Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

„Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“, poručila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo na račun 11 nevladinih organizacija iz Đakovice koje žele da isele prvu i jedinu povratnicu Srpkinju u ovom gradu, Dragicu Gašič.

Pedesetdevetogodišnja Dragica Gašić, odlučila je da se nakon 22 godine vrati u rodni dom u Đakovici i time postala prva povratnica iz Đakovice od 1999. godine.

Iako jedina Srpkinja koja u ovom gradu živi potpuno sama, njen povratak izazvao je veliko nezadovoljstvo, kako samih građana Đakovice tako i raznih nevladinih organizacija i udruženja, koji su krajem prošle nedelje od opštinskih i vladinih organa zatražili da je isele.

Podsetimo, jedanaest nevladinih organizacija iz Đakovice najavilo je da će pokrenuti peticiju kosovskoj vladi da se ova povratnica iseli što pre.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Kako je prenela Koha, Udruženje porodica nestalih „Pozivi majki“, održalo je pre dva dana konferenciju za štampu na kojoj su najavili prijavu protiv opštine i gradonačelnika Đakovice, zbog povratka Dragice Gašić u taj grad.

Juče se u Gračanici sa Dragicom Gašić sastao direktor Kancerije za KiM, Petar Petković i poručio da će Kancelarija za KiM i sama Srbija da joj pomognu na svaki mogući način s ciljem da joj se poveća bezbednost i poveća kvalitet života.

Ova povratnica kazala je da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

„Gađali su kamenjem moj prozor, polomili mi roletne, lepe slike ubijenih ljudi, noću mi lupaju na vrata. Preplašena sam, pijem lekove“, poručila je juče Dragica.

Ona ističe da nikada nikog nije povredila i zato je imala hrabrosti da se vrati u svoj stan, gde, kako je juče kazala, i planira da uprkos svemu ostane. 

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile ratne zločine u ovom rejonu.

O rasvetljavanju ovih zločina godinama se već bavi upravo Fond za humanitarno pravo i sama Nataša Kandić.

Povezane vesti: 

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.