovakvom predlogu raspravlja.

„S kojim pravom se od nas traži da proslavljamo državni praznik susedne države? To je predsednikovo maslo! Gospođa je rekla da nije reč o provokaciji, ali setite se da smo se uvek čudili zašto Srbi slave Vidovdan, zašto slave poraz. Da takav dan bude svrstan u državne praznike Kosova, za mene je najveći apsurd. Treba li da uvrstimo u praznike i Račak i Košare, makar su to bile pobede, a ne porazi…Samo sam izrazio svoju ljutnju zbog predloga i dok sam živ za njega neću glasati,’’ istakao je Mikulovci.

Živković je dodala da se ’’nažalost svaki predlog Srpske liste tretira kao provokacija i momentalno se odbija bez obrazloženja, ali na to poslanici i imaju pravo pošto živimo u tzv. demokratskomm društvu, i svako ima pravo da glasa kako želi, kao što ćemo i mi glasati u Skupštini, većinom glasova.’’

Ostali članovi odbora su se takođe protivili svrstavanju Vidovdana u listu kosovskih „državnih praznika“.

AAK: Podržaćemo svaki drugi ali ne Vidovdan

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Rasim Seljmanaj, rekao je da se protivio tome i na sednici odbora, te da će isto učiniti i u Skupštini.

’’Mi se ne protivimo tome da Srbi imaju državni praznik, ono čemu se mi protivimo je da to bude 28. jun – Vidovdan, zato što predstavlja provokaciju. Podržali bismo svaki drugi datum, ali ne ovaj. Ja, ni ovde, ni u Skupštini, neću podržati da 28. jun, dakle Vidovdan, bude državni praznik Srba,’’ rekao je.

Pored dopuna, nacrtom Zakona traži se i izmena važećeg čl. 2.1 (j) Zakona o službenim praznicima, te da se „državni praznik – pravoslavni Božić praznuje 7., a ne 6. januara, kako stoji u Zakonu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.