Vrhovni sud delimično uvažio žalbu LVV i AAK, Kurti ne može da se kandiduje za poslanika

Foto: KoSSev

Vrhovni sud Kosova odlučio je danas da delimično uvaži žalbe Samoopredeljenja i AAK na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) i omogući pojedinim članovima ovih stranaka da se, protivno odluci IPŽP, kandiduju za poslanike. Međutim, među njima nije lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Pet žalbi političkih stranaka stiglo je na adresu Vrhovnog suda Kosova nakon odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke da ne potvrdi pojedine kandidate za poslanike ovih stranaka.

Vrhovni sud danas je odlučio da dve žalbe delimično uvaži, a tri odbije.

Delimično je uvažena žalba Samoopredeljenja. Vrhovni sud je naložio CIK-u da kandidate Ljiburna Aljiua i Ljabinotu Demi Murtezi stavi na listu kandidata za poslanike, a koji su prethodno odlukom IPŽP skinuti sa ove izborne liste zbog toga što su u prethodne tri godine bili pravosnažno osuđeni.

To ne važi za još tri kandidata Samoopredeljenja, a među kojima je i lider LVV i predvodnik ove liste, Aljbin Kurti.

„Vrhovni sud Kosova delimično je prihvatio žalbu LVV za Ljiburna Aljiua i Ljabinotu Demi Murtezi, nakon što je utvrđeno da je IPŽP pogrešno ocenio trogodišnji rok računajući 6. januar 2021. kao poslednji dan za procenu trogodišnjeg roka za ispunjenje uslova kandidata“, a ne 14. februar za kada su zakazani izbori, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Delimično je prihvaćena i žalba Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.

Vrhovni sud je naložio CIK-u da potvrdi kandidata Šemsedina Drešaja.

Deo žalbe koji se odnosio na još dva kandidata ove stranke, koji prethodno nisu potvrđeni od strane IPŽP, je odbijen.

Vrhovni sud navodi da je i u slučaju AAK reč o pogrešnoj proceni trogodišnjeg roka – od kada je kandidat pravosnažno osuđen, do datuma održavanja izbora.

Veće Vrhovnog suda je odbilo kao neosnovane žalbe Aškalijske stranke za integraciju, Nove demokratske stranke i NISMA-e.

Prema odluci Vrhovnog suda 12 člana NISMA-e neće moći da se kandiduje na izborima 14. februara.

Podsetimo, Centralna izborna komisija odlučila je prošlog petka da ne potvrdi liste kandidata za poslanike šest političkih stranaka, među kojima su Samoopredeljenje, NISMA i AAK. Odluci je prethodilo odbijanje ovih stranaka da na listama zamene „sporne“ kandidate za poslanike koji su u prethodne tri godine pravosnažno osuđeni.

Zamena ovih kandidata bio je jedan od uslova usled uvođenja nove procedure, a nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, zbog koje je srušena vlada Avdulaha Hotija.

Na adresu IPŽP su potom stigle žalbe šest političkih predstavnika. Ovo telo je odlučilo da potvrdi liste političkih partija sa „spornim“ kandidatima, ali ne i same „sporne“ kandidate.

Današnjom odlukom Vrhovnog suda otvoren je put za nastavak izbornog procesa, kao i žrebanje koje je zakazano za 2. februar.

Političkim strankama sada jedino preostaje da podnesu žalbu Ustavnom sudu, ali to nema uticaja na odlaganje ili neodržavanje izbora, u zadatom roku.

Samoopredeljenje je prethodno najavilo da će se u slučaju nepotvrđivanja kandidata od strane Vrhovnog suda, obratiti i Ustavnom sudu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.