Haradinajev advokat traži da razgovara sa više ljudi iz Srbije – „umešani su u sve ove stvari“

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Vest je ažurirana

17.05 – Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, planira da obavi razgovore sa „nizom lica u Srbiji, jer su ta lica umešana u sve ove stvari“, kazao je na statusnoj konferenciji Haradinajev advokat Tobi Kedman.

Na početku današnje statusne konferencije u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija, razgovaralo se o komunikaciji advokata odbrane sa klijentima, te novim olakšanim merama u fizičkoj komunikaciji, a takođe i o najavljenoj mogućnosti poseta članova porodica.

Odbrana je zahvalna na olakšanoj komunikaciji, ali i kaže da ih brine to što će Holandija, prema najavama, ubrzo da se vrati u status narandžaste ili jarkocrvene situacije kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

Potom su se osvrnuli na prevođenje dokumenata iz tužilaštva.

Odbrana Haradinaja je ponovo ukazala na to da optuženi ima pravo da dobije sav materijal na jeziku koji razume, a kada je reč o argumentu tužilaštva da bi trebalo da se prevode prioritetni materijali, poručili su da oni to ne prihvataju, jer je Specijalni sud kosovska institucija.

„Nije pitanje da se strani državljanin pojavljuje pred stranim sudom, već da se jedan državljanin pojavljuje pred sudom svoje države“, rekao je branilac Nasima Haradinaja, advokat Tobi Kedman.

Poručio je da postoje dokumenti koji bi trebalo da se prevedu i koji su prioriteni.

„Ne može da se krene sa suđenjem dok se to ne dogodi“, kazao je, ali i dodao da ne teže odlaganju procesa i da se Haradinaj raduje početku suđenja.

Sudija za prethodni postupak je potom naznačio da je odbrana u obavezi da predoči koja se konkretno dokumenta trebaju prevesti, na šta je Kedman rekao da će to i učiniti

O obelodanjivanju i zaštitnim merama

Govoreći o procesu obelodanjivanja dokumenata, tužilaštvo je poručilo da su od prethodne statusne konferencije do sada obelodanili ograničeni broj dokumenata koje je odbrana zatražila.

Kada je reč o zaštitnim merama, iz tužilaštva su naglasili da će najverovatnije blagovremeno podneti zahtev za zaštitne mere za svoje svedoke, i to sudskom panelu.

Odbrana je, sa druge strane, poručila da se i dalje suočavaju sa problemima i teškoćama u procesu obelodanjivanja, te da takođe očekuju dodatne toškoće, ali i da se nadaju da one neće zakočiti ceo proces.

Istraga Odbrane

Advokat Hisnija Gucatija, Džonatan Ris, govoreći o svojoj istrazi, kazao je da su priložili okvirni spisak svedoka koji namerava da pozovu, njihov identitet, teme i njihovu povezanost sa elementima predmeta.

Kaže da će i dalje sprovoditi istragu, ali i da ne očekuju da će ona dovesti do odlaganja postupka.

Govoreći o svojoj istrazi, advokat Nasima Haradinaja, kazao je da se ona koordinira između dva tima, ali i da je vrlo verovatno da će se nastaviti još neko vreme, s obzirom na celokupnu situaciju.

Kedmen je precizirao ujedno da očekuju odgovore kosovskih institucija i više agencija u sklopu svoje istrage, ali i da bi trebalo da razgovaraju sa „nizom lica u Srbiji, jer su ta lica umešana u sve ove stvari“.

„Ukoliko Republika Srbija ne bude sarađivala, što očekujemo, s obzirom da su oni i dalje faktički u ratnom stanju koje postoji između Republike Srbije i Republike Kosova, onda ćemo morati opet da Vam se obratimo i zatražimo pomoć“, kazao je Kedman obraćajući se sudiji za prethodni postupak.

Najavio je mogućnost prijavljivanja još svedoka, a za koje će možda biti potrebne zaštitne mere – o čemu će naknadno obavestiti sudiju za prethodni postupak.

U svakom slučaju siguran je da će biti barem – od jednog do tri svedoka, za koje će biti zatražene zaštitne mere.

Podnošenje sudskog spisa sudskom panelu i spremnost predmeta za početak suđenja

Podnošenje sudskog spisa iz pretpretresnog panela sudskom panelu zakazano je za 16. jul, što je danas potvrdio i sudija za prethodni postupak.

Tužilaštvo kaže da, što se tiče prosleđivanja spisa, ne vide nikakve prepreke da se to uradi do 16. jula, te smatra da ne postoje razlozi za odugovlačenje.

Kada je reč o suđenju, iz tužilaštva navode da će biti spremni kada im bude rečeno da budu spremni.

Advokat Hisnija Gucatija takođe ne vidi prepreke prosleđivanju spisa susdskom panelu do 16. jula, osim u jednom slučaju o kom je najavio da će se razgovarati na privatnoj sednici. Ujedno kaže da je odbrana spremna za suđenje.

Haradinajeva odbrana takođe tvrdi da nema primedbe. Poručuju ipak da postoje pitnja koja će morati da se reše, ali i da nisu toliko velika da će morati da dovedu do toga da se odlaže suđenje.

Na kraju je iznet zaključak da bi suđenje u slučaju koji se vodi protiv Gucatija i Haradinaja moglo da se počne na jesen.

15.55 – Počela šesta statusna konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija

Upravo je počela šesta statusna konferencija u postupku koji se vodi u Hagu protiv najviših predstavnika „Udruženja ratnih veterana OVK“ – Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Na današnjoj statusnoj konferenciji sudija će zatražiti odgovore na pitanja o ažuriranju komunikacije između branioca i klijenta u pritvorskim objektima, prevodu dokumenata i svim preostalim nedoumicama, procesu obelodanjivanja, o nerešenim zahtevima odbrane u vezi sa prepravljenom verzijom optužnice, kao i istragom odbrane.

Ova statusna konferencija bila je inicijalno zakazana za 14. jul u 15.00, ali je krajem istog meseca odložena za danas u isto vreme.

„U sladu sa pravilom 96(1) Pravilnika, i uzimajući u obzir izraženu sklonost strana da održe statusnu konferenciju nakon podnošenja pretpretresnog postupka, sudija za pretresni postupak saziva šestu statusnu konferenciju radi nadgledanja završnih koraka priprema za prenos spisa“, saopšteno je u tadašnjoj odluci.

Istom odlukom je sudija za prethodni postupak ujedno, na osnovu žalbe Nasima Haradinaja, naložio odbrani da svoj pretpretresni podnesak, ukoliko želi, podnese do 12. jula, a dok je prethodno rok za podnošenje ovog podneska bio 9. jun.

Podsetimo tada je ujedno pomerena predaja spisa predmeta pretresnom veću za 16. jul, od inicijalno zakazanog roka do 2. jula.

Tada je ujedno i određen rok za podnošenje prepravljene verzije optužnice u ovom slučaju do 5. jula, a između ostalog, prepravke su zatražene u vezi pojedinosti o identitetu saizvršilaca i saučesnika.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.