Albanian Post: Non pejper o Kosovu – autonomija za Sever, poseban status za SPC, priznanja, izmene ustava

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića biće održan sledećeg meseca (juna) u francuskoj prestonici – Parizu.

Albanian post je došao u posed dokumenta pod naslovom „non-pejper“ koji precizira ne samo vreme sastanka, već i teme razgovora i ciljeve ove nove runde razgovora, koja je zamišljena kao završna runda i očekuje se da će biti završena pre februara 2022.

Sve se, do konačnog sporazuma, mora realizovati u roku od godinu dana, dokument precizira.

Ovaj non pejper je nemačko-francuska inicijativa usmerena ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo i Srbiju, Miroslava Lajčaka.

Dokument pokazuje da se to radi uz podršku država članica EU i Sjedinjenih Država.

Ovo pismo, neformalno, u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama.

„Obe strane se slažu oko uspostavljanja Atonomnog okruga severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi, uslugama, stanovanju, urbanom razvoju i evropskoj saradnji u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi“, navodi se u jednoj od glavnih tačaka dokumenta koji je obezbedio Albanian Post.

„Autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona i Zubinog Potoka i 63 okolna sela“, navodi se dalje u planu.

Ovaj autonomni okrug predstavljen u pismu „imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okuga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropskog parlamenta“.

Druga tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava.

„Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status u više od 40 glavnih crkava“.

Takođe je precizirano da bi „Crkvu i njenu utrašnju organizaciju trebalo priznati kao samoupravnu stranku političkog i ustavnog sistema Kosova, da vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status“.

„Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koja bi trebalo da ima sedište u Pećkoj Patrijaršiji“.

Ono što Kosovo dobija ovim sporazumom jeste da Srbija neće prigovarati kosovskim zahtevima za članstvo u međunarodnim institucijama.

Takođe, još jedna važna tačka ovog non pejpera je stvaranje ekonomske zone kao katalizatora i podsticaja za ekonomski razvoj u obe države.

Ovo je naznačeno „u konceptu evropskih regiona kako bi se osiguralo uspostavljanje slobodne ekonomske zone“ koja bi se protezala na region Mitrovice i Novog Pazara.

Obe zemlje nastavile bi sa idejom da „nijedna od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili delovati u ime druge države“, dodaje se u dokumentu.

Ispod je istaknuta činjenica da će ove dve države poštovati suverenitet jedna druge na svojim teritorijama.

Naravno, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi izmene ustava obe zemlje, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Non pejper ukazuje i na neke druge tačke, o tome šta bi se primenjivalo nakon postizanja ovog sporazuma.

„Obe strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja vezana za uspostavljanje misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, navodi se u dokumentu.

„Obe strane će uspostaviti Savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade obe države kako bi se osigurala primena sporazuma koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa. Zajednički će proširiti perspektivu za evropske integracije“.

Prvi sastanak između Kurtija i Vučića, na kom se očekuje da se razgovara o ovim tačkama biće održan sledećeg meseca u Parizu.

Ova faza pregovora, koja predlaže potpisivanje ovog sporazuma kulminirala bi u septembru 2022. godine, gde bi Borelj izveštavao Generalnu skupštinu pri Ujedinjenim nacijama na osnovu mandata predviđenog Rezolucijom A/64/L.65/Rev.1.

Autori non pejpera predviđaju da će, ne samo pregovore, već i svoje potpise dati dvojica aktuelnih lidera dve države, kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

O prethodnom non pejperu za Kosovo koji je objavila prištinska Koha čitajte u nastavku:

Vučić: Srbija ne sme da prihvati non pejper samo zbog priznanja ali za sve ostalo bolje nećemo da dobijemo

Kurti: Non pejper došao iz Beograda i Rusije

Borelj i Kurti nakon sastanka: Dijalog u junu, non pejperi postali moda, mape liče na lažne slike sa satelita

Vučić strahuje: Non pejper smišljena taktika podržavaoca Prištine

Fon Kramon o non pejperu za Sever: Predlog poput Južnog Tirola mogao bi da bude uspešan model

Bahtiri: Neće biti autonomije za sever i podele, Ustav je Biblija i Kuran

Kurti o non pejperu: Ne možemo da dozvolimo oživljavanje ideje razmene teritorija

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Stojanović: Non pejper dokument o Kosovu nije prihvatljiv za građane Srbije:

Mas negira da nemačka vlada stoji iza „non-pejpera“

Iz Prištine o non-pejperu: Izvor je Srbija; Autonomija za sever značila bi nemiri na Kosovu

Jeremić: “Non-pejper” probni balon za Srpsku pravoslavnu crkvu

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.