KMDLNJ: Povratak Dragice Gašić da se ne politizuje, podržavamo pravo na povratak raseljenih

dragica Gašić
FOTO: RTV Kim

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda zatražio je da se povratak Dragice Gašić ne politizuje, prenosi Gazeta Express.

KMDLNJ je saopštio da podržava pravo na povratak svih raseljenih lica bez razlike u pogledu etničke pripadnosti, političkih uverenja ili statusa u društvu, kao osnovno ljudsko pravo koje ničim ne može biti uslovljeno.

Prema ovom Savetu, proces povratka ne može ničim biti ometen ili uslovljen.

Celo saopštenje KLMDN bez intervencije:

Dragica Gašić, stanovnica Đakovice, odlučila je da se vrati i živi u gradu u kome je živela do kraja rata, a zatim je živela kao raseljeno lice u Srbiji. Reakcija u Đakovici bila je momentalna, usprotivili su se njenom povratku i pretili joj deložacijom iz stana u kojem živi.

Tada su podneli tužbu Osnovnom sudu u Đakovici i postupak još uvek nije završen.

Do sada su takoreći sve ambasade na Kosovu reagovale, kao što je bila i jedna izjava EU-a – podržavajući povratak Dragice Gašić.

Juče je reagovala američka ambasada na Kosovu. Zvanični Beograd je sve vreme bio uključen u ovaj povratak.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, reagovao je javno izjavivši da je ometanje povratka pokušaj sprečavanja povratka Srba, kao i zastrašivanje preostalih Srba pokušajem politizacije slučaja i sticanja političke koristi.

U „tehničkim“ razgovorima prošle nedelje u Briselu, šef Kancelarije, Petković, izjavio je da je to pitanje pokrenuo za pregovaračkim stolom kao i da je predsednik Srbije najavio da će na sastanku sa premijerom Kurtijem 19. jula 2021. u Briselu, jedna od tema razgovora biti povratak Dragice Gašić u Đakovicu. U međuvremenu, srpska vlada je izdvojila približno 2.600 evra za Dragicu Gašić, dok se povratnica nekoliko puta zahvalila Vladi Srbije na podršci koju joj pružaju, dok isti zahtev nije uputila kosovskoj vladi.

KMDLNJ podržava pravo na povratak svih raseljenih lica, bez razlike na osnovu etničke pripadnosti, političke pripadnosti ili statusa u društvu, kao osnovno ljudsko pravo koje ne može biti uslovljeno ničim.

Dakle, proces povratka ne može ničim biti ometen ili uslovljen. U tom kontekstu, stav KLDMNJ-a je jasan i u procesu povratka nisu načinjeni izuzeci.

Zanimljivo je da se u ovom trenutku odvija pojedinačni povratak (proces povratka je i pojedinačni povratak) i da imamo sinhronizovanu reakciju, kako Srbije koja je sponzor ovog povratka, tako i međunarodnog faktora koji je reagovao, takođe jednoglasno.

S druge strane, postoje hiljade i desetine hiljada Albanaca i nesrba prisilno raseljenih iz Severne Mitrovice i severnog dela Kosova i da niko nije reagovao niti odbranio svoje pravo na povratak na svoja imanja.

Još gore, pored Srbije koja je bila veoma posvećena sprečavanju povratka Albanaca i nesrba na njihovo legalno vlasništvo, međunarodna zajednica je svojim oportunističkim ponašanjem i primenom dvostrukih standarda, sprečila povratak Albanaca i nesrba na severni deo Kosova, dok je vlada Srbije izgradnjom stanova i individualnih kuća u Severnoj Mitrovici promenila etničku strukturu i stvorila novu situaciju kolonizacijom ovog dela Kosova sa Srbima koji nikada nisu živeli u tim delovima Kosova.

KMDLNJ, kao dugogodišnji partner UNHCR-a, bio je angažovan u procesu povratka raseljenih lica posetom lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji gde su raseljena lica živela.

Organizovana je poseta „idi i obiđi“ i „idi i informiši se“, sa naporima da se obezbede sastanci raseljenih lica sa opštinskim vlastima gde je predviđen povratak kao i sa strankom koja ih prima, lokalnim stanovnicima. A što su u većini slučajeva bili Albanci.

Ovi sastanci su osigurali trajni povratak što je i svrha povratka. U slučajevima kada se primalac usprotivio povratku, taj povratak nije realizovan.

Isti slučaj je i u Đakovici, gde se optužujuća stranka protivi povratku, a Dragica Gašić, u ovim uslovima i u ovim okolnostima, nema čak ni mogućnost da se integriše. Insistiranje da se ovaj povratak održi po svaku cenu, uprkos protivljenju stranke prijema i ekstremnoj politizaciji, kao i manipulaciji Srbije, jasno pokazuje da se povratak koristi samo kao izgovor, a kontekst ima sasvim drugu svrhu.

U procesu povratka ne postoje dva standarda: da se dozvoli Dragici Gašić da se vrati u Đakovicu, što je prema KLMDNJ-u neotuđivo pravo, i istovremeno sprečavanje desetine hiljada Albanaca i nesrba da se vrate na svoja legalna imanja u severnom delu Kosova. Međunarodni zvaničnici moraju raditi i delovati u skladu sa univerzalnošću ljudskih prava, a ne na osnovu političkih prilika.

Kosovska strana mora uzeti u obzir ovu činjenicu tokom razgovora sa Srbijom, priznajući i štiteći pravo na povratak svih građana Republike Kosovo, bez pravljenja razlike u etničkom, kulturološkom, starosnom, ekonomskom statusu, političkim ili drugim uverenjima. Samo u ovom kontekstu može se tretirati proces povratka, a ne insistiranjem na povratku Dragice Gašić, a nedozvoljavanjem povratka Albanaca i nesrba na svoja imanja.

Svaki drugačiji tretman ili primena dvostrukih standarda predstavlja kršenje ljudskih prava usmerenih na politizaciju procesa povratka tako da se taj povratak ne dogodi. Ako povratak nije održiv i ako povratnici nemaju priliku da se integrišu u društvo, novo preseljenje biće neizbežno!

Više o povratku Dragice Gašić kao i događajima koji su ga propratili u vestima:

Ebot: Kosovo ima koristi od prihvatanja manjinskih zajednica

Kusari Ljilja osudila napad na srpskog dečaka u Gojbulji i kritikovala peticiju protiv povratka Dragice Gašić

Ambasada SAD prištinskim institucijama: Raseljeni imaju pravo da se vrate svojim kućama

Kurti: Nema problema između Srba i Albanaca, u interesu Beograda da izazove incidente

Vučić: Nemamo ništa na Kosovu od 2008; Vojska Srbije i KBS – nebo i zemlja

Petković: Pitaju se zašto se Srbi ne vraćaju na KiM, pa kad vide slučaj Dragice, ko bi se i vratio

Brnabić: Reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić mlake, bolje da ih nema

Petković: Zabranili da se Dragici Gašić prodaju namirnice, Kancelarija za KiM angažovala dostavu hrane

OEBS: Osuđujemo incidente usmerene protiv Dragice Gašić, proces povratka treba da se nastavi

Tanin: Nerešena situacija Srpkinje u Đakovici, važna promocija i zaštita prava svih povratnika

Rode: Nemačka ambasada podržava povratak raseljenih, to je osnovno ljudsko pravo

FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.