Iz Prištine o non-pejperu: Izvor je Srbija; Autonomija za sever značila bi nemiri na Kosovu

Vest je ažurirana

Još jedan famozni non-pejper i još jedna serija optužbi, kritika i demantija. Nakon što je sredinom meseca u medijima izašao dokument o „skovanom planu“ za Zapadni Balkan, takođe u medijima, ali inicijalno u prištinskim, izašao je i plan za rešavanje kosovskog pitanja – kroz priznanje Srbije, autonomiju za Sever Kosova, poseban status za SPC itd… Reakcije se od juče nižu – Evropa demantuje da ima bilo kakve veze sa tim, predsednik Srbije nagađa da je moguće da je autor „fantastično upućena žena“, a kosovska predsednica, da je autor zvanični Beograd. Opozicija, sa druge strane, kritikuje kosovskog premijera da sakriva pravi razlog odlaska u Brisel i preti mu nemirima ukoliko dozvoli autonomiju za sever Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su nastojanja iz Prištine da „non pejper“ o Kosovu pripišu zvaničnom Beogradu samo perfidni pokušaj da se prikrije njegov pravi autor.

„Takav dokument nije se pojavio ni u jednom beogradskom mediju, već u prištinskim medijima i to dan nakon što je obelodanjeno kada će biti nastavljeni pregovori“, konstatuje on.

Prema njegovim rečima, zato bi Prištini bilo bolje da se dobro pripremi za dijalog, a Aljbinu Kurtiju da današnje razgovore u Briselu vodi u duhu normalizacije odnosa sa Beogradom, nego što energiju rasipa na lažne vesti.

Beograd ostaje pri čvrstoj poziciji da su pregovori i dijalog jedini put ka pronalaženju trajnog i održivog rešenja, dodaje on, a to se ne može postići, kako kaže, nikakvim tajnim dokumentima ili nečijom listom želja. Podjednako kao što predsednika Aleksandra Vučića niko pritiscima i ucenama ne može naterati da prizna Kosovo.

Prištinska Koha objavila je u ponedeljak uveče navodni non pejper Nemačke i Francuske za rešenje kosovskog pitanja.

Dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, a SPC bi dobila poseban status, na osnovu kog bi zaštićena područja trebalo da budu više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija bi bila u obavezi da, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Koha Ditore koja je i objavila ovaj dokument, javila je da je reč o planu koje su pripremile Nemačka i Francuska, ali i da nisu uspeli da potvrde autentičnost. Sa druge strane, naveli su da su „neke“ diplomate „manje-više potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Navode ovog medija demantovale su još juče ujutru francuska i nemačka ambasada u Prištini, dok je Evropska unija poručila da non pejper ne odražava njihov stav, te da im takav dokument nije dostavljen.

Nakon što su usledili demanti na pisanje Koha Ditore, oglasila se i kosovska vlada.

Portparol vlade, Perparim Krieziu, kratko je izjavio za Telegrafi da su ambasade Nemačke i Francuske već reagovale na ovu temu i da oni nemaju više šta da dodaju.

Kosovski premijer koji je juče otputovao za Brisel radi sastanaka sa evropskim zvaničnicima o nastavku dijaloga, o ovoj temi nije javno govorio. Ali sinoć jeste kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Osmani: „Svi ’non pejperi’ sa idejama o destabilizaciji regiona imaju izvor u Srbiji“

I dok se širom regiona raspravlja o tome ko bi mogao biti autor ovakvog dokumenta, Osmani kaže da zna odakle on potiče.

„Svi oni ’non pejperi’ koji imaju destabilizujuće ideje za naš region, imaju samo jedan izvor: Srbiju. To je stara strategija Srbije, ponovljena sada kako bi se takav pristup normalizovao i postao deo dnevne rasprave, a zatim i dnevnog reda u dijalogu. Ovo je opasan i destabilizujući zahtev. Stoga, nemojmo upasti u takvu zamku“, kazala je Osmani.

Precizirala je da je „pažljivim čitanjem non pejpera i predstavljenih ideja „kao što su promena granica, stvaranje autonomnih regija ili trećih sila“, jasno mogla da zaključi ko je autor dokumenta.

