Vučić: Nemamo ništa na Kosovu od 2008; Vojska Srbije i KBS – nebo i zemlja

Beograd ne može mnogo da pomogne Srbima na KiM, ali može da se bori. Nemamo faktičku vlast od 1999, a od 2008. nemamo ništa – od kada je Priština proglasila nezavisnost, kazao je danas predsednik Srbije u okviru posete Kladovu, tj. Brzoj Palanci.

Vojska Srbije i KBS – nebo i zemlja

Predsednik Srbije osvrnuo se danas na nedavnu vest o tome da je Kosovo potpisalo ugovor sa Turskom o kupovini 14 vojnih vozila.

Kaže da to predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244, te ocenjuje da Priština radi „sve protiv međunarodnog prava“.

O nabavci oklopnih vozila predsednik će pričati i sa „turskim prijateljima“, a Srbima na KiM poručuje da ne brinu.

„Mi ćemo to reći našim turskim prijateljima za njihove Vurane (oklopna vozila) koje su dostavili Albancima, ali želim da ljudi znaju, tamo na jugu Srbije se kaže ‘tanka je to rakija’ – ne moraju da brinu za to“, kazao je predsednik.

Vučić se ujedno zahvalio generalnom sekretaru NATO-a, Jansu Stoltenbergu koji je nedavno boravio u Prištini, a odakle je još jednom ponovio da NATO sarađuje sa KBS-om samo na osnovu prvobitnog mandata, ali i kazao da neke članice ove alijanse bilateralno sarađuju i „na osnovu novog mandata“.

Vučić ocenjuje da je Stoltenberg u Prištini poslao dobre i korektne poruke.

„Zaista je NATO imao veoma korektne poruke, želim da verujem da je deo rezultata toga i moj sastanak sa Jansom Stoltenbergom i zahvalan sam mu na tome što je u potpunosti poštovao sve ono o čemu smo razgovarali i pokazao respekt prema Srbiji“, dodao je Vučić.

Još jednom je kazao da je važno održati mir na Kosovu, ali je i takođe ponovo upoređivao Vojsku Srbije i snage KBS-a.

„Vi morate da razumete da njihova vojska i naša vojska – a nama nije uopšte potrebno da se poredimo, jer moramo da čuvamo mir i ekonomski da napredujemo da bismo bili mnogo uspešniji od svih drugih, da to prosto nisu iste kategorije. To nije vreme 90-tih, to je sada nebo i zemlja“, kazao je Vučić.

Ipak, dodaje još jednom da ne misli da će „to biti naročito potrebno“ i da je najvažnije da postoje dobri odnosi sa KFOR-om, te da se Srbija razvija.

Dragica Gašić – simbol povratka Srba koji im smeta

Vučić se danas osvrnuo i na slučaj jedine srpske povratnice iz Đakovice, Dragice Gašić.

Kaže da ovo nije jedini slučaj, već da je on paradigma – „da im smeta jedna žena kao simbol povratnika i povratka Srba“.

Predsednik je ujedno uputio kritike na račun novinara TV Prva, Filipa Čukanovića, zbog pitanja koja je postavljao Dragici Gašić u jutrošnjem intervjuu.

„Ali nije samo to, pogledajte i naši mediji kako se odnose prema ovoj ženi – ‘a što vi u stvari hoćete da se vratite’. Da ne razumete da je moguće da to dolazi iz naših medija – zamislite pitaju ‘što hoćete da se vratite na vaše ognjište“, kazao je predsednik.

Nemamo ništa od kad su proglasili nezavisnost

Na pitanje novinarke TV Pinka kako može Beograd da pomogne Srbima na KiM, predsednik kaže da „ne može mnogo“. Ponovio je da Srbija nema faktičku vlast od 1999. na KiM, ali i dodao:

„Od 2008. nemamo ništa od kada su proglasili nezavisnost, a kada su ovi naši stručnjaci ćutali. Ali, možemo da se borimo, može da pomogne međunarodna zajednica po tom pitanju“, tvrdi predsednik.

Ujedno je kazao da će na predstojećem sastanku u Briselu dodatno ukazati na probleme srpske zajednice na KiM.

„Borimo se za naš narod, pomažemo, mi isplaćujemo najveći deo plata, penzije, sve, nastavićemo to da radmo i brinućemo o našem narodu“, kazao je Vučić.

Nakon jučerašnjeg pisma predsednika koje je u Zvečanu pročitao Petar Petković, Vučić se danas uživo zahvalio ovoj opštini što ga je proglasila počasnim građaninom.

„To me obavezuje i uvek ću se boriti da se nad Zvečanom i na tvrđavi vijori srpska trobojka, onoliko koliko mogu i svoj mali doprinos daću tome“, dodao je predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.