Kosovski predizborni gemišt

Izbori 2021

„Iz Mitrovice Ise Boljetinca vam garantujem da ukoliko budem predsednik ove zemlje, Vučić neće moći ni da se bori protiv Kosova, niti da ga porazi“, poručio je Ramuš Haradinaj. „Glasanjem za LDK glasate za viziju predsednika Rugove o državi Kosovo“, kaže Avdulah Hoti iz Istoka i Peći. „Bol koju je PDK osetila 5. novembra, pretvoriće u snagu i novu volju“, poručuje Enver Hodžaj u Drenici. „Samo masovni izlazak garantuje nam pobedu“, ponavlja Aljbin Kurti, danas iz Uroševca, pozivajući svoje simpatizere da šire kod prijatelja i porodica istu poruku. „Pokazaćemo svima da nismo uplašeni niti umorni od dokazivanja ko smo i šta smo“, istakla je Srpska lista sa glavnog mitrovičkog šetališta.

Drugi dan je zvanične predizborne kampanje na Kosovu za vanredne kosovske izbore zakazane za 14. februar.

Dve kosovske vlade su pale za godinu dana – prva koju je predvodio Aljbin Kurti posle nepuna dva meseca svog trajanja krajem prošlog marta, a druga koju je predvodio Avdulah Hoti, posle sedam meseci, na kraju godine. I jedan i drugi su se uzajamno optužili za pad svojih vlada. Hotijeva vlada je pala odlukom Ustavnog suda kao nelegalno izabrana, a na osnovu žalbe koju je podnelo Samoopredeljenje, dok je Vrhovni sud Kosova sada potvrdio da Kurti ne može da bude na izbornoj listi zbog pravosnažne presude.

Poprište bitke – CIK

Iako će trajati svega 10 dana, kampanja se zapravo već zahuktala.

Obeležila ju je prošle nedelje višednevna i snažna borba u CIK-u, između onih koji su podržali odluku da se sa biračkih lista ukloni 47 kandidata iz raznih stranaka. sa pravosnažnim presudama u poslednje tri godine, i zamene novim kandidatima, i onih koji su to odbili da učine.

Samoopredeljenje, NISMA i AAK, nisu hteli da zamene svoje kandidate, među kojima je i Aljbin Kurti, čak ni onda kada je Vrhovni sud potvrdio CIK-ovu odluku, odnosno delimično uvažio žalbu Samoopredeljenja da se na listi nađu dva sporna kandidata iz ove stranke, ali ne i Kurti.

Ono što je predsednica CIK-a Valjdete Daka nazivala direktnim pritiskom na CIK, a uključili se i najvažniji međunarodni partneri Kosova da se poštuju odluke institucija, opozicija je videla kao „marionetu u rukama kumova“.

Samoopredeljenje: „Samo pravo i ispravno“

Kurti je prema dosadašnjim istraživanjima, najveći favorit za pobedu na ovim izborima. On i  dalje tvrdi: „Ja sam broj jedan na listi LVV„.

I zaista, na listi stranke koja je već predstavljena kao apsolutni favorit, stoji upražnjeno mesto pod ovim brojem. Prva na listi, doduše pod brojem 2. je Vjosa Osmani. Aktuelna v.d. predsednika Kosova, pored Kurtija, važi za najpopularniju političarku na Kosovu, iako bez stranke, nakon što je pre skoro godinu dana napustila LDK, podržavajući tadašnju Kurtijevu vladu, koju je srušila njena stranka. Osmani sada ima sopstvenu GI sa kojom se priključila zajedničkoj listi LVV.

„Samo pravo i ispravno“, moto je LVV. U programu koji je Aljbin Kurti juče predstavio, detaljno je navodio planove za razvoj društva i institucija, to jest, „oporavak“. Godinama viđen kao najžešći kritičar tzv. ratne koalicije – na rečima i delu – za ono što predstavlja da je „izdaja nacionalnih interesa“ i „uništavanje države Kosovo“, sada je u programu pažljivo birao reči i izbegao političke poruke.

