Tanin: Nerešena situacija Srpkinje u Đakovici, važna promocija i zaštita prava svih povratnika

šef Unmik Zahir Tanin
FOTO: KoSSev

„Omogućavanje sigurnog, dostojanstvenog, održivog povratka i reintegracija svih povratnika od suštinske su važnosti za budućnost Kosova kao demokratskog i multietničkog društva“, oglasio se večeras  specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a , Zahir Tanin.

Tanin je podsetivši na nedavna dešavanja u vezi sa, kako je kazao „nerešenom situacijom“ srpske povratnice iz Đakovice, Dragice Gašić, ukazao na važnost promocije i zaštite prava svih povratnika, a kako bi se olakšao održiv povratak i reintegracija u lokalne zajednice.

Pozvao je centralne i lokalne institucije na Kosovu da u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama obezbede povoljno okruženje za sve povratnike.

„Omogućavanje sigurnog, dostojanstvenog i održivog povratka i reintegracija svih povratnika od suštinske su važnosti za osiguravanje budućnosti Kosova kao demokratskog i multietničkog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona i od vitalnog je značaja za unapređenje šire izgradnje poverenja među zajednicama i napora za pomirenje“, kazao je Tanin.

Danas je ujedno i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode (Jörn Rohde), pozvao građane Kosova i institucije da podrže proces povratka, jer, kako je rekao, to je osnovno ljudsko pravo.

Iz misije OEBS-a na Kosovu takođe su u izjavi za KoSSev ukazali na važnost nastavka procesa povratka, ali su i osudili incidente usmerene protiv Dragice Gašić.

„Neprihvatljivi su pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima, poručili su iz ove misije.

Precizirali su da je pravni okvir na Kosovu povodom povratka jasan, te su pozvali sve uključene strane da podrže vladavinu zakona. Takođe su pozvali građane da prijave policiji počinioce incidenata usmerenih protiv Gašić.

Podsetimo, Dragica Gašić je prva srpska povratnica u Đakovici. Nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Gašić vratila da živi u Đakovici, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Pre tri dana ujedno je Opština Đakovica i podnela tužbu, putem koje je zatražila da se Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ova povratnica je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije. Ujedno, juče su pojedini mediji izvestili su o tome da su prijatelju srpske povratnice izbušene gume na automobilu i skinute registarske tablice naslovljene na Novi Pazar.

Prethodno su incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, poziv za iseljenje, kao i podizanje tužbe za oduzimanje stana naišli na osudu nevladinih organizacija kako u Prištini, tako i u Beogradu.

Više o povratku Dragice Gašić kao i događajima koji su ga propratili u vestima:

Rode: Nemačka ambasada podržava povratak raseljenih, to je osnovno ljudsko pravo

FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvoliti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.