Osmani: Srbija destabilizuje region vojnim vežbama sa Rusijom

Foto: Fejsbuk

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, optužila je danas Srbiju da destabilizuje region organizovanjem vojne vežbe sa Rusijom.

U kratkoj objavi na Tviteru, Osmani je podsetila da KBS učestvuje u vojnim vežbama koje predvodi SAD – Defender Europe 21.

„Dok Kosovo i druge zemlje u regionu učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama sa američkom vojskom Defender21, Srbija pojačava uticaj Kremlja i destabilizuje region organizovanjem zajedničke vežbe sa ruskom vojskom“, poručila je Osmani.

Vežba ‘Defender Europe 21’ koja se odvija u prvoj polovini godine na 16 teritorija širom Evrope broji 28.000 vojnika.

Deo aktivnosti u sklopu ove vežbe odvijao se pre 20 dana u luci Drač, a u njima su uzeli učešće i pripadnici KBS-a. Prištinski mediji javili su nedavno, pozivajući se na saopštenje KBS-a, da će u periodu od 17. maja do 29. maja deo aktivnosti u sklopu ove vežbe biti održan i na Kosovu.

I dok u vojnim vežbama učestvuju zemlje u regionu, to nije slučaj sa Srbijom.

Sa druge strane, 20. maja u Srbiji je započeta antiteroristička pokazna vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije.

Srpsko ministarstvo odbrane, saopštilo je da je reč o vežbi pod nazivom „Zajednički odgovor 2021“, koja se odvija u širem rejonu Deliblatske peščare, u svrhu uvežbavanja komandi i jedinica, razmene iskustava i prenošenja znanja i veština iz savremene borbe protiv terorizma.

„Tokom obuke se, na kopnu, vodi i u vazduhu, uvežbavaju taktičke radnje i postupci specijalnih jedinica u izvođenju protivterorističkih dejstava, uz korišćenje naoružanja i opreme na upotrebi u Vojsci Srbije i Oružanim snagama Ruske Federacije, a biće izvedena i taktička vežba sa bojevim gađanjem“, precizirali su.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.