Srbiju je spomenuo samo jednom kada je naglasio da će prioritet njegove vlade biti priprema optužnice pred Međunarodnim sudom pravde „protiv Srbije za genocid“, istovremeno objašnjavajući i da će biti posvećen rešavanju ratnih zločina, te osnivanju Instituta za istraživanje ratnih zločina.

„Oporavak“ – PDK

Akcenat na „bol“, „bes“ i „nepravdu“ zbog toga što su „zaslužni sinovi“ i „komandna struktura OVK“ u Hagu, u kampanji stavlja PDK, kojom sada rukovodi Enver Hodžaj. Ovakve poruke godinama najuticajnija stranka prenosi dok njihovi aktivisti i lideri posećuju svoja tradicionalna uporišta, poput dreničkog kraja i Mališeva.

Stranka je doživela ozbiljan udar od kada je sredinom ove godine Specijalni sud prešao na next level u svom radu. To što su konačno obelodanjene prve optužnice, a potom se i prve i to ključne figure našle iza haških rešetaka, među njima Tači i Veselji, viđeno je kao jak udarac ovoj stranci, ali i naznaka razgradnje njihovog uticaja posle dve decenije.

U pokušaju da se sačuva rejting, PDK sada šalje snažne kritike prema protivničkim kandidatima, pre svega prema Aljbinu Kurtiju. Njega aktuelni lider PDK Enver Hodžaj može da „stavi u mali džep“ jer Kurti ne zna za „borbeni duh OVK“.

Ipak da kampanja ne bi ostala isključivo negativna, kako nalažu i pravila predizbornog političkog marketinga, istovremeno se listaju „uspesi“ PDK u prošlosti, posebno oni na Severu Kosova, ali se i trenutna „haška bol“ takođe pretvara u „budući uspeh“.

„Zvao me je predsednik stranke Kadri Veselji i pitao me gde sam. Naravno, rekao sam mu u Drenici, gde drugde. Ovaj poziv koji sam dobio pokazuje sa koliko bola i ponosa kao PDK ulazimo u ove izbore. Pokazuje kako smo uspeli da preokrenemo bol, bes koji smo doživeli 5. novembra danas ovde u Skenderaju (Srbici), ali pre sam bio u Mitrovici, u Vučitrnu i svuda na Kosovu – to smo pretvorili u novu volju, pretvorili u snagu, PDK pobeđuje na izborima 14. februara“, kazao je Hodžaj danas, preneli su kosovski mediji. Ovo je inače bio i centralni predizborni adut – poziv Kadrija Veseljija iz haškog pritvora.

Severna Mitrovica – „must go“

Sever Kosova je do sada svim albanskim strankama takođe jedan od značajnih predizbornih aduta – praktično „must go“.

Čitav zaplet u medijima je nastao nakon prošlonedeljene posete Aljbina Kurtija i Vjose Osmani Mikro naselju u Kosovskoj Mitrovici, kada su ispraćeni psovkama okupljene grupe Srba.

I dok pojedini analitičari procenjuju da je Kurti ovom posetom pred zvaničan početak kampanje „završio gađanje“ i pokazao da „ima petlju“, istovremeno pokazavši da su mu „patriotska osećanja“ i dalje prioritet, salva napada i dalje stiže od protivnika u Prištini i Beogradu: „kukavica“ koju je isterala „grupica dečaka“, odnosno „provokator“, kojem su „hrabri srpski građani pokazali da nije dobrodošao“.

Mitrovica na jugu je takođe jedno od dojučerašnjih uporišta PDK, odakle dolaze uticajni kadrovi, koji akcenat godinama stavljaju na ujedinjenje grada.

„Snaga Kosova“ – AAK

U Mitrovici (južnoj) je večeras bio i Ramuš Haradinaj: „Iz Mitrovice Ise Boljetinija vam garantujem da, ukoliko budem predsednik ove zemlje, Vučić neće moći ni da se bori protiv Kosova niti da ga porazi“.