I dok Kurti boravi u Briselu radi razgovora o nastavku dijaloga, Osmani poručuje koju su zahtevi Prištine u odnosu na Beograd – razjašnjavanje sudbine nestalih, pravda i nadoknada ratne štete.

Kaže da nijedan non-pejper ne može da promeni prioritete kosovske vlade ili „pravedne zahteve prema Srbiji“.

Protesti i nemiri ukoliko se Severu Kosova dodeli autonomija

Komentarišući navodni „non pejper“, lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, upozorio je Aljbina Kurtija da će se suočiti sa protestima i nemirima, ukoliko dozvoli formiranje autonomnog okruga Severnog Kosova.

Lider AAK, međutim, kaže da ne veruje da će Kurti tako nešto dozvoliti, ali i još jednom upozorava –  ukoliko bi to pokušao, bilo bi mnogo problema.

„Ne verujem da se to događa. Ne verujem da će Kurti dozvoliti da se nanese takva šteta Kosovu. Ovo bi moglo vratiti nemire na Kosovo. Na Kosovu će biti nemira. Verujem da je Kurti svestan situacije i da neće sebi dozvoliti da ide pogrešnim putem“, rekao je Haradinaj za Front onlajn.

On je ipak najavio da će izaći na ulice i protestovati ukoliko bude formirana autonomna oblast na severu, kako se navodi u „non pejperu“.

Beriša: U slučaju promene granica, suzavac izvan parlamenta a i granica Kosova

Poslanik Ramuševe AAK, Bek Beriša (Berisha) non pejper vidi kao „merenje pulsa kosovske strana“ a povodom samog pregovaračkog procesa. Dodaje da ne postoji osoba na Kosovu koja bi prihvatila takvu soluciju, te da bi „promena granica“ mogla da dovede do ratnih sukoba.

„Ako neko još uvek ima iluzije da se tako nešto može realizovati, tada suzavac koji ste videli pre nekoliko godina u kosovskom parlamentu više neće biti suzavac i neće više ostati u parlamentu, a verujem čak ni unutar granica Kosova“, poručio je ovaj poslanik AAK.

U objavi na Fejsbuku, podsetio je sve diplomatske službe koje će čitati non pejper da „Kosovo nije izgubilo ni Prvi svetski rat, ni Drugi svetski rat“ i da su građani na Kosovu godinama „stradali od Pašićevog, Rankovićevog i Miloševićevog aparthejda i preživeli dva genocida 1945. i 1998-1999. godine“.

Ljimaj: Kurti pokušava da sakrije pravi razlog posete Briselu

Predsednik Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj, kaže da Aljbin Kurti krije pravi razlog odlaska u Brisel.

„Zapravo, on je od stupanja na dužnost odlučio da bude netransparentan u vezi s ovom temom, ne dajući jasan stav o dokumentima koji sada kruže u javnosti, a koji se opisuju kao non pejper“.

Molićaj: Boreljova linija u pregovorima – autonomija Srbije unutar Kosova

Lider PSD-a Dardan Molićaj, komentarišući navodni non-pejper kaže da je „izgleda sadržaj dijaloga procureo“.

„Boreljova linija u pregovorima Kosova i Srbije je linija autonomije Srbije unutar Kosova. To je linija nepriznavanja Kosova i defunkcionalizacije naše države. To je linija etnizacije društva i produžavanja sukoba. To je linija koja se mora odbiti i blokirati. Po svaku cenu i što pre“, kaže Molićaj.

Sumirao je koje se to tačke, po njegovom mišljenju, pripremaju za Kosovo u novom procesu dijaloga.

Kaže da neće  biti reciprociteta i priznanja Srbije, a traži se da Sever bude autonoma jedinica, ZSO za opštine sa srpskom većinom južno od Ibra, poseban status za SPC, razgraničenje sa Srbijom…

Kaže da ovo Kurti ne sme da dozvoli, te da treba da uspostavi reciprocit i zaključa proces dijaloga.

Dodaje da opozicija ne bi trebalo da se pridruži Kurtiju u ovom „autonomnom dijalogu“ i „defunkcionalizaciji koju će učiniti Kosovu“.

Pročitajte još:

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.