Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

 

„Ja neću biti ovde u Briselu 11. maja, ali ja sam dobio pozivnicu za jedan sastanak Zapadnog Balkana negde sredinom maja. Ova dva dana sam ovde da na bilateralnim sastancima i u Evrpskoj komisiji, Evropskom parlamentu, NATO-m i sa vladom Belgije, da što više sarađujemo što se tiče unutrašnjeg razvoja Kosova – u smislu demokratije i vladavine prava, takođe i u smislu investicija koje nama toliko trebaju“, kazao je srpskim novinarima u Briselu Aljbin Kurti.

Kurti kaže da, kada je dijalog u pitanju, nije važna brzina, već da on bude što bolje pripremljen.

„Nisam protiv dijaloga u principu, ali sam protiv besprincipijelnog dijaloga. Građani treba da budu oni koji dobijaju od dijaloga. Ne treba da počnemo dijalog gde su na fokusu političari i gde je glavni cilj kako da se spasi koža ovog ili onog političara. Građani treba da dobiju od dijaloga, a on će naravno imati interese dve strane, ali mora da bude zasnovan na evropskim vrednostima, jer interesi bez pricipa i vrednosti ne donose nikakvo mirno rešenje“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u dvodnevnoj poseti Briselu. Razgovarao je sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom (Alexander De Croo), a to je jedan od 17 sastanaka koji očekuju kosovsku delegaciju, najavio je njegov zamenik Besnik Bisljimi.

Uoči Kurtijeve zvanične posete Briselu, Bisljimi i Zemaj su sa svojim prvim sekretarom Fitorem Muratijem imali dva uzastopna sastanka sa Miroslavom Lajčakom. Svrha je bila, kako je to saopštio Besnik Bisljimi, da evropskog posrednika za dijalog sa Beogradom informišu o „svim trenutnim sastancima i pitanjima u vezi sa dijalogom, kao i o svim postignutim sporazumima između kosovske i srpske strane“, te da su se sastanci održali i zarad „potpunih informacija i bolje pripreme kosovske strane“.

U kosovskoj delegaciji, pored Kurtija su i zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi (Bislimi) i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala Švarc (Gërvalla-Schwarz). Sastanku su prisustvovali i otpravnik poslova kosovske ambasade u Briselu, Astrit Zemaj.

„Nema pregovora ni na jednom od ovih sastanaka, već su to neformalni sastanci“, naveo je Bisljimi na svojoj Fejsbuk stranici, koji je naglasio da će po povratku na Kosovu odmah informisati lidere parlamentarnih političkih partija o sadržaju razgovora.

Kurti i njegov kabinet saopštili su da je belgijski premijer De Kro na sastanku sa Kurtijem ponovio podršku kosovskoj vladi za poboljšanje života građana i približavanje Kosova Evropskoj uniji, kao i dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kurti je sa svoje strane ponovio posvećenost vlade koju predvodi prioritetu za jačanje vladavine prava, ekonomski razvoj i upravljanje pandemijom COVID-19.

Kako se ističe u saopštenju vlade iz Prištine, Kurti i de Kro su razgovarali o ekonomskoj saradnji i trgovinskoj razmeni, s posebnom pažnjom na uključivanje albanske dijaspore, koja je, kako su naveli, „dobro integrisana i doprinosi u Belgiji“. Razgovarali su o vakcinama protiv kovida 19 i mogućnostima za podršku Belgije u njihovoj nabavci.

Pitanje dijaloga sa Beogradom u ovom saopštenju nije spomenuto.

Uoči same posete Kurti je imao telefonski razgovor sa Šarlom Mišelom, predsednikom Evropskog saveta. Kako je juče Kurti poručio, to su bila ista pitanja razgovora, ali i to da ga je uverio u posvećenost nove vlade dijalogu.

Kurti je ranije više puta isticao da je dijalog sa Srbijom nije na prvom mestu liste prioriteta za njegovu vladu, dok su poruke zapadnih partnera upravo drugačije.

Pre odlaska Kurtija u Briselu, posetu evropskoj prestonici završio je srpski predsednik, a on i Žozep Borelj su upravo u Briselu pre dva dana najavili razgovore dve delegacije – srpske i kosovske 11. maja.

Međutim, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu je odmah reagovao i kazao da se taj datum nije dogovarao sa kosovskom stranom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.