Petković: Pitaju se zašto se Srbi ne vraćaju na KiM, pa kad vide slučaj Dragice, ko bi se i vratio

FOTO: KoSSev

„Zajednica srpskih opština je uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje, a želimo normalizaciju odnosa, jer bez toga nema napretka, budućnosti“, poručio je danas iz Zvečana direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković prištinskim zvaničnicima.

Petković od danas boravi na Kosovu. Svoju posetu započeo je u Zvečanu gde je uručio Ugovore o radu gerontodomaćicama, ali i preuzeo povelju zahvalnosti koju su mu uručili predstavnici ove opštine na akademiji povodom 30 godišnjice od svog osnovanja.

Petković je ujedno preuzeo i zahvalnicu koja je bila namenjena srpskom predsedniku, a koji je od danas počasni građanin Zvečana. Jedna od zahvalnica je bila namenjena i potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću, koji, međutim, nije prisustvovao svečanosti održanoj u Domu kulture Trepča.

Petar Petković će i sutra boraviti na KiM-u kada bi, kako je najavio danas, trebalo da se sastane sa prvom i jedinom srpskom povratnicom u Đakovici, Dragicom Gašić.

Petković je prethodno razgovarao sa Dragicom za Vidovdan u Gračanici, a kako je danas kazao medijima, od tada su je predstavnici Kancelarije za KiM posetili tri puta:

„Da popričamo kako još možemo da pomognemo našoj dragoj Dragici Gašić koju očigledno žele da proteraju iz Đakovice samo zato što je Srpkinja i samo zato što je odlučila da bude svoja na svome i u svom stanu“, kazao je.

Petković je ujedno, kao i prethodno srpska premijerka, Ana Brnabić, kazao da su međunarodne organizacije imale „mlaku“ reakciju povodom više incidenata protiv Dragice, podizanja tužbe, ali i zahteva za iseljenje:

„A reč je o slučaju kršenja osnovnih ljudskih prava, a jedno od tih prava je i pravo na povratak. I onda se pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na prostor Kosova i Metohije. Pa kad vide slučaj Dragice Gašić, ko bi se i vratio. Zato i ne čudi što je od 1999. godine do današnjeg dana broj onih koji su se vratili manji od 2 odsto“, rekao je Petković.

Bisljimi bio manji od makovog zrna

Petković je ujedno iz Zvečana prokomentarisao današnju izjavu predstavnika kosovskog pregovaračkog tima na ekspertskom nivou u dijalogu koji se vodi u Briselu, Besnika Besljimija.

Bisljimi je danas optužio Beograd da želi da „legalizuje paralelne strukture“ kroz ZSO, ali i kazao da može da se razgovara o „najprikladnijim modalitetima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava na Kosovu“, upravo kada se ove strukture i ugase.

Petković kaže da Bisljimi to nije pomenuo tokom sastanka u Briselu.

„Bio je tamo manji od makovog zrna. I prvo, nije mi jasno na koje opštine i paralelne institucije gospodin Bisljimi misli kada smo mi ovde svoji na svome, imamo naše institucije, naše opštine, koje su stare više decenija, a i institucije koje su stare više vekova. Nikog ne ugrožavamo, ovde živimo, ovde naši ljudi rade i želimo da gradimo svoju budućnost“.

Petković ujedno Bisljimijevu izjavu vidi kao pokazatelj da Priština ne želi da formira ZSO.

„Ona onda nalazi najrazličitije razloge da to ne uradi. Pa sada govori da trebaju da se ukinu nekakve paralelne institucije, a pitanje je šta će im biti sledeći zahtev. Da možda neće da bude – da ne bude više Srba na KiM, pa kad se onda to ispuni da formiraju ZSO, a onda se pitam za koga da se formira ZSO“, kaže Petković.

Prištini savetuje da se „ostavi“ tih priča i da se okrene dijalogu i ispunjenju obaveza iz prethodno potpisanih sporazuma.

„Zajednica srpskih opština je uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje, a želimo normalizaciju odnosa, jer bez toga nema napretka, budućnosti. Želimo da ovde ostanemo, opstanemo i zato smo posvećeni, dijalogu, miru i na tome insistira pre svega predsednik Vučić“, zaključio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.