Jeremić: “Non-pejper” probni balon za Srpsku pravoslavnu crkvu


„Non pejper po kojem bi Srbija trebalo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu je vrsta probnog balona, prvenstveno za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)“, izjavio je predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić. Kaže da on ima „određenu težinu“, ali i da, ne predstavlja nikakvo ohrabrenje za SPC.

„U tom papiru nema novih momenata osim posebnog statusa SPC, koja je najveća brana potpisivanju sporazuma koji bi imao pravno dejstvo priznanja međunarodno pravnog suvereniteta Kosova i zato je, za razliku od prethodnih papira, dosta prostora posvećeno budućem statusu crkve“, rekao je Jeremić za Newsmax Adria.

Jeremić je istakao da je u poslednjem „non pejperu“, kao i u ostalim prethodnim papirima, najvažnije članstvo Prištine u UN.

„Kada otvorite put za članstvo Kosova u UN, tada ste izgubili svaku kontrolu šta će se u budućnosti događati na tom prostoru. Nema međunarodno pravnog uzusa koji sprečava da dve suverene zemlje donesu odluku o ujedinjenju, što bi mogle da urade Albanija i Kosovo ako dobije članstvo u UN“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da 2006. godine, kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, nikome nije palo na pamet da bi 15 godina kasnije SPC mogla da „dođe u egzistencijalni problem“.

„To bi sutra moglo da se dogodi na nekom nezavisnom Kosovu koje se sporilo u nekakvoj velikoj Albaniji, ali tamo ne bi mogle da se organizuju litije za odbranu SPC“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je danas razgovarao sa „svojim važnim kontaktima u Evropi“ i da se sa njima složio da je reč o „papiru koji nije skuvan u tamo nekoj pi-ar agenciji, nego da su u tome određenog udela po svoj prilici imale i ključne prestonice EU“.

Ujedno kaže da su ambasade Francuske i Nemačke demantovale da su oni imaju veze sa non-pejperom „vrlo biranim rečima“, te dodaje da se vidi da ga „nisu prvi put pročitali kada je izašao u Koha Ditore„.

Upitan da li može da nasluti ko bi mogla da bude ‘pametna žena’ koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo kao autorku teksta, Jeremić je odgovorio da bi mogao da nasluti, ali da ne bi spekulisao.

Dodao da nije reč o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, jer ona „ne bi odvojila toliko vremena da napiše detaljni papir tog tipa“.

Jeremić je istakao da bi u normalnim okolnostima srpska diplomatija morala da bude „glavno oruđe u opštenju sa međunarodnim akterima“ po tom pitanju, ali i da ona danas igra sekundarnu ulogu jer, kako kaže, svu važnu međunarodnu komunikaciju vodi predsednik Srbije lično.

„Ministarstvo spoljnih poslova se bavi efemernim stvarima i to na ne naročito pohvalan način. Mislim, inače, da je sadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković jedan od boljih članova vlade – nije kupio diplomu, izražava se uređeno, može da artikuliše povezane rečenice, nije psihijatrijski slučaj – što nije mala komparativna prednost u odnosu na ostale članove vlade“, rekao je Jeremić.

Podsetimo, prištinska Koha objavila je kasno sinoć navodni non pejper Nemačke i Francuske za rešenje kosovskog pitanja.

Dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Koha Ditore koja je i objavila ovaj dokument, javila je da je reč o planu koje su pripremile Nemačka i Francuska, ali i da nisu uspeli da potvrde autentičnost. Sa druge strane, naveli su da su „neke“ diplomate „manje-više potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Navode ovog medija demantovale su jutros francuska i nemačka ambasada u Prištini, dok je Evropska unija poručila da on ne odražava njihov stav, te da im takav dokument nije dostavljen.

O non pejperu je danas govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kaže da on nije izbačen tek tako, da je moguće da ga je pisala „fantastično upućena žena“, ali i da je za Srbiju nezavisnost i priznanje Kosova neprihvatljivo.

„Mnogo stvari je urađeno unutra koje bi se Srbima dopale, a onda jedna ključna stvar, a to je priznanje nezavisnog Kosova koje je užasno za Srbe, tako da evo vam Srbi 90 posto stvari i 80 posto stvari koje su manje važne, a najvažniju stvar – vi morate da isporučite nama“, kazao je Vučić.

Srpska strana će tek da analizira političke motive koji stoje iza ovakvog dokumenta, odnosno kakva se poruka šalje srpskoj, a kakva kosovskoj strani, najavio je predsednik, ali i dodao da on ne sme da se podcenjuje.

Navodni non pejper izašao je u javnost u danu kada je najavljen datum nastavka dijaloga – 11. maj, nakon završene posete predsednika Srbije Briselu, ali i uoči samog odlaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija u prestonicu EU.

Ovo je drugi non pejper koji se pojavljuje u drugoj polovini aprila, a koji pokreće talas reakcija u regionu. Na slovenačkom portalu „Necenzurisano“ 15. aprila pojavio se nonpejper o odvajanju RS i pripajanju Srbiji i ujedinjenju Kosova i Albanije, koji je, navodno upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, a što danima demantuju i evropski i slovenački zvaničnici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.