Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Foto: VOA/ preuzeto uz dozvolu Johane Dajmel

„Navodni papir dolazi niotkuda. Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za ovaj papir“, navela je za KoSSev Johana Dajmel (Johanna Deimel), ekspertkinja za Zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu.

Za naš portal komentarisala je sinoćnu ekskluzivnu vest koju je objavila Koha Ditore o još jednom non pejperu, ovog puta isključivo za Kosovo, a iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska.

Nemački ambasador Rode na Tviteru je nazvao ovaj papir lažnom vešću, podsetila je Dajmel.

„Može biti da je ovaj navodni nemačko-francuski papir možda namenjen tome da posluži kao neka vrsta probnog balona za predloge koji su u njega uključeni. Nemačko-nemački Ugovor (sporazum dve Nemačke prim.red.) je, naravno, dobar korak napred, ali samo prelazni korak ka članstvu u EU i nedovoljan da bi se Kosovo i Srbija pridružile kada bi se postigla takva vrsta sporazuma“, navodi ona.

Dajmel nema sumnju ni u ono što vidi kao konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine:

„Na samom kraju mora biti priznanje Kosova od strane Srbije, a samim tim i ovo mora biti deo dijaloga, što je odgovornost za posredovanje Miroslava Lajčaka kojeg Nemačka u potpunosti podržava, kao što je upravo naglasio nemački ministar spoljnih poslova Mas“.

Inače, takođe su SAD upravo potvrdile da su spremne „da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje“, podsetila je Dajmel takođe.

Navodni dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala, manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Vest stiže uoči samog odlaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Brisel, u kojem je srpski predsednik Aleksandar Vučić u to vreme privodio kraju svoju posetu, kao i najave iz Brisela o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Međutim, portparol kosovske vlade tvrdi da Kurti nije dobio nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak 11. maja.

„Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, oglasio se juče Perparim Krueziu.

Ovo je drugi non pejper koji se pojavljuje u drugoj polovini aprila, a koji pokreće talas reakcija u regionu. Na slovenačkom portalu „Necenzurisano“ 15. aprila pojavio se navodni dokument o odvajanju RS i pripajanju Srbiji i ujedinjenju Kosova i Albanije, koji je, navodno upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, a što danima demantuju i evropski i slovenački zvaničnici.

Šta se od sinoć dešava, čitajte u:

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.