IPŽP danas o žalbama zbog nepotvrđenih lista; Ambasadori Kvinte pozivaju na pribranost i poštovanje zakona

Foto: KoSSev

Danas ističe rok od 72 sata u okviru kog bi Izborni panel za žalbe i predstavke trebalo da odluči o žalbama šest političkih entiteta na odluku CIK-a da ne potvrdi njihove liste kandidata za poslanike. U iščekivanju odluke IPŽP, ali i nakon kritika na račun CIK-a koje su obeležile kraj prethodne nedelje, ambasadori zemalja Kvinte apelovali su na pribranost, zrelost i poštovanje zakonskih odluka.

Centralna izborna komisija odlučila je u petak većinskim brojem glasova da ne potvrdi liste kandidata za poslanike šest političkih stranaka, među kojima su Samoopredeljenje, NISMA i AAK. Odluci je prethodilo odbijanje ovih stranka da na listama zamene „sporne“ kandidate za poslanike koji su u prethodne tri godine pravosnažno osuđeni.

Zamena ovih kandidata bio je jedan od uslova usled uvođenja nove procedure, a nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, usled koje je srušena vlada Avdulaha Hotija.

Ovakvoj odluci najviše se protivilo Samoopredeljenje, čiji je jedan od ukupno pet „spornih“ kandidata i predvodnik liste i stranke, Aljbin Kurti. Ova stranka uputila je niz kritika na račun predsednice CIK-a, Valjdete Dake, kako pre, tako i nakon donošenja odluke o nepotvrđivanju lista.

Svoje nezadovoljstvo izrazila je i v. d. predsednice Kosova i drugi kandidat na listi Samoopredeljenja, Vjosa Osmani. Ona je pozvala Daku da ne zastupa interese pojedinih partija i rekla da će biti prinuđena da preduzme sve mere i „zaštiti integritet CIK-a“ ukoliko se ponovi situacija slična onoj u petak kada se glasalo o listama.

Ovakav nastup Osmani u ime institucije kosovskog predsednika, izazvao je niz negativnih reakcija u Prištini, pre svega članova stranke PDK i pojedinih nevladinih organizacija.

U roku od 24 sata od donošenja odluke o nepotvrđivanju lista, na adresu Izbornog panela za žalbe i predstavke stiglo je šest žalbi, među njima su bile i one iz LVV, AAK i NISMA-e.

Danas, međutim, ističe predviđeni rok od 72 sata u okviru kog bi ovo telo trebalo da donese svoju odluku, a u skladu sa njom, kako je prethodno najavljeno, postupaće Centralna izborna komisija.

Kako je sinoć saopštila Koha, pozivajući se na svoja saznanja, predsedavajuća CIK-a, Valjdete Daka, je u svom odgovoru Izbornom panelu za žalbe i predstavke predložila da se delimično odobri žalba Samoopredeljenja, time potvrđujući samo kandidate koji ispunjavaju neophodne uslove.

To bi značilo da pet kandidata ove stranke, uključujući i predvodnika liste, Aljbina Kurtija, ne bi bilo verifikovano za predstojeće izbore. .

Odluka IPŽP, međutim, ne mora nužno da bude konačna. Ukoliko su stranke koje su uložile žalbu nezadovoljne i njome, oni se mogu obratiti Vrhovnom sudu, čime se okončava procedura mogućnosti žalbe.

Ovaj sud presudu iznosi do nakasnije 30. januara, čime se otvara put za nastavak izbornog procesa, kao i žrebanje koje je zakazno za 2. februar.

U slučaju da su politički subjekti ili kandidati nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda, oni imaju pravo da podnesu žalbu Ustavnom sudu, ali to nema uticaja na odlaganje ili neodržavanje izbora, u zadatom roku.

Kvinta: Uzdržite se od napada, sarađivaćemo sa svakom vladom izabranom u skladu sa Ustavom

Dan pre isteka rok za donošenje odluke IPŽP oglasili su se ambasadori zemalja Kvinte u Prištini, uz poziv strankama da poštuju zakonske odluke i da se putevi žalbi slede bez uplitanja.

Međunarodni zvaničnici sastali su se juče sa predsednicom Centralne izborne komisije kako bi „izrazili stalnu posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim izborima“ koji su zakazani za 14. februar i informisali je o planovima za nadgledanje izbora.

„Iako je pandemija stvorila dodatne izazove, uvereni smo u sposobnost CIK-a da nadgleda izbore. Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije Evropske unije o izborima 6. oktobra 2019“, poručili su.

Ocenjuju da je na CIK-u da osigura da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja. Sa druge strane, pozvali su sve da se uzdrže od „zapaljivih i špekulativnih ličnih napada“.

„Predizborne procedure, uključujući potvrđivanje kandidata, još uvek su u toku. U ovom trenutku verujemo da narod Kosova zaslužuje pribranost i zrelost sa svih strana. Važno je da se zakonske odluke poštuju i da se putevi žalbe slede bez uplitanja“.

Takođe su ohrabrili sve stranke i kandidate da se uključe u „poštenu trku“, poštujući mere protiv kovid-19.

„Dok vagaju svoj izbor, stanovnici Kosova zaslužuju da od svojih političara čuju detaljne predloge politika, uz argumente iznete u duhu informisane rasprave“, dodali su.

Građane su takođe pozvali da 14. februara izađu na izbore uz poštovanje epidemioloških mera.

Ambasadori zemalja Kvinte poručuju da su zemlje koje predstavljaju posvećene nastavku  podrške naporima za izgradnju sigurnog, prosperitetnog, demokratskog Kosova za sve građane i bliskoj saradnji sa bilo kojom vladom koja je formirana putem slobodnih izbora u skladu sa Ustavom.

RSE: Ne odlaže se datum kosovskih izbora zbog žalbi na odluke CIK-a

Donald Tramp, Kurtijev militant, zlostavljač – nižu se kritike na račun Osmani

Ako se ponove situacije kao ona od juče, moraću da zaštitim integritet CIK-a

IPŽP primio četiri žalbe u vezi sa odlukom CIK-a da odbije da potvrdi kandidature pojedinim kandidatima za poslanike

CIK posle glasanja: Nisu potvrđene liste LVV, NISMA i AAK, potvrđeni Srpska lista, PDK, LDK…

Samoopredeljenje: Daka marioneta u rukama kumova, uskoro kraj nelegalnim akcijama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.