LVV i dalje smatra Kurtija predvodnikom liste uprkos zabrani kandidovanja za poslanika

„Ja sam nosilac liste Samoopredeljenja“, poručio je sinoć lider ove stranke, Aljbin Kurti, nasuprot odluci Vrhovnog suda Kosova koja mu je onemogućila da se kandiduje za poslanika, ali i odluci CIK-a da bi sa lista političkih stranaka trebalo da se uklone kandidati koji nisu potvrđeni.

Usled nove procedure za potvrđivanje kandidata za poslanike koja nalaže da kandidat ne sme biti pravosnažno osuđen u poslednje tri godine, predvodniku liste Samoopredeljenje i kandidatu za novog premijera, Aljbinu Kurtiju, ali i još nekolicini kako iz ove, tako i iz drugih partija na Kosovu, zabranjeno je da se nađu na listama kandidata za poslanike.

Konačnu odluku o ovom pitanju dao je Vrhovni sud Kosova, dok je CIK-u naloženo da je sprovede u delo.

Samoopredeljenje je međutim, odbilo da sa svoje liste ukloni „sporne kandidate“.

Međutim, na jučerašnjem sastanku CIK-a član NISMA-e, Eshref Viši, je zatražio uklanjanje onih kandidata koji nisu potvrđeni i preuređivanje lista kako se ne bi stvorila zabuna tokom glasanja.

Ovaj predlog je izglasan, dok članovi LVV u CIK-u nisu učestvovali u glasanju.

Usled nepotvrđivanja Aljbina Kurtija za kandidata za poslanika, ali i odbijanja ove stranke da preuredi listu, kako piše prištinska Koha, prema novom rangiranju predvodnik liste Samoopredeljenja je v. d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani, koja je kao druga rangirana na listi LVV.

Uprkos novom rangiranju, ova stranka i dalje ostaje pri istom stavu.

Nakon sastanka CIK-a poručili su da je lista Samoopredeljenja za predstojeće izbore onakva kakva je i poslata CIK-u – sa liderom stranke kao predvodnikom – Aljbinom Kurtijem.

Sinoć se oglasio i sam Aljbin Kurti prenevši istu poruku.

„Glavni odbor LVV nominovalo me je za kandidata za premijera ispred LVV za izbore 14. februara, ja sam nosilac liste“, poručio je Kurti.

Prema Kurtiju, druga na listi je Vjosa Osmani, koja je ujedno i kandidat za novog predsednika.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 14. februar. Danas je zvanično počela predizborna kampanja, dok nezvanično traje duže od dve nedelje.

Za učešće na vanrednim kosovskim izborima 14. februara, prijavilo se za sertifikaciju 28 političkih subjekata, od kojih tri iz srpske zajednice. Među njima su 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.