Vučić strahuje: Non pejper smišljena taktika podržavalaca Prištine

„Plašim se da je objavljivanje ovog non pejpera bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju Kosova i Metohije mnogo bliži stavovima Prištine nego stavovima Beograda. Govorim o taktičkom smislu“, ocenio je Aleksandar Vučić, sada već viralni navodni dokument o rešenju kosovskog pitanja, iza kojeg navodno stoji deo zapada.

Uz nov detalj o mogućem motivu za objavljivanje ovog dokumenta pre tri dana u Kohi Ditore, i koji, kako veruje, ne ide u prilog Srbima, predsednik Srbije je i danas ipak ponovio šta je to bolje u non pejperu:

„Svi delovi su prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, svi. Ali to ne znači da je dovoljno dobro. Ne znači da je dobro“.

Upravo zbog strahova koje ima ne bi da iznosi u javnost detalje, čime bi otkrio deo karata Srbije, ali i deo onog što predstoji u dijalogu, te da neće dok se dokument dobro ne prouči, na čemu rade takođe dobro pripremljeni timovi Srbije.

Pomno se proučava i rešenje oko Severa Kosova. Predsednik sadržaj dokumenta oko Mitrovice tumači kao pokušaj da se jedina suštinski urbana sredina pod kontrolom Srba od njih oduzme.

„Dobro pripremljeni timovi iz mnogo zemalja koje su priznale Kosovo rade da bi Srbiju pobedili po tom pitanju“, objasnio je.

Srpski predsednik je istakao da su to sve razlozi da srpski timovi budu mirni, radni, odgovorni, da se ne udaraju u prsa, da svojoj zemlji obezbede mir, a srpskom narodu na Kosovu i Metohiji stabilnost.

Anglelina Ajnhorst jeste-nije autorka dokumenta

Holanđanka Angelina Ajnhorst navodno je pisala takozvani „non pejper“ o rešavanju kosovskog pitanja, javio je danas Kurir pozivajući se na potvrdu iz nekoliko izvora u diplomatskim krugovima. Identitet autora sada viralnog navodnog dokumenta za kosovsko rešenje demantuju i Vučić i EEAS.

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji demantovala je medijske navode da je Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst) iz Evropske službe za spoljne poslove autorka navodnog „non-pejpera“ o Kosovu, javio je danas  RSE.

„Oštro odbacujemo tvrdnju Srpskog telegrafa. Izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst, niti bilo ko iz institucija EU, nemaju bilo kakve veze sa ovim dokumentom, niti su ga izradili, niti su ga podržali. Bilo kakva informacija kojom se tvrdi suprotno je netačna“, navedeno je u saopštenju.

„Navodni ’non-paper’ ne odražava stavove EU i EU se snažno distancira od njega i nema nikakve veze sa njim“, još jednom su podcrtali su.

Srpski predsednik, nešto kasnije u odgovoru Tanjugu kaže da ne može da potvrdi tako nešto.

„Ovo mi ne liči na Angelinu Ajnhorst i ne mislim da je ona tako nešto uradila“, kaže Aleksandar Vučić.

Komentarisao je i izjavu specijalne izvestiteljke za Kosovo, Viole Fon Kramon koja je za navodni model rešavanja severa Kosova po uzoru na Južni Tirol kazala da bi to moglo da bude korisno.

„Dodatno sam se zabrinuo, poznavajući Violu Fon Kramon, znajući njeno delo, njena razmišljanja, ali dobro. Mi smo otvoreni za dijalog, na žalost neki drugi nisu. Ali valjda će se i to promeniti. Moraćemo da razgovaramo“, dodao je predsednik.

Za Srbiju je kompromisno rešenje – „moguće rešenje“, a ne rešenje koje će da bude nametnuto Srbiji od koje se traži da prihvati sopstveno poniženje, naglasio je Vučić.

Ipak, nešto drugačije bi kazao o „kompetencijama, nadležnostima“ kada je u pitanju Sever Kosova, ali je Fon Kramon „važna i velika, a on je mali i običan čovek sa Balkana“.

O non pejperu čitajte u:

Fon Kramon o non pejperu za Sever: Predlog poput Južnog Tirola mogao bi da bude uspešan model

Bahtiri: Neće biti autonomije za sever i podele, Ustav je Biblija i Kuran

Kurti o non pejperu: Ne možemo da dozvolimo oživljavanje ideje razmene teritorija

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Stojanović: Non pejper dokument o Kosovu nije prihvatljiv za građane Srbije:

Mas negira da nemačka vlada stoji iza „non-pejpera“

Iz Prištine o non-pejperu: Izvor je Srbija; Autonomija za sever značila bi nemiri na Kosovu

Jeremić: “Non-pejper” probni balon za Srpsku pravoslavnu crkvu

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

O najnovijim dešavanjima u vezi sa dijalogom u Briselu čitajte u:

Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.