Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvoliti

Đakovica Koha
FOTO: Koha

Vest je ažurirana

Petković reagovao: Nećemo dozvoliti ovako ponašanje, pomoćićemo povratnici

Direktor Kancelarije za KiM, koji danas i sutra boravi u poseti KiM, reagovao je u međuvremenu na najavu NVO iz Đakovice, rekavši da je nedopustivo „sistemsko proganjanje kojem je prethodnih dana izložena 59-godišnja povratnica Dragica Gašić“.

Petković je naznačio da je Gašić odlučila da se posle 22 godine vrati u rodni dom u Đakovicu, i dodao da će se Kancelarija angažovati da joj pomogne i osigura bezbednost.

Petković je kazao da je Gašić jedina Srpkinja u ovom gradu, a da je prethodnih dana učestalo bila na meti „albanskih ekstremista“, a sada i 11 nevladinih organizacija iz Đakovice.

„Prethodnih dana Albanci iz Đakovice su demonstrirali krajnju netrpeljivost i šovinizam, kuću su joj oblepljivali slikama ubijenih Albanaca, noću joj kucali na vrata ne bi li je naterali na beg“, kazao je Petković.

Dodaje da Kancelarija za KIM neće dozvoliti takvo ponašanje, ali i da će se sutra sastati sa Dragicom u Gračanici – da joj „zahvali na hrabrosti i dogovori se s njom o daljim koracima i pomoći“.

„Budite uvereni, da novi egzodus nećemo dozvoliti“, naglašava u izjavi za Tanjug Petar Petković.

Nasilno ćemo je iseliti ukoliko opština ne reaguje; Najavljen protest

Prištinska Koha u međuvremenu javlja da je dolazak srpske povratnice u Đakovicu izazvao veliko nezadovoljstvo u ovom mestu, te da je ujedno za ponedeljak najavljen i protest.

Kako prenosi ovaj medij, Udruženje porodica nestalih „Pozivi majki“, održalo je danas konferenciju za štampu, na kojoj su izneli seriju optužbi na račun gradonačelnika Đakovice, poručivši mu da „ratnim zločincima nije mesto u Đakovici“.

Ujedno su rekli da će se prema ovome slučaju ophoditi „isto kao i da sada – opstrukcijom srpskih hodočasnika“, i upozirili da će srpsku povratnicu „nasilno iseliti“ iz stana, ukoliko opština ne reaguje, prenosi Koha.

Ljuljeta Šarani (Luljeta Sharani), iz ovog udruženja izjavila je da neće da prihvati da se nijedan građanin Srbije vrati u Đakovicu, i naglasila je da već 22 godine porodice okupljene oko ovog Udruženja traže pravdu za svoje najmilije.

Svoje nezadovoljstvo je izrazila i stranka Alternativa, tačnije, njen ogranak u Đakovici.

Saopštili su da će podneti prijave protiv opštine i gradonačelnika Đakovice, Ardijana Gjinija zbog povratka Gašić u taj grad, prenosi takođe Koha.

„Zabrinajva posvećenost opštine Đakovica u pripremi stana, imovine u vlasništvu opštine, bez ikakvih prethodnih konsultacija sa policijom, kao i ćutanje opštine i gradonačelnika u preuzimanju odgovornosti kada je situacija stvorila masovno nezadovoljstvo“, poručili su.

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnice

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica podneće u ponedeljak peticiju Vladi Kosova, tražeći da se preduzmu zakonske mere i da se žena sa srpskim državljanstvom koja se vratila da živi u Đakovici iseli, što pre, jer, ističu da ova opština još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki.

Prema saopštenju organizacija, Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih.

„Peticija će biti podneta premijeru Kurtiju, predsedniku Konjufci, ministarki pravde, Hadžiju (Haxhiu), ministarki spoljnih poslova, Gervali (Gërvalla), ministru unutrašnjih poslova, Đeljalju Svećlji (Xhelal Sveçla). Ovu peticiju pokrenuli su Udruženje porodica mučenika – ogranak Đakovica, Udruženje ratnih vojnih invalida – ogranak Đakovica, Organizacija ratnih veterana – ogranak Đakovica, Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99, MK – Medika Kosova, IŽK – Inicijativa žena sa Kosova LOAV – Lokalno omladinsko akciono veće, Udruženje bivših političkih zatvorenika, Udruženje za obrazovanje i porodičnu brigu, SHA – Udruženje žena, Sigurna kuća Đakovica i Gjok Sokoli – Korenica“ navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, u policijskom izveštaju se navodi da su dve osobe juče uhapšene nakon što su na zid hodnika, ispred stana podnosioca žalbe, postavljene fotografije rata 1999. godine.

„Đakovica 26. 06. 2021. – 17.20. Dvojica osumnjičenih kosovskih muškaraca uhapšeno je zbog postavljanja fotografija rata 1999. godine na zid hodnika ispred stana podnosioca žalbe. Odlukom tužioca osumnjičeni su poslati u pritvor“, navodi se u saopštenju policije. Policija je ovo opisala kao izazivanje razdora i netrpeljivosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.