Ambasada SAD prištinskim institucijama: Raseljeni imaju pravo da se vrate svojim kućama

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Žrtve zaslužuju pravdu, a raseljena lica imaju pravo da se vrate svojim kućama, oglasila se danas američka ambasada u Prištini.

„Ministri i gradonačelnici – molimo vas ostavite politiku po strani i sarađujte kako biste osigurali da svi stanovnici Kosova uživaju u miru i sigurnosti, bez uznemiravanja i zastrašivanja“, poručili su danas u kratkoj objavi na Tviteru.

Objava američke ambasade stiže samo nekoliko dana nakon što su na neophodnost poštovanja prava povratnika ukazali nemačka ambasada, misija OEBS-a i UNMIK, a od kojih su OEBS i UNMIK u svojim rekacijama konkretno pomenuli slučaj jedine srpske povratnice u Đakovici, Dragice Gašić.

Podsetimo, nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Gašić vratila da živi u Đakovici, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Nedavno je ujedno Opština Đakovica podnela tužbu, putem koje je zatražila da se Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ova povratnica je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije. Ujedno, nedavno su pojedini mediji izvestili o tome da su prijatelju srpske povratnice izbušene gume na automobilu i skinute registarske tablice naslovljene na Novi Pazar.

Međutim, kako je prethodnog vikenda saopštio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, gazda marketa u Đakovici zabranio je da se Dragici Gašić prodaju namirnice, dok je Kancelarija za KiM angažovala dostavu hrane.

Petković, koji će se danas sastati sa Dragicom, tada je takođe potvrdio da su Vuksanu, koji pomaže ovoj povratnici, u noći između petka i subote, po drugi put izbušene gume na automobilu.

Incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, neko vreme nisu nailazili na osudu međunarodnih predstavnika na Kosovu, sve do petka prošle nedelje, kada su iz misije OEBS-a na Kosovu, u izjavi za KoSSev, ukazali na važnost nastavka procesa povratka.

Oni su osudili incidente usmerene protiv Gašić i naznačili da su „neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima“.

U večernjim satima istog dana oglasio se i specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin.

Tanin je, podsetivši na nedavna dešavanja u vezi sa, kako je kazao „nerešenom situacijom“ srpske povratnice, ukazao na važnost promocije i zaštite prava svih povratnika.

Tada je ujedno i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode (Jörn Rohde), pozvao građane Kosova i institucije da podrže proces povratka, jer, kako je rekao, to je osnovno ljudsko pravo.

Reakcije međunarodnih zvaničnika povodom slučaja Dragice Gašić, međutim, srpsko rukovodstvo vidi kao „mlake“.

„Bolje bi bilo da su reakcije međunarodne zajednice u potpunosti izostale, nego što su upućene mlake reakcije“, kazala je juče srpska premijerka Ana Brnabić, a sličnu ocenu potom izneo i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Pitaju se zašto se Srbi ne vraćaju na KiM, pa kad vide slučaj Dragice, ko bi se i vratio“, kazao je juče Petković iz Zvečana.

Prethodno su incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, poziv za iseljenje, kao i podizanje tužbe za oduzimanje stana naišli na osudu nevladinih organizacija kako u Prištini, tako i u Beogradu.

Više o povratku Dragice Gašić kao i događajima koji su ga propratili u vestima:

Petković: Pitaju se zašto se Srbi ne vraćaju na KiM, pa kad vide slučaj Dragice, ko bi se i vratio

Brnabić: Reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić mlake, bolje da ih nema

Petković: Zabranili da se Dragici Gašić prodaju namirnice, Kancelarija za KiM angažovala dostavu hrane

OEBS: Osuđujemo incidente usmerene protiv Dragice Gašić, proces povratka treba da se nastavi

Tanin: Nerešena situacija Srpkinje u Đakovici, važna promocija i zaštita prava svih povratnika

Rode: Nemačka ambasada podržava povratak raseljenih, to je osnovno ljudsko pravo

FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvoliti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.