Haradinaj sve češće obilazi „kulu“ Ise Boljetinca, čuvenog kačaka, „najčuvenijeg sina nacije“ – na Severu, tik uz manastir Sokolica. U savremenoj mitrovičkoj istoriji, Haradinaj vidi i nešto drugo:

„Mitrovica je primer Vučićeve prljave igre. On promoviše strah među srpskom manjinom u našoj zemlji, stalno se meša u naše unutrašnje poslove. Njegova ratna propaganda ometa integraciju srpske zajednice na Kosovu. On koristi kosovske Srbe već godinama za sopstvenu političku moć u Srbiji“, kaže Haradinaj večeras i još ovu poruku kao vodeću ističe na svojim nalozima društvenih mreža.

Međutim, Vučiću to nije dovoljno, kako to dalje vidi Haradinaj. „On stalno preti Kosovu i ometa ga na putu da bude jednako u porodici država i nacija“.

I njegov brat, Daut Haradinaj, „obeležio je teritoriju“ – samo dan nakon Kurtija i Osmani. Bez objašnjenja, objavio je samo fotografiju na kojoj izgleda da je bio u blizini Dudinog krša, takođe na Severu.

Ipak, izgleda da je glavni Haradinajev adut u kampanji priča o ujedinjenju Albanaca: „Ako Kosovo ne bude pred vratima NATO-a, pridružićemo se Albaniji“, „Evropa Kosovo drži izolovanim, ujedinićemo se“ – gotovo svakodnevno poručuje.

Dok se mesecima bori za to da nasledi Hašima Tačija na poziciji kosovskog predsednika, otvoreno upućuje i poruke o raspoloženju za moguću saradnju sa Samoopredeljenjem ukoliko bi ove snage pobedile na predstojećim izborima, te se upravo Haradinajeva „velika Albanija“ tumači i kao jedan od indikatora za približavanje biračkom telu LVV.

„Sa oslobodiocima!“ – NISMA

Još je jedna članica ratne koalicije posvećena isticanju uloge „OVK“, što joj je i slogan – „Sa oslobodiocima!“ – sinonim za one koji su nosili oružje devedesetih, ali na čemu počiva i „epopeja o slobodi i državi“ novih generacija Albanaca.

Upravo ovaj slogan može da se poveže sa aktuelnim trenutkom koalicije NISMA – član predstavništva ove inicijative, Jakup Krasnići, trenutno se nalazi u pritvoru u Hagu, a više drugih je ispitivano.

„Socijaldemokratska inicijativa“ koju predvodi nekadašnji komandant „OVK“ Fatmir Ljimaj, u svom izbornom programu „zalaže se za zaštitu nacionalnih vrednosti“ – zvanično navode.

Ljimaj je večeras, drugog dana izborne kampanje, proslavio jubilarni 50-rođendan uz poruke za veću mobilizaciju omladine koja bi “donela veliku pobedu” na izborima.

„Država je država“ – LDK

Nije samo Ljimaj duvao svećice večeras.

Možda na različitim stranama, ali je i Avdulaha Hotija, u Peći sačekala rođendanska torta. Svoj 45. rođendan dočekao je u rodnom kraju osnivača ove stranke i prvog kosovskog predsednika – Ibrahima Rugove.

„Glasanjem za LDK glasate za viziju predsednika Rugove o državi Kosovo“, rekao je na današnjim skupovima u Peći, Istoku, Juniku i Dečanima.

Kampanju su juče započeli u nekada svom jakom uporištu Podujevu. Međutim, izgubili su ga prošlog novembra. 

Za mnoge je pobeda Samoopredeljenja u Podujevu bila signal za najavu da će ova stranka, iako do sada na vlasti, nastaviti da gubi uticaj.

Ne misli tako Avdulah Hoti.

