Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Foto: Kancelarija za KiM

„Gađali su kamenjem moj prozor, polomili mi roletne, lepe slike ubijenih ljudi, noću mi lupaju na vrata. Policija me obezbeđuje, ali čim odu, oni dođu opet i lupaju mi na vrata. Vrata su mi sva oštećena. Preplašena sam, pijem lekove za smirenje“, poručila je danas Dragica Gašić, prva povratnica Srpkinja u Đakovici, ali i čije iseljavanje traži 11 albanskih nevladinih organizacija.

Dragica kaže da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

„Ja nikada nikog nisam povredila i zato sam dobila hrabrost da se vratim u svoj stan. Uprkos svemu, ja planiram ovde da ostanem“, istakla je ona.

Povodom toga, danas se u Gračanici sa Dragicom Gašić sastao direktor Kancerije za KiM, Petar Petković, koji već drugi dan za Vidovdan boravi na Kosovu.

Petković joj je poručio da će Kancelarija za KiM i sama Srbija da joj pomognu na svaki mogući način s ciljem da joj se poveća bezbednost i poveća kvalitet života.

„Zašto jedna žena, Srpkinja, smeta bilo kome? Ona nikoga ne ugrožava, ona nikome nije pretnja. Dragica je naš heroj i mučenik, baš na današnji veliki dan, Vidovdan, jer je ona primer i simbol svih stradanja srpskog naroda ovde. Čuo sam se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učinićemo sve da omogućimo život dostojan čoveka našoj Dragici“.

Petković poručuje da već sutra stiže i prva pomoć za ovu povratnicu, kako bi joj se obezbedili bolji uslovi za život iako, kako poručuje, se vraća da živi pod rešetkama, sa ograničenom slobodom i pod pretnjama, ali „svoja na svome“.

Kancelarija za KiM će Dragici obezbediti blindirana metalna vrata, video nadzor i rešetke na stanu, kao i dostavljanje hrane, internet, pokućstvo itd, a osim toga pomoći će joj i da podnese tužbu za izazivanje „rasne, verske i nacionalne mržnje“ protiv svih pojedinaca koji je ugrožavaju.

Petković još jednom apeluje na sve da se, kako je kazao, „dozovu pameti“, da ne diraju ženu koja se samo vraća na svoje.

Podsetimo, kako je juče prenela prištinska Koha jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica najavilo je da će danas pokrenuti peticiju kosovskoj vladi da se povratnica koja je posle 22 godine došla u ovaj grad, Dragica Gašić, iseli što pre.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Osim toga, u jučerašnjem policijskom izveštaju navodi se da su dve osobe pre dva dana i uhapšene u Đakovici zato što su, kako je navedeno, na zid hodnika, ispred stana postavili fotografije rata 1999. godine.

Prištinska Koha takođe je javila da je ujedno za ponedeljak najavljen i protest.

Kako je preneo ovaj medij, Udruženje porodica nestalih „Pozivi majki“, održalo je juče konferenciju za štampu na kojoj su najavili prijavu protiv opštine i gradonačelnika Đakovice, zbog povratka Dragice Gašić u taj grad.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile ratne zločine u ovom rejonu.

Organizacija civilnog društva u Đakovici za „dokumentovanje ratnih zločina i pripremu krivičnih prijava“ tokom rata 1998. do 1999. pre tri godine predala je Specijalnom tužilaštvu 59 krivičnih prijava u vezi sa navodnim ratnim zločinima u ovom gradu. Na ovim prijavama nalazi se preko 200 „optuženih Srba i njihovih saučesnika“.

Takođe, INTERPOL je 2015. godine raspisao poternice za 16 Srba sa KiM-a i jednog crnogorskog državljanina za navodne ratne zločine nad civilnim stanovništvom. Na ovim poternicama najviše je bilo lica upravo iz Đakovice, a među njima i nekadašnji načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović, koji je takođe bio i poslanik SNS-a.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.