Rode: Nemačka ambasada podržava povratak raseljenih, to je osnovno ljudsko pravo

Foto: Jurn Rod, Tviter

Pravo na povratak svojoj kući je osnovno ljudsko pravo, oglasio se ovog podneva nemački ambasador u Prištini Jorn Rode (Jörn Rohde).

Rode je u kratkoj objavi na Tviteru kazao da njegova ambasada već duži niz godina podržava povratak raseljenih lica na Kosovu.

„Čvrsto verujem da bi ove lične odluke trebalo da naiđu na punu i nepolitizovanu podršku svih grana vlasti i svih uključenih zajednica“, naveo je Rode.

Apel nemačkog ambasadora upućen kosovskim institucijama – da bi trebalo da podrže povratak raseljenih, stiže samo tri dana nakon što je Opština Đakovica podnela tužbu, putem koje je zatražila da se jedinoj srpskoj povratnici u ovom gradu, Dragici Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ovaj potez lokalnih vlasti naišao je na osudu Fonda za Humanitarno pravo u Beogradu i Prištini, kao i Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR).

Više o tome u posebnoj vesti: FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Podsetimo, nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Dragica Gašić, vratila da živi u Đakovicu, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali, „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Povodom zahteva 11 nevladinih organizacija iz Đakovice, prethodno je reagovala Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Više o tome u posebnoj vesti: Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade

Prethodno su takođe predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda i Prištine govorili za N1 o slučaju Dragice Gašić i problemima sa kojima se suočavaju povratnici.

Više o tome u posebnoj vesti: Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Sa Dragicom se nedavno, na Vidovdan, sastao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, i obećao joj je pomoć institucije kojom upravlja.

Ova povratnica je u razgovoru sa Petkovićem kazala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije.

Samo dva dana kasnije, kako je saopšteno iz ove Kancelarije, Kosovska policija je zabranila montiranje novih ulaznih vrata na stan Dragice, a ista je opštinska inspekcija zaplenila.

„Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta“, precizirali su tada u jednom od više saopštenja povodom slučaja Dragice Gašić, navodeći da je reč o „nezapamćenom skandalu i direktnoj torturi“, kao i otvorenoj vrsti pritiska da se Dragica iseli iz Đakovice.

Sa druge strane, najviši prištinski zvaničnici se do sada nisu oglašavali o slučaju povratka Dragice Gašić.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile ratne zločine u ovom rejonu.

Pročitajte još:

FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.