Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu


Objavili smo dokument za koji se tvrdi da je nemačko-francuska inicijativa o revitalizaciji dijaloga Kosova i Srbije, izjavio je danas FoNetu glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnog lista Koha Ditore Agron Bajrami, ocenjujući da sadržina tog non-pejpera odražava ono što se događa u Briselskom dijalogu.

On je objasnio da je redakcija Kohe pokušala da dobije potvrdu autentičnosti tog dokumenta, ali da je problem što dokumenti tipa non-pejper nikada ne dobiju potvrdu.

Ono što, međutim, jesmo potvrdili iz različitih diplomatskih izvora i ovde i u Briselu je da pitanja koja se u tom dokumentu pominju jesu pitanja o kojima se razgovara u Briselskom dijalogu, kako između različitih strana, država članica EU, tako i drugih, naglasio je Bajrami.

U tom smislu, on smatra da sadržina dokumenta odražava ono što se događa u procesu dijaloga.

Bilo je nekoliko reakcija na objavljivanje dokumenta, Nemci i Francuzi su zvanično demantovali da su njegovi autori, ali takve non-pejpere niko i ne prisvaja kao svoje, rekao je Bajrami.

Prema njegovom tumačenju, „ideja je verovatno da se otvori šira rasprava o pitanjima koja se povezuju sa priznavanjem između Kosova i Srbije, ali ne kao država, već kao entiteta sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom“.

Pominje se i formiranje srpske autonomne oblasti na severu Kosova, kao i samouprave za srpske crkve na Kosovu, dodao je Bajram i ocenio da su sve to pitanja za diskusiju.

On misli da je cilj autora non-pejpera, ko god to bio, ali i redakcije Kohe, bio da se razgovara o ovim temama, ali istovremeno tvrdi da se o njima razgovara već godinama, a ne samo proteklih meseci i nedelja.

Barjami ne razume „zašto ljudi reaguju ljutito“ na ovakvu vrstu dokumenta, a da pri tome ne negiraju njegovu sadržinu, „već jedno kažu da nisu autori“.

Na neki čudan način tako potvrđuju da diskusija o pitanjima koja smo objavili traje, zaključio je Bajrami.

FoNet

Pročitajte još:

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.