Kosovski ustavni sud: Raspisuju se novi izbori

Foto: Vlada Kosova

Kosovski Ustavni sud kasno večeras doneo je odluku da se raspišu novi izbori nakon što je glas poslanika Etema Arifija – koji je bio presudan u izglasavanju Hotijeve vlade proglasio nevažećim. Time je trenutna kosovska vlada izgubila većinu, a funkcionisaće do izbora nove.

Poslanik Etem Arifi iz Partije Aškalije Kosova bio je presudan 61. glas kojim je u junu izglasana vlada Avdulaha Hotija.

Tada je već opoziciono Samoopredeljenje uložilo žalbu kosovskom ustavnom sudu tvrdnjom da je vlada izabrana nelegalno jer je upravo Arifi već bio osuđen. On je bio osuđen na 15 meseci zatvora – kaznom koja mu je izrečena još 2019. godine.

Više meseci kasnije Ustavni sud je saopštio zvaničnu odluku:

„Lice osuđeno pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine za krivično delo ne može biti kandidat za poslanika ili stekne važeći mandat“, navode iz Ustavnog suda.

Ujedno dodaju da odluka kosovske skupštine od 3. juna, o izboru vlade, nije u skladu sa kosovskim ustavom, zato što vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika u Skupštini.

„Uzimajući u obzir da vlada nije izabrana u skladu sa stavom tri člana 95 Ustava, a zatim na osnovu stava 4 člana 95 Ustava, predsednik Republike Kosovo raspisuje izbore koji se moraju održati najkasnije 40 dana od dana njihovog proglašenja“.

Precizirali su da odluka Ustavnog suda nema retroaktivno dejstvo te da vlada ostaje na funkciji do izbora nove.

Sutra o datumu novih izbora

Sat vremena nakon što je javno saopštena odluka kosovskog ustavnog suda stiže vest da će se već sutra razgovarati o datumu novih izbora.

Bekim Kupina, savetnik v. d. predsednice Vojose Osmani, potvrdio je za prištinski Insajderi da će Osmani već sutra pozvati lidere parlamentarnih političkih strankaka na razgovore o datumu održavanja novih izbora.

Odluka dolazi u jeku višemesečnih napora da se ispred vladajuće koalicije odabere kandidat koji bi bio novi predsednik Kosova, a nakon što je Hašim Tači otišao u Hag.

Dok su iz vladajuće LDK u poslednje vreme poručivali da bi novi predsednik trebalo da bude iz opozicione PDK, sa tim se nije slagao koalicioni partner lidera LDK, Ramuš Haradinaj.

Haradinajeva stranka AAK je ubrzo nakon ostavke Hašima Tačija kandidovala svog lidera, za novog predsednika i pozvala celu vladajuću koaliciju da učini isto.

Ovaj predlog nije naišao na podršku – kako vladajuće koalicije, tako i opozicionih stranaka.

Haradinaj je čak u više navrata nudio opozicionoj PDK da ga podrži za predsednika, uz obećanje da će njegova stranka u budućnosti podržati njihovog kandidata.

Odgovor PDK je bio odričan, Sa druge strane, članovi PDK su u poslednje vreme izjavljivali da bi njihov kandidat trebalo da bude novi predsednik, dok su se u poslednjih nedelju dana sve češće zalagali za nove izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.