Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Kurti Lajčak
FOTO: Tviter/Miroslav Lajčak

Kosovski premijer, Aljbin Kurti tokom prvog dana dvodnevne posete Briselu održao je seriju sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije. Među njima se našao i izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Moramo se baviti nerešenim pitanjima, a ne otvarati nova, poručio je iz Brisela nakon sastanka kosovski premijer.

„Imao sam konstruktivnu diskusiju sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Ponovo sam potvrdio da dijalog mora biti principijelan i dobro pripremljen. Moraju biti prihvaćeni stvarnost i istina, mora postojati jednakost i treba se baviti nerešenim pitanjima, a ne otvarati nova“, naveo je Kurti u obavi na Tviteru.

Na istoj društvenoj mreži oglasio se večeras i Miroslav Lajčak. Kaže da je Kurtijeva poseta važna prilika za nastavak suštinskih i konstruktivnih razgovora od marta meseca.

„Razgovarali smo o detaljima dijaloga i o našim očekivanjima kao delu Kosova na evropskom putu“, kazao je Lajčak.

Javnost je i nakon ovog sastanka ostala uskraćena za informaciju o datumu nastavka dijaloga.

Sve do danas smatralo se da će se, nakon višemesečne pauze, predstavnici Beograda i Prištine predvođeni Vučićem, odnosno Kurtijem, sastati 11. maja u Briselu. Međutim, pitanje datuma nastavka dijaloga ponovo je otvoreno nakon današnje izjave Aljbina Kurtija da 11. maja neće boraviti u Briselu.

Iz Beograda je odmah stigla kritika da Kurtiju nije stalo do dijaloga i kompromisa, već do „stvaranja Velike Albanije“.

Evropska unija koja je i najavila datum nastavka dijaloga se nakon izjave kosovskog premijera nije oglašavala o ovom pitanju, dok je predsednik Srbije poručio da je još bolje ukoliko razgovora ne bude bilo, jer će makar lepše provesti dan.

Pročitajte još:

Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.