Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Petar Petković
FOTO: KoSSev

„Kurti je danas još jednom pokazao svoje pravo lice, da mu nije stalo ni do dijaloga, ni do kompromisa, ali da mu je itekako stalo do stvaranja tzv. Velike Albanije“. Stigla je prva reakcija iz Beograda nakon što je kosovski premijer izjavio da neće prisustvovati sastanku 11. maja na kom bi trebao da se nastavi sa procesom dijaloga.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kaže da je Kurti i te kako pokazao da pitanje dijaloga nije na njegovoj agendi uopšte – „a ne na četvrtom ili sedmom mestu kako je ranije govorio“.

Kaže da Kurti u odnosu prema samom dijalogu i Beogradu pokazuje „antisrpski stav“, ali i dodaje da je sada ponizio samu Evropsku uniju i to u njenom sedištu u Briselu.

„Šta bi se desilo kada bi Beograd odbio da 11. maja učestvuje u nastavku dijaloga? Kakve bi sankcije Beograd snosio“, upitao je Petković.

Tvrdi da se Prištini „uvek gleda kroz prste“, ali i dodaje da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Prištinu kako bi se nastavio u dijalog

Sa druge strane, tvrdi da je Beograd spreman i hoće da učestvuje u dijalogu.

„Spremni smo gotovo sutra da nastavimo i da pregovaramo, jer jedino tako možemo da dodjemo do kompromisnog rešenja“, kazao je Petković.

Kaže da ne želi da ulazi u motive Aljbina Kurtija, ali i podcrtava da je dijalog put koji vodi do pomirenja srpskog i albanskog naroda.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost najavio je nedavno nakon sastanka sa srpskim predsednikom u Briselu da će se dijalog na najvišem nivou između predsednika Srbije i Kurtija nastaviti 11. maja.

Već sledećeg dana iz kosovske vlade stigla je poruka da tako nešto nije dogovoreno sa kosovskim premijerom, dok je danas sam Kurti, koji boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, saopštio da 11. maja neće biti u prestonici EU.

Evropska unija se nakon ove izjave kosovskog premijera nije oglašavala o datumu sastanka, dok je predsednik Srbije poručio da je još bolje ukoliko razgovora ne bude bilo, jer će makar lepše provesti dan.

Pročitajte još:

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno lošePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.