Kurti i Osmani u Mikro naselju, ispratili ih psovkama, policija tvrdi da nije došlo do incidenta

Kurti Osmani Mitrovica
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti i v. d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani, boravili su danas u severnom delu Kosovske Mitrovice, međutim, posetu je obeležilo negodovanje uz psovke okupljene grupe ljudi u Mikro naselju. Za KoSSev iz Kosovske policije su potvrdili da nikakav incident nije bio zabeležen.

Kurti i Osmani, uputili su se uz lično obezbeđenje, ali i policijsku pratnju patrola regiona Sever ka osnovnoj školi u Mikro naselju.

Kako je za KoSSev potvrdio zamenik direktora Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, ubrzo zatim se okupilo više desetina građana koji su protestovali zbog njihovog dolaska.

„Kada je već završena poseta u Osnovnoj školi onda su se okupili ti ljudi. Nije bilo kontakata, nije bilo nikakvih drugih incidenata osim dobacivanja.“

Kurti se zajedno sa Vjosom Osmani potom ponovo vratio u Južnu Mitrovicu u pratnji policije.

Hoti precizira da ni pri povratku nije zabeležen nikakav incident.

Krueziu: Planirani skup je održan

Pojedini prištinski mediji, a potom i mediji u centralnoj Srbiji objavili su informaciju da je poseta prištinskih zvaničnika prekinuta usled negodovanja grupe građana.

Portparol pokreta Samoopredeljenje, Perparim Krueziu, međutim, u objavi na Fejsbuku poručuje da je poseta završena, te da je planirani skup održan.

Kako je dodao, u Severnoj Mitrovici su Kurtija i Osmani dočekali građani, ali „sigurno ne i strukture beogradske Srpske liste koja deluje u tom delu“.

„Svi znamo namere ovih poslednjih, koga predstavljaju i kome se pokoravaju. Ova njihova današnja reakcija najbolje pokazuje da su Kurti i Osmani zapravo antipod Srpske liste“, poručio je Krueziu.


Zemaj podsetio da je za lokane izbore boravio u KM „bez pratnji i blindiranih vozila“

Nakon događaja u Severnoj Mitrovici, oglasio se kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, inače iz LDK. Podelivši fotografije njegove posete Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici za poslednje izbore, naveo je:

„Državnička dužnost nije samo kada su vam potrebni glasovi građana, već kada imate institucionalnu odgovornost da sprovodite vlast u interesu građana svoje zemlje. Bez pratnje i blindiranih vozila, sa sanitarnim inspektorom i osobljem ministarstva zdravlja“.

Shërbimi për vendin nuk bëhet vetëm kur kërkohet vota prej qytetarit, por kur ke përgjegjësi institucionale ushtron…

Posted by Armend Zemaj on Saturday, 30 January 2021

Međutim, na izmontiranom snimku koji je objavio Indeksonline, uz dramatičnu muziku u pozadini čuju se psovke na srpskom jeziku. Drugi video sa lica mesta pojavio se i na pojedinim srpskim tabloidima.

Ovi tabloidi i provladini mediji preneli su odmah izjavu ministra u kosovskoj vladi, Gorana Rakića, navodeći kao primarni izvor Radio Kosovo.

Takođe neki od ovih tabloida objavili su fotografiju iz, kako su naveli, privatne arhive, na kojoj se vidi mladić koji nosi jaknu na kojoj se nalazi amblem „UČK“ i za kojeg tvrde da je bio u pratnji prištinskih zvaničnika.

„To što su u svojoj pratnji imali ljude sa obeležjima OVK pokazuje neskrivenu nameru da se izazove reakcija Srba, koji su svojim okupljanjem, zvižducima i pozivima da napuste sever iskazali jasan protest“, dodao je Rakić.

Rakić se zahvalio građanima Severne Mitrovice koji su, kako je dodao, „bili uzdržani i nisu naseli na ovu provokaciju, ali su ujedno pokazali čiji je ovo prostor i kome pripada, da provokatorima ovde nije mesto“.

U nastavku pogledajte snimke sa lica mesta koji su objavljeni na sajtu Indeksonline.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.