Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

FOTO: Tviter nalog Jorn Rohde

„Takozvani ‘nemačko-francuski papir’, koji je objavila Koha Ditore je lažna vest!. Možda postoji papir ali sigurno to nije nemačko-francuski. Naša puna podrška je za dijalog koji predvodi EU i koji predvodi Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, kako je naglasio i nemački ministar spoljnih poslova prošlog četvrtka u Prištini“, oglasio se nemački ambasador u Prištini Jorn Rode (Jörn Rohde).

Demantiji stižu jutro nakon što je kasno sinoć Koha Ditore objavila ekskluzivnu vest sa skeniranim dokumentima o navodnom non pejperu Nemačke i Francuske za rešenje Kosova.

Navodni dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala, manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Vest je stigla uoči samog odlaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Brisel, u kojem srpski predsednik Aleksandar Vučić privodio kraju svoju posetu, kao i najave iz Brisela o nastavku dijaloga za Kosovo 11 maja.

Međutim, portparol kosovske vlade tvrdi da Kurti nije dobio nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak 11. maja.

„Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, oglasio se juče Perparim Krueziu.

Ovo je drugi non pejper koji se pojavljuje u drugoj polovini aprila, a koji pokreće talas reakcija u regionu. Na slovenačkom portalu „Necenzurisano“ 15. aprila pojavio se nonpejper o odvajanju RS i pripajanju Srbiji i ujedinjenju Kosova i Albanije, koji je, navodno upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, a što danima demantuju i evropski i slovenački zvaničnici.

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.