Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose

Kosovo i Izrael danas su zvanično uspostavili diplomatske odnose potpisivanjem tri bilateralna sporazuma, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma kojim su se obe strane na to obavezale.

Dokumenti su na virtuelnoj ceremoniji potpisali ministarka spoljnih poslova Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla u Prištini i ministar spoljnih poslova Izraela, Gabi Aškenazi, u Jerusalimu.

Potpisana su tri dokumenta u četiri primeraka, na albanskom, engleskom, hebrejskom i srpskom jeziku:

  1. Zajednički sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela
  2. Memorandum o razumevanju o diplomatskim konsultacijama između spoljnih ministarstava Kosova i Izraela
  3.  Memorandum o razumevanju o razvojnoj saradnji.

Stubla je nakon formalizacije diplomatskih odnosa poručila da je Izrael 117. zemlja koja je priznala Kosovo i ujedno pozvala države koje ga nisu priznale da to i učine.

Međutim, srpska strana nekoliko godina unazad zalaže se za povlačenje priznanja. Prema evidenciji srpskog ministarstva spoljnih poslova, 18 država je do marta 2020, „odpriznalo“ Kosovo, te je broj zemalja koje priznaju kosovsku nezavisnost ispod 100 što je i najavio nekadašnji srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako iz Prištine, tako i Jerusalima, stizale su poruke da je reč o istorijskom sporazumu i istorijskom danu.

Ministar spoljnih poslova Izraela potvrdio je da je danas dobio formalni zahtev iz Prištine o otvaranju prištinske ambasade u Jerusalimu, koji je, kako je rekao, odobrio.

Poručio je da se raduje njenom otvaranju i da se nada da će je otvoriti zajedno sa Haradinaj Stublom.

Neposredno nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa ceremonijalno je otkrivena tabla sa natpisom „Ambasada Republike Kosovo u Izraelu, Jerusalim“.

Ceremoniji uspostavjanja diplomatskih odnosa na Kosovu su prisustvovali kosovski premijer, Avdulah Hoti i koordinator za dijalog Beograda i Prištine, Skender Hiseni.

Hoti: Probijena blokada

Hoti je po uspostavljanju diplomatskih odnosa poručio da je sada Kosovo „probilo blokadu priznanja“.

Zahvaljujući američkoj podršci, prema njemu, Kosovo se konsoliduje u međunarodnoj areni sa prijateljima i Bliskim istokom.

„Današnja konkretizacija diplomatskih odnosa dve zemlje jasno pokazuje efekat i važnost sporazuma od 4. septembra u Beloj kući“, navodi Hoti.

Osmani: Naši odnosi još u prošlosti solidarni

„Odnosi između naša dva naroda su u prošlosti bili jaki i zasnivali su se na solidarnosti i prijateljstvu. Čin uspostavljanja diplomatskih odnosa otvara put za produbljivanje bilateralne međuinstitucionalne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je v. d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani.

Kako u Prištini, tako i u Izraelu, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici SAD – ambasadori Filip Kosnet i njegov kolega Dejvid Fridman. Iz SAD se preko Zoom aplikacije uključio, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer.

Grenel: Istorijski dan

Doskorašnji specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel, ocenio je da je zvanično uspostavljenje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela – istorijski dan.

On se u objavi na Tviteru, zahvalio kosovskoj ministarki spoljnih poslova Meljizi Haradinaj Stubli, ministarstvu spoljnih poslova Izraela, Donaldu Trampu i državnom sekretaru (Entoniju) Blinkenu na „posvećenosti da današnji dan učine zaista istorijskim“.

Čestitke na uspostavljanju diplomatskih odnosa, Kosovu i Izraelu stižu i iz američke ambasade u Prištini.

„Kada su naši partneri ujedinjeni, Sjedinjene Države su jače“, poručili su u objavi na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova ranije ove nedelje saopštilo je da će se 1. februara ozvaničiti ovi odnosi i to na virtuelnoj ceremoniji između Meljize Haradinaj-Stubla i ministra spoljnih poslova Izraela, Gabrijela Aškenazija (Gaby Ashkenazi), a juče isto ponovio i kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Današnje uspostavljanje diplomatskih odnosa rezultat je  sporazuma iz Vašingtona od oktobra meseca prošle godine. A kako su to po potpisivanju ovog sporazuma naveli tadašnji američki predsednik Donald Tramp i i premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, Kosovo je „prva evropska muslimanska zemlja koja ambasadu otvara u Jerusalimu“.

Prema Vašingtonskom sporazumu od oktobra meseca prošle godine, Srbija bi trebalo da do jula preseli ambasadu u Jerusalim.

Za Srbiju je Tramp kazao da će ona biti prva hrišćanska evropska zemlja koja će to uraditi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.