Prištinski zvaničnici osuđuju ranjavanje mladića – Neprihvatljivo, zao i kukavički čin, nulta tolerancija za zločine

dete ranjeno štrpce badnjak

Jučerašnji incident kod Štrpca, u kom su ranjeni dečak i mladić srpske nacionalnosti – nailazi na oštre osude. Osim zvaničnog Beograda i međunarodnih predstavnika, prištinski zvaničnici takođe poručuju da je reč o neprihvatljivom zločinu i pozivaju na kažnjavanje počinioca. Pojedini navode i da je u pitanju „kukavički čin“, ali i pozivaju građane da ne nasedaju na manipulacije. Ujedno hvale brzu reakciju policije koja je ovog jutra saopštila da je slučaj klasifikovala kao pokušaj ubistva.

Badnji dan na Kosovu započet je tradicionalno – odlaskom po badnjak. I dok su mediji u prepodnevnim satima izveštavali o običajima, u popodnevnim su primat preuzeli naslovi o dečaku S.S.(11) i mladiću M.S.(21) srpske nacionalnosti koji su ranjeni u selu kod Štrpca, a kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica.

Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad koji se sada tereti za pokušaj ubistva. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A.K. sa Kosova. Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopštio da je pripadnik KBS umešan u incident, izraživši najdublje žaljenje, naglašavajući da se radi o izolovanom slučaju i poželevši mladićima brz oporavak.

Odmah nakon incidenta usledile su osude najviših srpskih i međunarodnih zvaničnika, ali i predstavnika u Prištini, kako vlasti, tako i opozicije.

Među prvima se oglasio kosovski premijer, Aljbin Kurti koji je oštro osudio napad na, kako ke kazao „dva državljana Kosova u Štrpcu“. Povređenima je poželeo oporavak i naglasio da osumnjičeni „mora i hoće da se suoči sa pravosudnim organima“.

U sličnom tonu oglasi se i lider AAK, Ramuš Haradinaj, navodeći da je ranjavanje mladića neprihvatljiv i čin za osudu. On je, međutim apelovao na članove porodice i lokalne Srbe da ne „nasedaju na propagandu koja bi ovom incidentu dala političku konotaciju“.

„Dajmo pravdi vremena da razjasni okolnosti i motive ovog događaja!“, poručio je Haradinaj sinoć.

Da je reč o nedopustivom činu, te da počinilac mora da se izvede pred pravdu, navela je sinoć i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja je poželela povređenima brz oporavak, a institucije pozvala da hitno i u skladu sa zakonom tretiraju slučaj.

„Institucije Kosova su u potpunosti posvećene obezbeđivanju bezbednog i mirnog okruženja građanima bez obzira na etničku pripadnost“, poručila je Osmani.

Sa istom porukom oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da je napad neprihvatljiv, te je podsetio da je osumnjičeni već uhapšen.

„Nulta tolerancija na zločin“, poručila je sinoć na Fejsbuku kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, koja takođe smatra da je ranjavanje mladića u Štrcpu neprihvatljiv i nedopustiv zločin.

„Osoba ili osobe odgovorne za ovaj zločin moraju i biće suočene sa pravdom“, navela je Gervala, dodajući ujedno da kosovske institucije intenzivno rade na rasvetljavanju okolnosti slučaja.

Zahvalila se policiji na brzoj reakciji, a sa druge strane, pozvala na „zaustavljanje svake sklonosti manipulaciji i motivima predrasuda“.

„Želeći dvojici mladića brz oporavak, a njihovim porodicama hrabrost i mudrost da se suoče sa ovom teškom situacijom za njih, pozivam sve građane Republike Kosovo da ostanu mirni i ne nasedaju na pojedince ili strukture koje koriste katastrofe da podstiču tenzije bez ikakvog realnog osnova“, poručila je Gervala.

Oglašavale su se i opozicione stranke na Kosovu.

Poziv na što brže rasvetljavanje slučaja uputila je Demokratska partija Kosova.

„Imperativ je da svi mi, bez razlike, doprinesemo da se stvorena situacija savlada sa pribranošću kao preduslovom da se ona ni u kom pogledu ne pogoršava. Povređenima želimo brz oporavak“, poručili su iz ove stranke.

Osudu šalje i opoziciona LDK, te takođe poziva kosovske institucije da sprovedu sve istražne radnje i počinioce privedu pravdi, ali i da se obavežu da se takvi slučajevi više ne ponove.

Pozvali su takođe građane da ostanu mirni i sačekaju da se oglase institucije, a povređenom dečaku i mladiću poželeli su brz oporavak.

„Ranjavanje dvojice kosovskih mladića u Štrpcu je zao i kukavički čin“, poručio je lider AKR, Bedžet Pacoli.

Pozvao je kosovske vlasti da slučaj razotkriju do kraja, a povređenima poželeo brz oporavak.

Pročitajte još:

 

Međunarodni predstavnici osuđuju ranjavanje mladića kod Štrpca: Grozan i besmislen zločin, želimo im brz oporavak

 

Jevtić najavio protest za sutra: Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih

 

Kurti čestitao Božić: Da naporno i pošteno radimo za suživot i razumevanje, pravdu i praštanje

Uklonjene barikade kod Štrpca

 

„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

 

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

 

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

 

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

 

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

 

Otac ranjenog mladića: Ne znam koga bih osudio

 

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

 

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.