Samoopredeljenje: Daka marioneta u rukama kumova, uskoro kraj nelegalnim akcijama

Skup LVV
Foto: KoSSev

„Daka se ponašala poput marionete u rukama Kumova i Samoopredeljenje nije moglo da je zaustavi“, ovim se rečima kasno sinoć oglasila stranka kojoj se u javnosti na Kosovu već pripisuje pobeda na vanrednim izborima i koja najavljuje upravo ovakav ishod 14. februara.

Međutim, najnovijim glasanjem CIK-a kasno sinoć, za sada je potvrđena odluka ovog tela da se pet kandidata za poslanike Samoopredeljenja, među kojima i Aljbin Kurti, ne mogu kandidovati na poslaničkoj listi za izbore, zato što su pravosnažno osuđeni u periodu od poslednje tri godine.

Oni su samo deo od ukupno 47 imena koja dolaze iz gotovo svih glavnih partija sa ovakvim krivičnim dosijeom. Dok su pojedine partije zamenile preko 20 spornih kandidata, Samoopredeljenje, AAK i NISMA, odlučili su da svoje kandidate za poslanike koji su bili u sukobu sa zakonom, ipak ne uklone sa lista.

CIK je nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, kojom je i pala vlada Avdulaha Hotija, uveo novu proceduru prema kojoj kandidatu za poslanika koji je u poslednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Među kandidatima koji su imali problema sa zakonom bilo je i onih koji su sudskom presudom morali da plate kaznu za nepropisno parkiranje ili su osuđeni zbog nanošenja lakših telesnih povreda i upravo su to bili neki od argumenata Samoopredeljenja, NISMA-e i AAK, da odbiju da zamene i ostale sporne kandidate, kako su to učinile druge stranke, koje su izglasane za razliku od njih.

Još jedan od njihovih argumenata proteklih dana bio je taj da CIK-u praktično identična situacija nije bila problematične za izbore 2019, ali jeste za predstojeće izbore u februaru, te da iza ove odluke vide politički uticaj na Valjdetu Daku koja je „deo plana da se politički zaustavi Aljbin Kurti“.

„Skandalozno glasanje u CIK-u potvrdilo je ono što smo govorili već nekoliko dana: Valjdete Daka deluje pod pritiskom i pod kontrolom stranaka PLAN-a, koje žele da zaustave otimanje države. Tolika je kontrola koja se vrši nad Valjdete Daka, a preko nje i nad CIK-om, da po prvi put predsedavajuća CIK-a nije odobrila preporuku Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata, već ju je oborila“, navelo je noćas Samoopredeljenje u saopštenju za medije.

Šta se promenilo u odnosu na 2019.

Međutim, kako su i ranije objašnjavali iz CIK-a, ranijom presudom kosovskog Vrhovnog suda kandidatura za poslanika mogla je biti odbijena jedino sudskom presudom uz koju je kaznom eksplicitno propisano da se osuđenom istovremeno i oduzima pravo da bude biran ili vrši javnu funkciju u određenom periodu. Upravo ova odluka Vrhovnog suda ukinuta je najnovijom odlukom kosovskog Ustavnog suda koji je definisao da osoba osuđivana u protekle tri godine ne može biti poslanik.

Među onima koji su kritikovali odluku Ustavnog suda bio je i njegov bivši predsednik Enver Hasani, koji je rekao da je greška ovog tela to što nisu precizirali kolike kazne i za koja krivična dela sprečavaju osuđene da budu kandidati za poslanike.

On je međutim dodao, da koliko god čudna, odluka Ustavnog suda mora da se sprovede i izrazio očekivanje da će i Izborni panel za žalbe i predstavke potvrditi odluku CIK-a.

Oni su podsetili upravo na preporuku Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata da se glasa za već predložene izborne liste.

Ova odluka je doneta juče u prvom delu dana, a što je Samoopredeljenje odmah podržalo. Međutim, ne i CIK, koji je predlog odbacio većinom glasova.

Daka se inicijalno pravdala nejasnim tumačenjem ove kancelarije.

„CIK je doneo antiinstitucionalnu odluku i zatražio da se liste glasaju pojedinačno. Naravno, jedina svrha ove odluke bila je svrgavanje liste Pokreta Samoopredeljenje, s obzirom na to da se u CIK-u može dobiti većina glasova uz savezništvo između Valjete Dake, predstavnika PLAN-a i manjina“, sada navodi LVV.

Oni međutim upozoravaju i na „ogromnu podršku građana“:

„Više od polovine izrazilo je opredeljenje za promene. Sve stare stranke koje su preuzele državu i Valjdete Daka, zajedno nemaju toliku podršku kao Pokret Samoopredeljenje!“

Stoga njihovi napori da zaustave Pokret neće uspeti, poručuju iz LVV, dodajući da su ostali dosledni principijelnosti.

Kao dokaz za to navode i to što su i na sinoćnom glasanju glasali za spiskove drugih političkih partija, „uprkos korupciji i lošoj vlasti koju oni predstavljaju“.

„Naravno, ni mi nismo očekivali da budu pošteni, jer ljudi koji nikada nisu poštovali Kosovo i njegove građane, neće moći da poštuju LVV. Nismo iznenađeni njihovim ponašanjem, jer je isto, sada već dvadeset godina. Ali situacija se radikalno promenila i njihova anksioznost i panika mogu pokrenuti nedavne ilegalne i antidemokratske akcije, ali to će se uskoro završiti“.

Samoopredeljenje sada najavljuje da će iskoristiti „sve zakonske mogućnosti“. Praktično teče 24-časovni rok da se podnese žalba na ishod sinoćnog glasanja CIK-a, a LVV je treća stranka koja je najavila podnošenje žalbe nakon što su se odmah po završetku glasanja sinoć prvo oglasili NISMA i AAK.

„I uvereni smo da će 14. februara naša lista biti overena, izglasana i pobednička, puna i sa svim imenima, jer smo u pravu!“ – poručilo je na kraju saopštenja Samoopredeljenje.

O događajiima juče i prethodnih dana čitajte u:

CIK posle glasanja: Nisu potvrđene liste LVV, NISMA i AAK, potvrđeni Srpska lista, PDK, LDK…

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.