Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

 

Foto: Kancelarija za KiM

Srpska povratnica iz Đakovice, Dragica Gašić, suočava se sa novom vrstom pritisaka i problema. Kosovska policija je zabranila montiranje novih ulaznih vrata, a ista je opštinska inspekcija zaplenila, saopštili su danas iz Kancelarije za KiM. O slučaju se do sada nisu oglašavali iz Policije, ali ujedno nisu ni odgovorili na upite KoSSev-a.

„Iako smo odmah obezbedili nova blindirana vrata za njen stan i majstora koji treba da izvrši zamenu, lokalna policija danas prvo nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, Dragica je popunila zahtev u opštini, ali  su potom lokalni inspektori rada došli i zaplenili ih.

„Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta“, precizirali su.

Kancelarija za KiM ocenjue da je reč o „nezapamćenom skandalu i direktnoj torturi“, kao i otvorenoj vrsti pritiska da se Dragica iseli iz Đakovice.

„Svima i u Prištini i u Đakovici dobro je poznato da je Dragičina namera bila da zameni stara vrata kako bi se osećala sigurnije i kako bi koliko toliko na miru mogla da prespava u svom stanu“, poručili su.

Postavili su i pitanje – o kakvom mi povratku i suživotu možemo uopšte i da razgovaramo, kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život našim povratnicima i obračunava se s vratima?

Najavljuju da će nastaviti da insistiraju da se prekinu „pritisci i napadi“ na Dragicu i da joj se garantuje bezbednost i normalan život.

„Prvi korak u tome svakako je da joj stvorimo pristojne uslove za život u stanu, u koji se vratila posle 22 godine i od toga nećemo odustati“, zaključuje se u saopštenju.

KoSSev portal se povodom navoda Kancelarije za KiM obratio Kosovskoj policiji pisanim putem, sa zahtevom za pojašnjenje slučaja. Međutim, do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Podsetimo, jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica zatražilo je ovog vikenda od opštinskih organa da što pre isele jedinu srpsku povratnicu u ovom gradu, i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Kako je prenela Koha, Udruženje porodica nestalih „Pozivi majki“, održalo je pre tri dana konferenciju za štampu na kojoj su najavili prijavu protiv opštine i gradonačelnika Đakovice, zbog povratka Dragice Gašić u taj grad.

Početkom ove nedelje, u Gračanici se sa Dragicom Gašić sastao direktor Kancerije za KiM, Petar Petković, koji je i tada najavio da će joj pomoći kako bi imala normalne uslove za život.

Ova povratnica kazala je da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

Tada je i istakla da nikada nikog nije povredila i zato je imala hrabrosti da se vrati u svoj stan, gde, kako je juče kazala, i planira da uprkos svemu ostane. 

Postupak nevladinih organizacija koje su zatražile iseljavanje juče je komentarisala i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Gospode, oprosti im, ne znaju šta čine“, poručila je Kandić.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile ratne zločine u ovom rejonu.

Povezane vesti: 

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.