Fon Kramon o non pejperu za Sever: Predlog poput Južnog Tirola mogao bi da bude uspešan model

Nakon serije negativnih reakcija na navodni non pejper o rešavanju kosovskog pitanja usledila je i jedna pozitivna. Konkretno u vezi sa delom dokumenta o autonomiji za Sever Kosova. Predlog podseća na status Južnog Tirola u Italiji, to bi mogao da bude uspešan model, izjavila je izvestilac EU za Kosovo, Viola fon Kramon, prenosi Gazeta Express.

„Ono što je predloženo u tom dokumentu (non pejperu) izgleda kao status Južnog Tirola u Italiji koji je rešio bilateralne probleme između Italije i Austrije. To može biti uspešan model, ali mora biti personalizovan, uzimajući u obzir specifičnosti situacije na Kosovu“, kazala je Kramon.

Predlaže da se prvo sačeka, ali i poziva Evropsku uniju da poveća nivo koordinacije, kako bi se izbegli nesporazumi.

Fon Kramon je komentarišući nedavnu posetu predsednika Srbije Briselu, ali i trenutnu – kosovskog premijera, kazala da se nada da će dijalog biti odblokiran.

Ujedno je naglasila da je srećna zbog toga što su SAD i EU odbilu svaki vid razmene teritorija, prenosi dalje Gazeta Express.

Podsetimo, dva non pejpera o rešavanju regionalnih pitanja procurila su u medijima u nepunih mesec dana i izazvale lavinu reakcija. Prvim, čiji je navodni autor slovenački premijer, Janez Janša, predlaže se , između ostalog, pripajanje Republike Srpske Srbiji i pripajane Kosova Albaniji.

Prema drugom, ovonedeljnom non pejperu, koji je objavila prištinska Koha, predloženo je rešenje kosovskog pitanja

Navodni dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Ujedno, na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova koji bi obuhvatio teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela. Takođe je predviđen poseban status za SPC.

Prištinska Koha pisala je da su autori ovog non pejper Nemačke i Francuske dok su ambasade ovih zemalja to već sledećeg dana demantovale, navodeći da podržavaju dijalog kojim upravlja EU putem izaslanika Miroslava Lajčaka.

Dokument je naišao na kritike Prištine i optužbe da je njegov autor u Beogradu.

Predsednik Srbije demantovao je ovakve navode ali i kazao da je on nešto „najviše ponuđeno, makar neformalno što bi Srbija mogla da dobije“.

„U non pejperu ima mnogo više nego u Ahtisarijevom planu, mnogo više. Tačka. Da li je to dobro? Ne, nije. Užasno je loše, da budemo jasni i da budemo svesni“, kazao je Vučić.

Sa druge strane, kosovski premijer je dokument protumačio kao oživljavanje ideje razmene teritorija, navodeći da ne može da dozvoli tako nešto.

Famozni non pejper izašao je u javnost samo dan pre odlaska kosovskog premijera u Brisel gde se i trenutno nalazi, a u istom dana kada se iz prestonice EU vraćao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Obojica su sa evropskim zvaničnicima, između ostalog razgovarali o nastavku i detaljima procesa budućeg dijaloga čiji je datum nastavka i dalje neizvestan, s obzorim na to da je Kurti izjavio da neće biti u Briselu 11. maja, za kad je EU zakazala nove razgovore na visokom nivou.

O non pejperu čitajte u:

Bahtiri: Neće biti autonomije za sever i podele, Ustav je Biblija i Kuran

Kurti o non pejperu: Ne možemo da dozvolimo oživljavanje ideje razmene teritorija

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Stojanović: Non pejper dokument o Kosovu nije prihvatljiv za građane Srbije:

Mas negira da nemačka vlada stoji iza „non-pejpera“

Iz Prištine o non-pejperu: Izvor je Srbija; Autonomija za sever značila bi nemiri na Kosovu

Jeremić: “Non-pejper” probni balon za Srpsku pravoslavnu crkvu

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

O najnovijim dešavanjima u vezi sa dijalogom u Briselu čitajte u:

Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.