Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Foto: Kancelarija za KiM
Vest je ažurirana

„Opština Đakovica pokrenula je protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana“ potvrdio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković na Tviteru.

Ovo je, kako je ocenio Petković, još jedan pritisak na povratnicu da se iseli, te naglasio da će ovo pitanje sutra pokrenuti pred izaslanikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

„Kancelarija za KiM već je angažovala advokata koji će pomoći Dragici“, poručio je direktor ove vladine Kancelarije.

Portparol Osnovnog suda u Đakovici, Ljek Mućaj (Leke Mucaj), potvrdio je takođe za Radio Slobodna Evropa da je Opština Đakovica podnela tužbu Osnovnom sudu, putem koje se traži da se Dragici Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Objašnjavajući podnetu tužbu Ljek Mućaj navodi da opština Đakovica u tužbi predlaže da se Dragici Gašić „imenuje privremeni zastupnik, jer njeno mesto prebivališta nije poznato“.

Osnovni sud u Đakovici je inače doneo rešenje kojim obavezuje opštinu Đakovica, da za svrhu privremenog zastupnika, izvrši isplatu od 1.000 eura. Nakon toga se očekuje pokretanje parničnog postupka između parnica, prenosi RSE.

Prethodno je Alternativa, partija Mimoze Kusari Ljija (Lila) koja je deo aktuelne vlasti na Kosovu, objavila rešenja o dodeli stana Dragici Gašić. U tom rešenju, datiranom na maj 1997. godine, stoji da je Skupština opštine Đakovića te godine stan dodelila na zakup, na određeno vreme, Dragici Gašić, navodi ovaj medij.

U to vreme, prema rečima Gašić, radila je kao čistačica u đakovačkoj policiji.

Gašić je danas izjavila za RSE da su je advokati iz Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć 6. jula obavestili da je opština Đakovica pokrenula krivični postupak protiv nje, odnosno da ta lokalna samouprava tvrdi da pomenuti stan nije u njenom vlasništvu.

„Tužili me ovi iz Đakovice, kao da nije moj stan pa hoće da ga oduzmu i tako, sada je došao advokat snima ovo što imam ja papirologiju iz KPA (Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine)“, izjavila je Dragica Gašić ne precizirajući iz koje Kancelarije za pravnu pomoć dolaze advokati, niti ko je njih uputio kod nje.

Podsetimo, jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica zatražilo je krajem juna od opštinskih organa da što pre isele jedinu srpsku povratnicu u ovom gradu Dragicu Gašić, i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Udruženje porodica nestalih „Pozivi majki“, održalo je tada i konferenciju za štampu na kojoj su najavili prijavu protiv opštine i gradonačelnika Đakovice, zbog povratka Dragice Gašić u taj grad.

Sa Dragicom Gašić se u Gračanici na Vidovdan sastao direktor Kancerije za KiM, Petar Petković, koji je i tada najavio da će joj pomoći kako bi imala normalne uslove za život.

Ova povratnica je kazala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

Istakla je i da nikada nikog nije povredila i zato je imala hrabrosti da se vrati u svoj stan, gde, kako je juče kazala, i planira da uprkos svemu ostane. 

Međutim, dva dana kasnije, 30.juna, kako su saopštili iz Kancelarije za KiM, ona se suočila sa  „novom vrstom pritisaka i problema“.

Naime, Kosovska policija je zabranila montiranje novih ulaznih vrata, a ista je opštinska inspekcija zaplenila, saopštili su tada iz ove vladine Kancelarije.

Kako su tada naveli, Dragica je popunila zahtev u opštini, ali su potom lokalni inspektori rada došli i zaplenili ih.

„Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta“, precizirali su tada u saopštenju.

Kancelarija za KiM je tada ocenila da je reč o „nezapamćenom skandalu i direktnoj torturi“, kao i otvorenoj vrsti pritiska da se Dragica iseli iz Đakovice.

Takođe, povodom zahteva 11 nevladinih organizacija iz Đakovice, reagovala je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile ratne zločine u ovom rejonu.

Povezane vesti: 

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvoliti

CommentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.