Brnabić: Reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić mlake, bolje da ih nema

Ana Brnabić
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, ocenila je da je bolje bilo da su reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić, koja se posle 22 godine vratila u Đakovicu, u potpunosti izostale, nego što su upućene mlake reakcije, prenosi RTS.

Brnabić je navela da te mlake reakcije više vređaju jer da su izostale moglo se pomisliti da još nisu reagovali i da će to tek učiniti.

Kazala je da je slučajeve napada na Srbe na KiM, a posebno slučaj Dragice Gašić, spomenula na sastanku sa Filipom Rikerom.

„Te reakcije su toliko mlake da je bolje da ih nema“, rekla je premijerka na televiziji Pink i dodala da ne želi da kaže šta je Riker na to rekao, jer Srbija gaji i gradi odnose sa SAD i da neke stvari moraju da zadrže za sebe.

Ukazala je na to da protiv Dragice Gašić, žene od 59 godina koja se nakon 22 godine sama vratila u Đakovicu, postoje konstantne pretnje, ali i peticija koju su potpisale nevladine organizacije koje bi, ističe, morale da se bore da se oseća bezbedno, „da joj nose hleb, mleko, sir, jogurt“.

„Civilno društvo na KiM potpisuje peticiju da jedna žena koja ne predstavlja nikakvu opasnost treba da se izbaci. Na taj način legalizuju nasilje, umesto da budu balans“, kaže Brnabićeva i dodaje da je veliki broj tih organizacija potpisnica finansiran od međunarodnih organizacija.

Međunarodnoj zajednici zamera i to što se, kako kaže, ispostavlja da je potpuno u redu to što se na KiM vratilo samo 1,9 odsto Srba.

Premijerka ukazuje na to da je teritorija KiM i dalje postkonfliktna zona u svetu gde je najmanje povratnika.

Podsetimo, Dragica Gašić je prva srpska povratnica u Đakovici. Nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Gašić vratila da živi u Đakovici, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Nedavno je ujedno Opština Đakovica podnela tužbu, putem koje je zatražila da se Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ova povratnica je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije. Ujedno, nedavno su pojedini mediji izvestili o tome da su prijatelju srpske povratnice izbušene gume na automobilu i skinute registarske tablice naslovljene na Novi Pazar.

Međutim, kako je prethodnog vikenda saopštio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, gazda marketa u Đakovici zabranio je da se Dragici Gašić prodaju namirnice, dok je Kancelarija za KiM angažovala dostavu hrane.

Petković je tada takođe potvrdio da su Vuksanu, koji pomaže Dragici Gašić, u noći između petka i subote, po drugi put izbušene gume na automobilu.

Incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, neko vreme nisu nailazili na osudu međunarodnih predstavnika na Kosovu, sve do petka prošle nedelje, kada su iz misije OEBS-a na Kosovu, u izjavi za KoSSev, ukazali na važnost nastavka procesa povratka.

Oni su osudili incidente usmerene protiv Gašić i naznačili da su „neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima“.

Precizirali su da je pravni okvir na Kosovu povodom povratka jasan, te su pozvali sve uključene strane da podrže vladavinu zakona. Takođe su pozvali građane da prijave policiji počinioce incidenata usmerenih protiv Gašić.

U večernjim satima istog dana oglasio se i specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin.

Tanin je, podsetivši na nedavna dešavanja u vezi sa, kako je kazao „nerešenom situacijom“ srpske povratnice, ukazao na važnost promocije i zaštite prava svih povratnika.

Tada je ujedno i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode (Jörn Rohde), pozvao građane Kosova i institucije da podrže proces povratka, jer, kako je rekao, to je osnovno ljudsko pravo.

Prethodno su incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, poziv za iseljenje, kao i podizanje tužbe za oduzimanje stana naišli na osudu nevladinih organizacija kako u Prištini, tako i u Beogradu.

Više o povratku Dragice Gašić kao i događajima koji su ga propratili u vestima:

Petković: Zabranili da se Dragici Gašić prodaju namirnice, Kancelarija za KiM angažovala dostavu hrane

OEBS: Osuđujemo incidente usmerene protiv Dragice Gašić, proces povratka treba da se nastavi

Tanin: Nerešena situacija Srpkinje u Đakovici, važna promocija i zaštita prava svih povratnika

Rode: Nemačka ambasada podržava povratak raseljenih, to je osnovno ljudsko pravo

FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.