Mihajlović: Kurti pobeđuje, nema Hašima ni Grenela

Milivoje Mihajlović
FOTO: Milivoje Mihajlović

„Svi kažu da je Kurti postigao autogol posetom Severu, tako kaže Beograd, tako tvrdi PDK, a Kurti nije naivan. On ima glasačku mašineriju, a završio je gađanje na samom početku, pokazavši svojim biračima da je imao hrabrost da ode na Sever. A u kampanjama na Balkanu je uvek važno da se pokaže da imaš petlju“, kazao je za KoSSev Milivoje Mihajlović.

Sve što se dešava ovih dana na Kosovu je plod predizborne kampanje, kaže dugogodišnji novinar sa Kosova i nekadašnji direktor vladine kancelarije za informisanje u Beogradu.

„Ovi izbori su posebni zato što su to prvi izbori na kojima ne učestvuje Hašim Tači, što je veliki hendikep za njegovu stranku, bez obzira na glasnu kampanju“, kaže Mihajlović.

Nema sumnje da će ovi izbori posle godinu dana ponovo vratiti Aljbina Kurtija na vlast, tvrdi.

„On će pobediti 100%, u to nema sumnje“, kaže Mihajlović.

Nedeljama je trajala bura oko odluke da se na listi za kandidate poslanika ne mogu naći osobe koje su pravosnažno osuđene u poslednje tri godine, kojih je bilo 47, među njima i Aljbin Kurti.

Nedavno je i Vrhovni sud Kosova odlučio da ne potvrdi kandidaturu lidera Samooopredeljenja, Aljbina Kurtija, i još dva člana ove stranke za predstojeće izbore.

Iako Kurti nema pravo da se kandiduje na listi za poslanike, to nije prepreka da on bude izabran za premijera, podseća Mihajlović.

Samoopredeljenje se i dalje nada podršci više od 50 odsto birača. Sa druge strane, trenutni premijer Avdulah Hoti ocenjuje da Kurti osim što nije imao pravo da bude poslanik, nema pravo ni da bude premijer.

Mihajlović nije uveren u to da je moguć scenario Kurtijeve diskvalifikacije u daljim postupcima nadležnih institucija. „Razgovaram sa ljudima stalno, pratim istraživanja, Podujevo je najbolji primer, videli ste šta se tamo dogodilo na prošlim izborima“, kazao je.

Ja njega uopšte ne otpisujem kao drugi. On je nova snaga. On ima odloženu pobedu

Zbog očekivane pobede Aljbina Kurtija, primećuje se sadejstvo između starih koalicionih partnera, među kojima je i Srpska lista, kaže dalje Mihajlović.

Upravo primer korišćenja iste, odnosno slične retorike između Srpske liste, odnosno beogradskih medija, PDK i LDK o Kurtijevoj poseti severnom delu Kosovske Mitrovice, Mihajlović vidi kao pokazatelj sadejstva ovih stranaka.

Ipak, to je za srpske medije bila vest samo utoliko da on nije bio dobrodošao na Severu, ali je mnogo žešća polemika u albanskim medijima i javnosti: da se „obrukao“, dok se listaju uspesi Tačijeve vlasti na Severu, do Hotijeve ocene da nije vreme za provokacije i lažni patriotizam.

Kurti nema podršku sa Severa, te bi, ukoliko bi pobedio i postao premijer, „verovatno krenuo u obračun sa gradonačelnicima“, kao nastavak onog što je još u prethodnoj kampanji predstavio kao borbu protiv korupcije.

„On će tako da ih pacifikuje i oni su tu poruku već verovatno i dobili. Zato su ti Srbi u tim strukturama na Severu blagi u kampanji“, objasnio je dosadašnje uzdržano držanje čelnika Srpske liste na Severu u kampanji.

Srpska lista će stoga pokušati da osigura više od 10 zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu, a jedan od načina bi mogao da bude osvajanje drugih manjinskih glasova.

„Ono što ja pretpostavljam jeste to da će se Kurti potruditi da neka druga srpska ekipa uđe u parlament sa jednim ili dva poslanika i njemu će to biti dovoljno za izbor većine i vlade. To nije nemoguće, ali je i malo verovatno za sada“, kaže Mihajlović.

Ipak, za Kurtija kaže da neće praviti greške kao prošlog puta, kada ga je, kako objašnjava, Grenel „zbacio sa vlasti“.

„Nema Hašima, nema ni Grenela“, i upravo to Mihajlović vidi kao Kurtijevu prednost na ovim izborima.

Takođe, dok u kampanji pokreće temu o velikoj Albaniji Ramuš Haradinaj je već izabrao stranu, a to je upravo Samoopredeljenje, u nadi da će postati novi kosovski predsednik.

Što se tiče međunarodne podrške Mihajlović misli da će oni prihvatiti realnost – podržati onog ko bude pobedio i „umekšao retoriku“ nakon izbora.

Srbi – od „remetilačkog faktora“ do „konstruktivne manjine“

A gde su Srbi u ovome, osim što se još češće sada spominju u kampanji albanskih vođa?

Srbe vidi kao svojevrsnu monetu za potkusurivanje. Pre izbora se oni u kampanjama predstavljaju često kao „remetilački faktor“, da bi pri izboru vlada, bili jezičak na vagi i tako postali – „konstruktivna manjina“. Kao jedan od najočiglednijih primera navodi to što Srpska lista nije svojevremeno oborila vladu Ramuša Haradinaja, nakon uvođenja taksi, a mogla je.

„Mi smo izborni adut“, navodi Mihajlović, naglašavajući da on zastupa stav da Srbi treba da učestvuju na izborima, čak i „ako ih ne priznaju“.

„Ja to pričam već 20 godina. I bolje je biti tu, jer ko nije za stolom, taj je na meniju. Naravno, ne ovako kao do sada – te pljačkaške varijante, nego da učestvuju tako da brane interese svog naroda“, naglasio je.

Pojačana negativna retorika prema Srbiji, Srbima i Severu za Mihajlovića je dakle očekivana, kao što očekuje i da ona nakon izbora splasne.

Pronacionalnom retorikom prikrivaju to što nema vakcina

Konačno, zašto su ove teme važne?

„Pa zato što nema vakcinacije“, za Mihajlovića nema sumnje da je to suštinsko pitanje koje trenutno opterećuje Kosovo i da se upravo koriste dani u kampanji pre izbora da bi se snažnim pro-nacionalnim porukama zamaglilo to što se Kosovo nalazi u teškoj situaciji nedovoljnih resursa u borbi sa kovidom 19.

„Hoti i ostali moraju da sakriju to da će vakcine možda doći tek posle izbora“, naveo je Mihajlović u razgovoru za KoSSev.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.