FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Foto: Kancelarija za KiM

Fond za humanitarno pravo Kosova (FHP) i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIRH) Kosova izrazili su zabrinutost povodom nastale situacije u vezi povratka Dragice Gašić u grad Đakovicu, a posebno povodom podizanja tužbe od strane opštine Đakovica za poništenje ugovora o izdavanju stana.

„Smatramo da su ovakve radnje u suprotnosti sa zakonodavstvom na snazi i nisu u duhu kosovskog Ustava, odnosno u suprotnosti su sa članom 156., naslovljenim – Izbeglice i Interno Raseljena Lica, u kojem stoji da Kosovo promoviše i olakšava bezbedan i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica, i pomaže im da povrate svoju imovinu i lične stvari“, navodi se u zajedničkoj reakciji kosovskog FHP-a I YIRH-a.

Opština Đakovica je pre dva dana podnela tužbu Osnovnom sudu u Đakovici, putem koje se traži da se Dragici Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“, potvrdio je portparol Osnovnog suda za Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je Alternativa, partija Mimoze Kusari Ljija (Lila) koja je deo aktuelne vlasti na Kosovu, objavila rešenja o dodeli stana Dragici Gašić. U tom rešenju, datiranom na maj 1997. godine, stoji da je Skupština opštine Đakovića te godine stan dodelila na zakup, na određeno vreme, Dragici Gašić koja je u to vreme radila kao higijeničarka u đakovačkoj policiji.

S druge strane, kosovski Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava navode da Dragica Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine, pravo koje joj je dodeljeno odlukom kosovske Agencije za verifikaciju imovine.

Ove organizacije navode, da je na osnovu zahteva Dragice Gašić, ova Agencija 9. juna oslobodila njen stan u Đakovici, udaljavajući porodicu koja je bila tu, a kako bi njoj omogućila povratak.

„Imajući u vidu da su radnje Gašić bile u skladu sa postupkom za povratak, ne ugrožavajući ili dovodeći u rizik nijednu drugu osobu, smatramo da nastala situacija kao rezultat njenog dolaska i preduzimanje pravnih radnji, u suprotnosti sa demokratskim i multietničkim duhom Kosova i ne doprinose procesu suočavanja sa prošlošću“, navodi se u reakciji.

Stoga, ove organizacije pozivaju lokalne vlasti Đakovice da postupe u skladu sa kosovskim Ustavom i povuku tužbu protiv Dragice Gašić i time olakšaju njen povratak i boravak u Đakovici.

Podsetimo, nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Dragica Gašić, kao prva srpska povratnica, vratila da živi u Đakovici, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali, „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Takođe, povodom zahteva 11 nevladinih organizacija iz Đakovice, prethodno je reagovala i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Više o tome u posebnoj vesti: Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade

Prethodno su takođe predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda i Prištine govorili za N1 o slučaju Dragice Gašić i problemima sa kojima se suočavaju povratnici.

Više o tome u posebnoj vesti: Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Udruženje porodica nestalih „Pozivi majki“, održalo je tada i konferenciju za štampu na kojoj su najavili podnošenje prijave protiv opštine i gradonačelnika Đakovice, zbog povratka Gašić u taj grad.

Sa Dragicom se potom u Gračanici na Vidovdan sastao direktor Kancerije za KiM, Petar Petković, koji je najavio da će joj pomoći kako bi imala normalne uslove za život.

Ova povratnica je kazala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

Istakla je i da nikada nikog nije povredila i zato je imala hrabrosti da se vrati u svoj stan, gde, kako je juče kazala, i planira da uprkos svemu ostane. 

Međutim, dva dana kasnije, 30.juna, kako su saopštili iz Kancelarije za KiM, ona se suočila sa  „novom vrstom pritisaka i problema“.

Naime, Kosovska policija je zabranila montiranje novih ulaznih vrata, a ista je opštinska inspekcija zaplenila, saopštili su tada iz ove vladine Kancelarije.

Kako su tada naveli, Dragica je popunila zahtev u opštini, ali su potom lokalni inspektori rada došli i zaplenili ih.

„Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta“, precizirali su tada u saopštenju.

Kancelarija za KiM je tada ocenila da je reč o „nezapamćenom skandalu i direktnoj torturi“, kao i otvorenoj vrsti pritiska da se Dragica iseli iz Đakovice.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile ratne zločine u ovom rejonu.

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.