Pred izbore: „Aljbina u mali džep“, „dečko koji ne zna borbeni duh OVK“, ko je koga stvorio i ko je Mališevo stavio u karantin…

FOTO: Predizborni skup NISMA-e danas u Mališevu

U toku je predizborna kampanja za vanredne kosovske izbore. Osim kritika na račun politike EU i na račun Srbije, sa približavanjem 14. februara, kada se izbori i održavaju, sve su vatrenije poruke i na račun političkih oponenata. Sa druge strane, govornici hvale politiku sopstvenih stranaka. 

Danas je lider Socijaldemokratske Inicijative Fatmir Ljimaj pozvao kosovske birače da ne glasaju za suparničku PDK i njenog kandidata za premijera Envera Hodžaja.

Poruke koje je uputio u nekadašnjem uporištu PDK, Mališevu, upravo su se ticale kritika na račun Hodžaja, koji je samo dan ranije bio u ovom mestu.

Obraćajući se mladima u ovom mestu, kako prenose kosovski mediji, on je Hodžaja nazvao „dečkom koji ne zna šta je borbeni duh Oslobodilačke Vojske Kosova“.

I Hodžaj koristi slične simbole da diskredituje svoje protivnike. Tako je baš u Mališevu kazao da bi, primera radi, Aljbina Kurtija stavio u svoj mali džep kada je u pitanju rasprava, a koji se „ne usuđuje da se pojavi u debati sa njim“, te da „Aljbin odlazi“.

„Kada bi me u dva sata posle ponoći probudili i sanjivog me u pidžami odveli na debatu, stavio bih ga u mali džep u svakoj raspravi“, preneo je Klan Kosova, a sličnu poruku ponovio je i danas: „Aljbin nema veze sa politikom“.

A u Mališevu boravili su i Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, dok je Valjdet Hodža iz LDK za svoju dojučerašnju partijsku saborkinju kazao da ona obmanjuje LVV. „Osmani je loš primer i nikako magnet koji privlači glasače LDK“, kazao je Hodža, prenosi Klan Kosova.

 

Suprotno njemu, sebe i svoju stranku vidi kao nekog ko će braniti „vrednosti OVK“ u kosovskoj skupštini, a da se „svaki dečak i devojčica“ koji se osećaju ponosni zbog takvih vrednosti, „postrojavaju u redove sa oslobodiocima da bi bili u Skupštini Kosova“.

Rambo filmovi 

„Da li znate u čemu je razlika između mene i Envera?! On ništa nije izgradio, sve je uzeo na gotovo. Razlika je u tome što on velike stvari učini malim, a ja započinjem sa malim i učinim velike stvari. Enver je navikao da uvek uzme sve na gotovo. Videli smo da je i stranku uzeo spremnu, videćemo kuda će je odvesti. Kud je otišao smanjio je sve. Razlika je u tome što sam ja uvek počinjao sa izgradnjom, razvojem i rastom. Druga razlika je u tome što on nikada u životu nije vodio bitku, čak ni u političkom životu. Ne zamerite mu jer on to ne zna, on polazi od sebe. Enver je samo u Rambo filmovima video šta je to borbeni duh. Enver ne zna šta je suočavanje sa životom ili smrću, on je to video samo na televiziji. Velika je razlika. Dragi Envere, razlika između mene i tebe je u tome što sam ja bio među ljudima, a ti si bio samo među gledaocima“, prenosi Kosovapress Ljimajeve reči.

On je pozvao, kako prenosi dalje ova kosovska agencija „sve saborce širom Kosova i patriotske porodice“ da ne glasaju za Envera Hodžaja, zato što:

„U vreme kada smo se ja i moji drugovi borili za oslobođenje Kosova, Enver Hodžaj je izjavio da će zatražiti politički azil u Beogradu ako OVK pobedi u ratu“.

Nije se samo Hodžaj našao na meti Ljimajevih kritika. Njegov dojučerašnji saborac Hadži Šalja (Haxhi Shala), inače u oktobru ispitan u Specijalnom sudu kao osumnjičeni za ratne zločine, nedavno je prešao u Haradinajevu stranku, uz tvrdnju da je još 50 članova Inicijative otišlo sa njim.

Sada Ljimaj kaže da je „neko drugi“ uradio „projekat“ izlaska kandidata iz njegove inicijative, ali da je „on taj koji je Šalju stvorio“.

Ređao je Ljimaj danas kritike na račun kosovskih političkih vođa, pa je na red došao i Aljbin Kurti.

Za vođu Samoopredeljenja kazao je da je on taj koji je Mališevo „strpao u karantin“ na 51 dan.

„S tim karantinom je 51 dan zatvorio Mališevo. 51 dan nije došao nijednom u posetu Mališevu kad je bilo najgore, kada naši ljudi od panike 51 dan nisu ni telefonom pozvali, sada sam čuo da Aljbin dolazi u sela, i u Mališevo. Gde ste bili u vreme kada ste Mališevu bili potrebni?“, kazao je.

Inače, Mališevo je bila među prvim opštinama koja je od aprila do maja stavljena pod karantin usled većeg broja inficiranih osoba na početku epidemije.

Tada je na vlasti bila Kurtijeva vlada koja je praktično trajala upravo koliko i karantin u Mališevu – sedam nedelja.

Još jedna neizbežna predizborna tema je i teška situacija u kojoj se nalazi Kosovo kada je u pitanju nabavka vakcina. Uprkos obećanjima predstavnika vlasti da će prve stići u februaru, za šta se takođe ocenjuje da je to kasno, prognoze su da vakcina neće biti dovoljno.

Kandidat AAK Šemsedin Drešaj (Shemsedin Dreshaj) podseća na to da, suprotno slici sa Kosova, zemlje u regionu već sprovode vakcinaciju.

Suprotno Ljimajevoj kritici, on hvali svog vođu Ramuša Haradinaja i kaže da će, kako prenosi Koha, upravo Haradinaj „kada postane predsednik“ iskoristiti „svoj uticaj“ u EU i SAD da Kosovo nabavi vakcine što je pre moguće.

Njegov partijski šef je još ambiciozniji. On je na skupu u Klini potvrdio da ima „jake veze sa saveznicima“, i da će, ukoliko pobedi „Kosovo pridružiti NATO-u“.

Istovremeno, uprkos upozorenjima o situaciji sa kovidom, širom Kosova dominiraju scene masovnih skupova u zatvorenim prostorima u kojima se zaštitne mere ne poštuju, a same stranke se razmeću u tome da pokažu masovnost praćenja njihovih aktivnosti.

FOTO: Sa danšnjeg skupa u Klini, FB stranica Ramuš Haradinaj

O tome opširnije u: Mediji: Stranke ignorišu antikovid mere; Prištinska inspekcija: Izrečeno sedam kazni, najviše LDK

Upravo za skup NISMA-e danas u Mališevu, već se u pojedinim kosovskim medijima upozorava na to da je ovo još jedan takav događaj na kojem se ozbiljno krše zaštitne mere koje su na snazi.

Ništa bolje poštovanje epidemioloških mera nije bilo ni tokom Haradinajeve posete Klini, sudeći po fotografijama.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.