Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

„To je do sada nešto najviše ponuđeno, makar neformalno što bi Srbija mogla da dobije. U non pejperu ima mnogo više nego u Ahtisarijevom planu, mnogo više. Tačka. Da li je to dobro? Ne, nije. Užasno je loše, da budemo jasni i da budemo svesni“, kazao je danas Aleksandar Vučić o non pejperu iz Prištine.

Dva dana nakon što se u Kohi Ditore pojavio non pejper o navodnom međunarodnom rešenju kosovskog pitanja, srpski predsednik je kazao da ga je ovakav dokument iznenadio.

Na pitanja je odgovarao nakon obilaska radova na izgradnji nove kovid bolnice u Novom Sadu.

I danas je ponovio da ga je sačinio neko ko je pametan i obrazovan, ali i da je iznenađenje „način na koji je to urađeno, i kako je sastavljeno“.

Sa druge strane, srpski predsednik je objasnio da „ne može da se obazire na analize kvazi stručnjaka“ u Srbiji, koji nisu „videli, niti pročitali“ a već bi „unapred znali šta bi trebalo da bude odgovor Srbije“.

„Partija još traje“, kaže.

Dobro je, dodaje, pustiti da Priština reaguje.

„Pa kad optuže Srbiju, a onda im se svi smeju“, prokomentarisao je navode kosovske predsednice Vjose Osmani da iza non pejpera koji je uzburkao javnost stoji Srbija.

„A samo treba pustiti njih. Oni nam uvek pomognu, oni nam bespogovorno i bez greške fantastično pomognu uvek, jer njihova unutrašnja nervoza, pritisak njihove javnosti im ne dozvoljava da se strpe i kažu bilo šta što nije psovka ili najružnija reč o bilo čemu gde bi Srbi mogli nešto da dobiju“.

Podcrtao je da je neistina i lažna optužba Vjose Osmani da iza non pejpera stoji Srbija.

„Ako se oni nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova, pa oni misle da je to loš papir za njih, odmah da vam kažem da se to neće desiti, tako da ne sanjaju da bi to bilo prihvatljivo za Srbiju, a kamoli da mi iza tako nečeg stojimo“.

Srpski predsednik je ipak upozorio da se i na osnovu non pejpera ukazuje na ishod, a to je da se mora doći ili do konačnog rešenja, ili do proglašenja krivca.

„Ta pojava non-pejpera nam znači da će pritisci na Srbiju biti sve veći i da se bližimo konačnim pritiscima gde mora da se dođe ili do nekog rešenja ili do proglašenja krivca“.

Do sada je prištinska strana uvek Srbiju optuživala za sve da je krivac, objasnio je takođe Vučić.

Istovremeno, srpska strana je oprezna, kaže predsednik, te dodaje da i dalje analiziraju najnoviju situaciju u vezi sa pojavom non pejpera.

„Zato je važno da budemo pažjivi, obazrivi, i kako da igramo tu igru, da vodimo svoju zemlju na najmudriji i najobazriviji način“, naglasio je.

Za to vreme, kad mu je već postavljeno pitanje u vezi sa situacijom u Prištini, on je video današnju vest da je NETFLIX, kako je Koha javila, „dodao Kosovo na listu zemalja, sa pozivnim brojem +383“ u kojima je ova platforma dostupna.

Šta će im Ujedinjene Nacije ako ih je NETFLIX stavio na listu

„Vidim ceo dan slave to što ih je NETFLIX negde upisao da ima i Kosovo. E ako ih je NETFLIX upisao. Šta će im Ujedinjene Nacije ako ih je NETFLIX stavio na listu? Što da se muče?! Što da to traže od nas?! NETFLIX vas je stavio, šta će vam UN, Interpol? Eto, imate NETFLIX, gledajte filmove, šutirajte lopte. To je sve u redu“.

I danas je potvrdio da ide 11. maja na razgovore ako bude bilo sastanka. A ako ga ne bude, s obzirom na to da je Kurti kazao da neće biti u Briselu 11. maja – još bolje, makar će lepše provesti dan.

Vučić nije nikad verovao u pritiske. Ne interesuje ga ni da li će neko da pritiska kosovsku delegaciju sa druge strane.

„Mene interesuje da li ćemo da uspostavimo neku vrstu poverenja da pričamo o rešenjima, kompromisima“, naglasio je srpski predsednik.

Pročitajte još

Stojanović: Non pejper dokument o Kosovu nije prihvatljiv za građane Srbije:

Mas negira da nemačka vlada stoji iza „non-pejpera“

Iz Prištine o non-pejperu: Izvor je Srbija; Autonomija za sever značila bi nemiri na Kosovu

Jeremić: “Non-pejper” probni balon za Srpsku pravoslavnu crkvu

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.