„U najtežem trenutku vladali smo sto puta bolje od ovih ostalih. Tačke ekstremizma nas ne vode nikuda, pa smo napravili listu od žena i muškaraca sa integritetom, a ne poput ostalih koji su napravili spiskove ekstremista. Nemaju hrabrosti da izađu sa programom pred građane, da pokažu šta će raditi u naredne četiri godine. Imamo konkretan plan za 5 milijardi evra investicija. Samo projekat navodnjavanja zemljišta vredan je 600 miliona evra, a milijarda evra potiče iz sporazuma iz Vašingtona“, kazao je večeras, prenela Koha.

Upravo sporazum iz Vašingtona Hoti ističe kao primer uspeha Kosova, umesto „sevanja kartama i noževima“, kako ga je ranije Kurti optužio da se događalo kod Trampa. Hoti sada kaže da je Kurti pogrešno video događaje u Vašingtonu, a u prilog tome ističe ispunjeno priznanje Izraela i uspostavljanje diplomatskih odnosa. Haradinaja je optužio da je izolovao Kosovo uvođenjem taksi.

Zato je LDK izabrala slogan o „državi“: „U ključnim trenucima izabrali smo našu krilaticu Država je država. Inače nema dalje. Još uvek imamo teret potpune konsolidacije države. Pred nama su veliki projekti. 2021. godina biće zatvorena međunarodnim sporazumima, da bi se zaključio proces dijaloga sa Srbijom, da bi se u potpunosti normalizovali odnosi sa našim susedima, uz uzajamno priznavanje definitivno“, Zeri je preneo Hotijevu poruku.

I dok se u kosovskoj javnosti, preko medija, poseta, i skupova, ali i u institucijama, odigrava pravi politički predizborni spektakl – koji sve više njih opisuju kao referendum za Samoopredeljenje i ostali protiv Samoopredeljenja, (uz izuzetak Haradinaja koji mesecima juri predsedničku poziciju), diskretna je kampanja kod srpskih stranaka i drugih – manjinskih stranaka. Kod nekih, praktično i nevidljiva, osim slogana.
„Jedino“ – Srpska lista

Srpska lista je u vidljiviju kampanju krenula od juče, kada je ona zvanično i započela, i to obilaskom sela Grace i Prilužje u opštini Vučitrn.

Kampanja srpskog „državnog projekta“ kako ju je svojevremeno opisao Marko Đurić za sada se zvanično zasniva na posetama porodicama, pojedincima, institucijama i uručivanjem donacija. Poruke se vezuju isključivo za jedinstvo i podršku Beogradu i Beograda, odnosno predsednika Aleksandra Vučića.

Pogledajte promotivni spot Srpske liste

„Da pokušamo da Srpsku listu stabilizujemo i da joj sačuvamo snagu“, iz Beograda poruku šalje takođe srpski predsednik, uz podršku državnih kadrova; poput posete Kosovskoj Mitrovici direktora Telekoma Lučića, koji je u Srbiji danima u fokusu dela javnosti zbog tvrdnje medija iz Junajtid grupe da predvodi pokušaj njihovog gašenja.

I Srpska lista važi za jedinog favorita kao i tokom prethodnih godina, kada su u pitanju Srbi sa KiM-a.

Dve nove srpske stranke – SDS i GI SPO

Za ove izbore prijavljene su još dve srpske stranke, odnosno inicijativa – Srpski demokratski Savez (SDS) i GI „za slobodu pravdu i opstanak“ – GI SPO.

Ovo su novoregistrovani politički subjekti, ali ne i nova lica. SDS koja ima pet kandidata predvodi Slaviša Petković, političar sa centralnog Kosova. Njihov moto je: “Dođi i ti među hrabre i poštene. Tu ima najviše mesta!”.

GI SPO predvodi Milan Dabić, odbojkaški trener iz Gračanice. Na ovoj listi su još dva kandidata, Rada Trajković i Cvetko Veljković iz Štrpca. Lista se takođe nezvanično povezuje sa liderom Progresivno demokratske stranke Nenadom Rašićem koji se nije kandidovao za ove izbore.

