Kusari Ljilja osudila napad na srpskog dečaka u Gojbulji i kritikovala peticiju protiv povratka Dragice Gašić

Mimoza Kusari Ljilja
Foto; Gazeta Blic

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja, u jutarnjem programu RTK2, ocenila je da je bezbednosna situacija u sredinama gde žive Srbi povoljna, ali je istovremeno osudila nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka u selu Gojbulja kod Vučitrna. Kusari Ljilja je takođe ocenila da je peticija đakovačkih nevladinih organizacija protiv povratnice Dragice Gašić politički motivisan akt.

„Ono što se desilo, naravno da nije prihvatljivo, takođe, to je nešto što osuđujemo. Malo dete je pretučeno, stvarno mi je bilo žao jer to nije stav i atmosfera na Kosovu. Možemo gledati statistiku policije Kosova, dakle bilo je veoma malo međuetničkih incidenata. Mislim da je bezbednost dobra, ali trebalo bi da budemo svi pametni i da poštujemo jedni druge“, kazala je.

Šefica poslaničkog kluba Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, rekla je ujedno da je peticija đakovačkih nevladinih organizacija protiv povratnice Dragice Gašić politički motivisan akt i poručila da njen slučaj ne sme predstavljati unutrašnju političku borbu, već se, kako je navela, mora sagledati iz prizme ljudskih prava, pravde i suočavanja sa prošlošću.

Kusari-Ljilja ističe da je Kosovo za dijalog i sve ono što je u skladu sa Ustavom i interesima građana.

Zajednicu srpskih opština vidi kao ozbiljan izazov u pregovorima, dodajući da je kosovska strana ponudila i drugačija rešenja od onih koja su dogovorena sporazumom o ZSO.

„Ima druge verzije, ali naravno, ne treba da bude protiv Ustava Kosova kao što već imamo odluku Ustavnog suda. Drugo, ima drugih varijanata, ono što je premijer Kurti predložio je verzija koju danas imamo u Srbiji sa drugim etničkim grupama, kao nacionlni savezi na lokalnom nivou, ali koja će biti na kraju – to još ne znamo, jer se još uvek priča o tome“, dodala je.

Komentarišući usvajanje rezolucuje kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, Kusari-Ljilja je rekla da ona sa sobom nosi poruku novim generacijama da se slični događaji ne smeju ponoviti i dodala da rezolucija nije usmerena protiv srpskog naroda.

„Ovde je važno da gledamo u prošlost, da saznamo koji su bili zločini, šta se desilo i da se uspostavi mir kako danas i u budućnosti, sa tim zajednicima, da zločinci budu pred sudom. Naravno da to nije protiv srpskog naroda, meni je žao što nismo imali priliku da zajedno sa kolegama iz Srpske liste usvojimo tu rezoluciju. Mislim da je važno i za srpsku zajednicu i ovde i za Srbiju da se suoči sa prošlošću“.

U danu kada je Kusari Ljilja osudila napad na maloletnog srpskog dečaka u Gojbulji, ali i konstatovala da su međuetnički incidenti retkost, te da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je prethodnog dana u Klini pretučen Srbin od strane Albanaca.

O bezbednosnoj situaciji na KiM govorio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, u intervjuu za EWB koji je objavljen danas.

Kurti je konstatovao da ne postoje međuetnički problemi, tj problemi između Albanaca i Srba na Kosovu, ali je i kazao da postoji interes Beograda da izazove incidente.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.