Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

FOTO: Manastir Visoki De

„Molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića je sa vama, draga moja deco iz Štrpca“, poručio je večeras patrijarh Porfirije nakon ranjavanja srpskog dečaka i mladića danas popodne.

Dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su danas u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica.

„Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelja sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Кosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici“, poručio je patrijarh ranjenim dečacima.

Molimo se da zlo ne pomuti vašu radost, igru i veru kojom ćete u budućnosti donositi badnjake za blagoslov i sreću vašim domovima i vašem Štrpcu

Poželeo im je brz oporavak i srećne praznike, uz Božićni pozdrav „Mir Božiji – Hristos se rodi!“

Patrijarh SPC je potom na božićnoj liturgiji, u Hramu Svetog Save u Beogradu, kazao da je mir ultimativna vrednost, te da treba posebno da se molimo za mir na KiM, kao i da zlo koje se dogodilo u Štrpcu, ne pomuti radost Božića.

“Želim svima mir, radost i ljubav i ovog puta da se setimo svih naših, braće i sestara, svih pravoslavnih hrišćana gde god da žive – mir da bude među svim ljudima, naročito na KiM”, rekao je patrijarh.

Ranjenu srpsku decu večeras je obišao i vladika Teodosije i darivao je decu, uz nadu da će Božićna radost da zameni bol.

Stižu osude i srpskih, kosovskih i međunarodnih zvaničnika, a neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A.K. sa Kosova. Ubrzo je i kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio da je pripadnik KBS umešan u incident, izraživši najdublje žaljenje, naglašavajući da se radi o izolovanom slučaju i poželevši mladićima brz oporavak.

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.