Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

„Juče mi je bio težak dan. Ubiše me sa raznim non pejperima. U pola dva dođem u Beograd i dobijem novi non pejper pa mi to pritisak uništi, inače drugo je sve u redu“, ovo je prva reakcija Aleksandra Vučića i to u ambulanti za revakcinaciju.

U Briselu je srpski predsednik protekla dva dana razgovarao o kosovskom problemu, a odmah jutros otišao je na revakcinaciju u Pukovac.

U trenutku kontrolnog merenja pritiska, pre nego da primi drugu dozu kineske vakcine, Vučić je novi non pejper iz Prištine video kao mogući uzrok povišenog krvnog pritiska.

U međuvremenu, na put za Brisel se spremao kosovski premijer Aljbin Kurti, a pred njegov polazak Koha Ditore je kao ekskluzivnu vest objavila navodni dokument za rešenje kosovskog pitanja, iza kojeg takođe navodno stoje Nemačka i Francuska.

One to oštro demantuju jutros.

„Takozvani ‘nemačko-francuski papir’, koji je objavila Koha Ditore je lažna vest! Možda postoji papir ali sigurno to nije nemačko-francuski. Naša puna podrška je za dijalog koji predvodi EU i koji predvodi Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, kako je naglasio i nemački ministar spoljnih poslova prošlog četvrtka u Prištini“, oglasio se nemački ambasador u Prištini Jorn Rode (Jörn Rohde).

I francuska ambasada je poručila slično, doduše u nešto blažem tonu.

Navodni dokument koji je objavila Koha Ditore sinoć podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Inače srpski predsednik još uvek nije zvanično komentarisao ovaj dokument, ali jeste više puta porekao da je išta znao o jednom drugom non pejperu – tzv. slovenačkom, odnosno Janšinom, u kojem se takođe predviđalo rešenje za Kosovo, tako što bi se Kosovo i Albanija ujedinili, a severno Kosovo dobilo status sličan Južnom Tirolu.

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.