Srpska liberalna stranka i Slobodan Petrović, nisu na ovim izborima. On se nakon izbora 2019. godine žalio na pritiske Srpske liste, a posle izbora i povukao iz političkog života.

„Sateliti“ ili „marginalizovane zajednice“?

Što se tiče manjinskih stranaka iz bošnjačke i romske zajednice, glavna vest u medijima jeste pitanje da li su dve novoprijavljene inicijative u Severnoj Mitrovici i Gračanici, „satelitske stranke“ Srpske liste – u navodnom pokušaju da osvoji što više poslaničkih mesta koje može da kontroliše i tako eventualno pomogne da se smanji uticaj Kurtija; ili je to „prirodno i potrebno“ udruživanje Bošnjaka, odnosno Roma kako bi rešavali svoje probleme marginalizovanih etničkih zajednica.

„Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić“ sa svojim sloganom „Vreme je za život“ i 13 kandidata, akcenat stavlja na tome da su Bošnjaci zanemareni i nisu dovoljno institucionalno zastupljeni. Ona traži dve bošnjačke opštine – u Peći i Prizrenu.

Istovremeno u javnosti se već godinama vidi kao „desna ruka“ lokalnim čelnicima Srpske liste, a nedavno je bila i ministarka upravo za resor koji je držala Srpska lista. Međutim, ona kao argument ističe da „uspešno“ rukovodi „najznačajnijim odeljenjem“ opštine Severna Mitrovica – „administracijom“.

Pogledajte promotivni spot:

Najžešće kritike Hodžić već danima trpi od Dude Balje, koja predvodi drugu bošnjačku stranku SDU, i koja već nekoliko godina učestvuje u političkom životu na centralnom nivou.

Druga manjinska nova inicijativa je u Gračanici – „Romska inicijativa“, koju predvodi Gazmend Salijević. Na listi je još 11 kandidata, a „radiće za pozitivne promene“ – bolje obrazovanje i ekonomsko osnaživanje, poručili su danas na konferenciji u medija centru u Čaglavici, javio je RTV Kim.

Masovno kršenje zaštitnih mera u pandemiji

Specifičnost ovih izbora je i to što se održavaju u pandemiji, te su masovni skupovi zabranjeni. Kosovo će izbore dočekati bez vakcina, osim što su već od juče započele i nove predizborne poruke o licitiranju ko će koliko vakcina nabaviti kada pobedi. Ali, ništa od toga nije prepreka za utrkivanje, pre svega albanskih stranaka, u još nečem: nadmetanju fotografijama na kojima dominira masovnost.

To su obično zatvoreni prostori u kojima su ljudi načičkani jedni uz druge, lideri okruženi masom obožavalaca. Ove poželjne scene albanske stranke žele da istaknu. Tako se mere masovno krše, i pojedine stranke i lidere već kažnjavaju novčano.

Danas su kažnjeni Samoopredeljenje i AAK, juče PDK, ali to nije prepreka da se nastavi sa istom praksom.

Iz britanske ambasade u Prištini danas su reagovali upozorenjem da su ovi izbori važni, ali i da su zabrinuti zbog „nekih slika koje su videli, gde na velikim skupovima i sastancima nema socijalne distance.

„Dok su naši prijatelji i porodice u Ujedinjenom kraljevstvu pod lokdaunom, znamo da pandemija nije gotova i ne želimo da vidimo ponovo isto i kod naših prijatelja ovde na Kosovu“, upozorili su, podelivši i oni fotografije albanskih stranaka sa skupova, ali ne kao pozitivan primer.

Kampanja će trajati još osam dana – do 12. februara. Istovremeno, glasanje birača putem pošte je počelo 2. februara i završiće se 13. Pravo glasa ima 1.794.862, koji će glasati na ukupno 2.382 biračka mesta i to samo sa kosovskim dokumentima, jer je Centralna izborna komisija uklonila je 133.678 ljudi sa biračkog spiska, koji su ili umrli ili još uvek koriste UNMIK-ove identifikacione dokumente.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.