Ebot: Kosovo ima koristi od prihvatanja manjinskih zajednica

EBOT
FOTO: Nikolas Ebot/FB profil

„Kosovo ima koristi od prihvatanja manjinskih zajednica“, oglasio se danas britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot.

Ebot se juče sastao sa potpredsednicom kosovske vlade, Emilijom Redžepi.

Dvoje zvaničnika razgovarali su o odnosima prema manjinama na Kosovu i izazovima sa kojima se ove zajednice suočavaju.

„I dalje pružamo praktičnu podršku integraciji. Kosovo ima koristi od prihvatanja manjinskih zajednica“, poručio je danas Ebot u kratkoj objavi na Fejsbuku.

Sve je više međunarodnih organizacija i ambasadora koji ukazuju na neophodnost poštovanja prava manjinskih zajednica, prava na povratak i integraciju.

Reakcije su usledile nakon što je 11 nevladinih organizacija iz Đakovice podnelo peticiju kosovskoj vladi i zatražilo iseljenje jedine srpske povratnice u ovom gradu, Dragice Gašić, a sama opština – oduzimanje stanarskog prava ovoj povratnici.

Dragica Gašić je ujedno u više navrata sama izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, ali i nedavno, da je gazda marketa u Đakovici zabranio radnicima da joj prodaju namirnice.

Osim međunarodnih zvaničnika, incidente protiv Dragice Gašić osudile su i nevladine organizacije u Beogradu i Prištini, kao i beogradski zvaničnici, a dok su reakcije prištinskih zvaničnika izostale sve do juče.

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja, kazala je za RTK2 da je peticija đakovačkih nevladinih organizacija protiv povratnice Dragice Gašić politički motivisan akt.

Ona je takođe osudila nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka u selu Gojbulja kod Vučitrna, ali i kazala da su međuetnički incidenti retkost, te ocenila da je bezbednosna situacija u sredinama gde žive Srbi povoljna.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.